Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
24.04.2024
Ä°stanbul /

19 Temmuz 2013 - 16:28
Bostanda Arkeolojik Tahribat Uyarısı
Yedikule Bostanları’nda İBB’nin süs havuzlu park projesi için iş makineleri 6 Temmuz’dan beri kazı ve molozla dolgu yapmaya devam ediyor.
Bostanda Arkeolojik Tahribat Uyarısı

Arkeologlar DerneÄŸi Ä°stanbul Åžubesi ise bostanlarda yaptığı inceleme sonucunda tarihi kara surları boyunca 1 metreye varan derinlikte kazı ve arkeolojik dokuda tahribat yapıldığını tespit etti. DerneÄŸin 2 No’lu Yenileme Alanları Koruma Kurulu ve Arkeoloji Müzesi’ne teslim ettiÄŸi raporda “UNESCO dünya miras listesinde kara surlarının koruma bandı içinde kalan bu alan, ayrıca sit alanı olan tarihi yarımadanın bir parçasıdır ve tarihi yarımada içindeki kazılar arkeoloji biliminin gereklilikleri doÄŸrultusunda, müze denetiminde yapılmalıdır” dedi. Dernek yetkilileri, iÅŸ makinelerinin surlara bu kadar yakın çalışmasının surların statiÄŸi açısından da sakıncalı olduÄŸunu belirtti. Arkeoloji Müzesi’nden arkeologların burada denetim yapabilmesi için II No’lu yenileme kurulunun izni gerekiyor.

Dernek, 2 No’lu yenileme kuruluna “Kazılar ve tahribat bilginiz dahilinde midir?”,“Sorumlular hakkında yasal iÅŸlem yapılmış mıdır?”, “Yarımada genelinde planlanan her türlü inÅŸaat ve projede kültür katmanlarıyla karşılaÅŸabileceÄŸi karar sürecinde göz önüne alınmakta mıdır?” ve “Osmanlı ziraat tarihi açısından son derece önemli pek çok tarihi bostan kuyusu, ahır, müÅŸtemilat vb. kültür varlığının kurul tarafından tespiti yapılmış mıdır?” diye sordu. 2 No’lu yenileme kurulu ise iki gündür sur dibinde iÅŸ makinelerinin çalışmaya devam etmesine raÄŸmen derneÄŸin sorularına cevap vermedi.

Bostanların sökülmesi tüm planlara aykırı

Tarihi Bizans’a uzanan bostanların sökülmesi bölgenin mevcut imar planlarına da aykırı. UNESCO Dünya Kültürel ve DoÄŸal Mirasının Korunmasına Dair SözleÅŸme gereÄŸi 2011’de Ä°BB tarafından hazırlanan ‘Ä°stanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı’nda, “Sura bitiÅŸik alanlardaki 1875 tarihli haritada yer alan günümüze kadar mevcudiyetini devam ettiren bostan alanları korunacaktır” maddesi var. Ayrıca ‘DoÄŸal niteliÄŸini korumuÅŸ bostan alanları’ 2. Derece Koruma Bölgesi olarak listelenmiÅŸ. Fatih Ä°lçesi Kentsel Sit Alanı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı’nda da tarihi bostanların korunması gerektiÄŸine dair aynı madde mevcut.

19.07.2013 Radikal



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.