Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3566 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Temmuz 2016 - 19:54

İmam, kürsüde prezervatif salladı!

Büyüt
Küçült
İmam, kürsüde prezervatif

Durbanda geçen hafta yapılan 21. Uluslararsı AIDS Konferansının en ilgi çeken oturumu Muhafazakar Toplumlarda HIV/AIDS ve İncinebilir Gruplara Yönelik İnsan Hakları Temelli Yaklaşımlar oldu. Oturumu ilgi çekici kılan ise Lübnanlı imam, hakim ve aktivist Mohammad Abou Zeidin elindeki kondomu sallayarak konuşmasıydı. 

Abou Zeid, bu konferansta din adamı ve hakim kimliğiyle değil, aktivist kimliği ile bulunduğunu vurgulayarak HIV/AIDS alanında dini liderlerin yaklaşımına eleştirel bir bakış getirdi. NTVden Tülay Karabağın haberine göre konferans boyunca tüm şehirde ücretsiz olarak dağıtılan prezervatiflerden birini elinde sallayarak kürsüde konuşma yapan Zeid şöyle dedi:

Benim ülkemde, elinde prezervatif tutan bir din adamı göremezsiniz. Hatta çoğu, eczanede bile kondomların yanında duramaz. Burada bunu yapıyorum çünkü biz din adamları olarak bu konuyu konuşmalı, bu konuya temas etmeliyiz. Ayrıca HIV ile yaşayanları ve eşcinseller dahil olmak üzere damgalanan grupları bizler dışlamamalı, onlara manevi destek başta olmak üzere tüm hizmetleri eşit olarak sunmalıyız.

Oturumda genel olarak HIV/AIDSe yönelik önleme ve tedavi çalışmalarında dinin ve dini liderlerin etkisi masaya yatırıldı. HIV pozitif bireylerin ve AIDS hastalarının sosyal damgalanmaya maruz kalmalarının önüne geçmek için dini liderlerin oynayabileceği role vurgu yapıldı. 

Albany New York Devlet Üniversitesi Profesörü ve Küresel Sağlık ve İnsan Hakları Enstitüsü müdürü Arash Alaei ve Kamiar Alaei tarafından düzenlenen oturumda, Ocak 2016da İstanbulda yapılan ve Pozitif Yaşam Derneğinin de katıldığı Yüksek Düzey HIV/AIDS Toplantısının raporu da paylaşıldı.

Pozitif Yaşam Destek Merkezi Koordinatörü Yasin Erkaymaz konuşmasında, Türkiyede HIV ile yaşayanların karşılaştıkları sosyal damgalanmaya dikkat çekti. 

Pozitif Yaşam Derneği İletişim Danışmanı Çiğdem Şimşek ise HIV enfeksiyonunun en yaygın bulaş yolunun korunmasız cinsel ilişki olmasının, HIV pozitiflere yönelik önyargıların da en önemli nedeni olduğunu söyledi. 

Oysa toplumun her kesiminde HIV pozitif bireyin bulunduğunu vurgulayan ve Lübnanlı din adamının kondomla kürsü konuşması yapmasının önemli olduğunu belirten Şimşek, Din adamları gibi toplum liderlerinin HIV/AIDSe dikkat çekmeleri, HIVin ahlaki değil, sadece tıbbi bir durum olduğunu anlatmaları, pozitif bireylere yönelik önyargıları engelleyecegi gibi, HIV yayılımının durmasında büyük fark yaratacaktır. Sağlanan bu olumlu katkı ile hem HIV pozitifler ayrımcılığa ugramayacak hem de toplum sağlığı korunacaktır diye konuştu.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024