Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2831 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Temmuz 2016 - 17:13

Darbe girişimiyle ilgili olayları çocuklara açıklarken dikkat!

Büyüt
Küçült
Darbe girişimiyle ilgili olayları çocuklara açıklarken

Darbe girişimiyle birlikte yaşanan şiddet görüntüleri ve toplumun yaşadığı üzücü sürecin çocuklar üzerindeki etkilerine değinen Uzman Pedagog Hemşin Adıgüzel, bilgisayar oyunları ve film sahnelerine benzer görüntülerin günlük olarak gözlerimizin önünde cereyan ettiği ve haberlerde de görüldüğüne dikkat çekti.

Adıgüzel, Çocuklar gördükleri görüntüleri yetişkinlerden daha farklı şekillerde anlamlandırmaktadır. Bu yüzden gazete, bilgisayar, tablet ve televizyonlarda gördükleri görüntüler onları korkutup kaygılandırabilir. Bu tür durumlar ileriki süreçlerde farklı psikolojik bozukluklarıda beraberinde getirebilir dedi.

Yaşanılan tüm travmatik olaylarda (doğal afet, savaş, ölüm, patlamalar, baskınlar...) çocukların tepkilerini farklı şekillerde gösterebildiklerini ifade eden Adıgüzel, Örneğin uyku reddi, kbuslar, alt ıslatma, öfke, algı ve dikkat sorunları, yalnız yatamama ve farklı korkular bu tepkiler arasında sıralanabilir. Ayrıca tepkisizlik, donma ve dalma halleri de dikkat edilmesi gereken işaretçiler olarak sıralanabilir şeklinde konuştu.

UYURKEN İZLEYİN

Ebeveynlerin bu tür durumlarda yatıştırıcı olmaya çalışarak, Sadece bir filmdi demelerinin yardımcı olmadığını, ebeveynlerin dikkatli bir şekilde konuya yaklaşmaları ve özen göstermeleri gerektiğini belirten Adıgüzel şu konulara dikkat çekti:

-Çocuklarınızın yanında bu tür haber ve programları izlemektense, çocuklarınız uyuduktan sonra duymayacakları şekilde haberleri takip edin.

- Çocuklarınız bu haberleri gördülerse onları dinleyin.

- Bu görüntülerin onları nasıl etkilediğine kulak verin.

- Çocuklarınızın sorularını dikkate alın.

- Duygularını dinleyerek bu tür duyguların doğal olduğunu anlatın.

- Yanlarında olduğunuzu hissettirin.

- Uyku öncesinde sakinleştirici hafif müzikler eşliğinde masallar okuyarak, daha fazla zaman ayırın.

- Gün içerisinde onlarla lego, puzzle gibi oyunlar oynayarak onları dinleyin ve uygun dille sorularını cevaplayın.

- Korku ve endişelerini yargılamayın; saçma, gereksiz, korkma gibi kelimeler kullanmayın. Korktuğunu anladığınızı belirtin.

- Psikolojik ve bedensel tepkileri iyi gözlemleyin.

- Bir haftalık gözlem sonucunda çocuğunuzda korkular, kaygılar, alt ıslatmalar ve gece uykusuzlukları devam ederse bir uzmana başvurun.

İHA

 


 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024