Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
28.03.2024
Ä°stanbul /

23 Ekim 2013 - 23:48
Tarihi Yarımada’ya tarihi öneri
Tarihi Yarımada’yı kurtaracak önerilerini açıklayan Prof. Dr. Recep Bozlağan, Aksaray’ın karanlık ve ahlaksız işlere mesken olmamasını istedi.
Tarihi Yarımada’ya tarihi öneri

Åžehir Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Recep BozlaÄŸan, 30 yıldan bu yana konuÅŸulan ancak hiçbir somut adım atılmayan Tarihi Yarımada’yı kurtaracak özel yasanın içeriÄŸiyle ilgili çarpıcı önerilerde bulundu.Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve Ä°stanbul AraÅŸtırmaları Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr.Recep BozlaÄŸan, “Bugünün Tarihi Yarımada’sına denizden deÄŸil de bizzat Tarihi Yarımada’nın caddelerinden bakıldığında yürekleri parçalayan, vicdanları yaralayan görüntülerle karşılaşıyoruz” dedi.BozlaÄŸan, açıklamalarının devamında, “Ayvansaray-Balat ekseninde yer yer yıkılmış, yakılmış konaklar, köÅŸkler, yarısına kadar asfalta gömülmüÅŸ çeÅŸmeler, restore edilmeyi bekleyen surlar, çirkinlikte birbirleriyle yarışan betonarme apartmanlar, bölgenin tarihi kimliÄŸi ile baÄŸdaÅŸmayan tamirhaneler Tarihi Yarımada’nın kaderi olmamalı” derken, Yenikapı ve Aksaray’ın karanlık ve ahlaksız iÅŸlere mesken olmaması için gerektiÄŸini belirtti.

"BELEDÄ°YE ZABITASI, ÅžEHÄ°R POLÄ°SÄ°NE DÖNÜÅžTÜRÜLMELÄ°”
Prof. Dr. Recep BozlaÄŸan, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin hem de Fatih Belediyesi’nin yatırımlarının takdire ÅŸayan olduÄŸunu ancak yetkilerinin kısıtlı olduÄŸunu belirtirken, “Tarihi Yarımada’nın mevcut sorunlardan kurtarılarak geleceÄŸe taşınması, hükümetlerin öncelikli hedeflerinden biri olmalı. Hazırlanacak kanunla oluÅŸturulacak yeni yönetim birimi bir belediye olarak kurgulanmalı. BaÅŸkanı ve meclisi doÄŸrudan halk tarafından seçilmekle birlikte, iÅŸleyiÅŸi daha katılımcı ve etkin olmalı. Belediye ile mahalle yönetimleri arasındaki yönetim iliÅŸkisi güçlendirilmeli. Kaymakamlık teÅŸkilatı kaldırılarak emniyet hariç olmak üzere bütün yetkiler kurulacak belediyeye devredilmeli. Belediye zabıtası ÅŸehir polisine dönüÅŸtürülmeli ve imar, birçok ticari-ekonomik faaliyetin denetimi ve trafik yönetimi konusunda geniÅŸ yetkilerle donatılmalı. Belediye encümeninin yerine bir tür yönetim kurulu ihdas edilmeli ve daha geniÅŸ yetkilerle donatılmalı. Belediyeye kendi iç organizasyon yapısını serbestçe belirleyecek, ihtiyaç duyduÄŸu her türlü kadroyu serbestçe ihdas edecek, nitelikli personel istihdam edebilecek yetkiler tanınmalı” dedi.

BozlaÄŸan, “Tarihi Yarımada uzaktan seyredilen veya içinde pür telaÅŸ koÅŸuÅŸturulan deÄŸil, tarihi deÄŸerleriyle birlikte yaÅŸayan ve yaÅŸanılan bir mekan haline getirilmeli” diye konuÅŸtu.

kaynak:http://www.iha.com.tr



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.