Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.03.2024
Ä°stanbul /

22 Nisan 2013 - 08:06
Haliç’te ‘Tarihi’ Ayar
İstanbul’un ihtiyaçları yine tarihe takıldı… Haliç metro geçiş köprüsü Mimar Sinan imzalı Yeşildirek Hamamı’na denk gelince ayakları değiştirildi. Ceneviz Surları ‘çelik kafesler’le korumaya alındı.
Haliç’te ‘Tarihi’ Ayar

Taksim-Yenikapı hattında yapılan Haliç metro geçiÅŸ köprüsü ‘tarih’ten sınıfı geçti… Tarihi yarımada (Süleymaniye Camii) silüetini etkileyeceÄŸi ve UNESCO denetimleri tartışmaları içinde

4 yılda tamamlanan köprünün kazı çalışmalarında bulunan eserler nedeniyle bazı ayaklar iptal edilirken, Mimar Sinan’a ait hamam için köprü yukarıya çekildi. Ä°ÅŸte köprü inÅŸaasındaki ‘tarihi’ ayarlar:

MOZAÄ°K YER DÖÅžEMESÄ°

- BEYOÄžLU Yakası’nda planlanan köprünün iki ayağı, kazı çalışmalarında, yıldız desenli mozaik yer döÅŸemesi bulunması üzerine iptal edildi. Buluntular, Arkeoloji Müzesi tarafından, karolaj sistemiyle parça parça yerinden sökülüp numaralandırılarak depoya kaldırıldı. Bulunan mozaik yer döÅŸemesi, köprünün çevre düzenlemesi kapsamında sergilenecek.

- Ä°LK projeye göre BeyoÄŸlu tünelinden çıkan viyadüÄŸün alt kotu, Mimar Sinan’a ait tarihi YeÅŸildirek Hamamı’nın üst kotundan aÅŸağıda kalıyordu. Tarihi Hamam’ın korunabilmesi ve çalışmalardan zarar görmemesi için köprü kotu, tünel çıkışından itabaren ÅŸu anki kotu olan, deniz seviyesinden 13 metre yukarıya çekildi. Köprünün alt kotu ile hamam arasında 2.80 metrelik aralık bırakıldı.

SURLARA ÇELÄ°K KORUMA

- UNKAPANI yakasında da bir ayak iptal edildi, diÄŸer bir ayak da buluntular doÄŸrultusunda kaydırıldı. Çalışmalar bittikten sonra yapılacak buluntu, çevre düzenleme çalışmaları esnasında tekrar açılarak, üzeri cam ile kaplanacak. Bu alan, metro o bölgeden geçerken alttan seyredilebilecek.

- KÖPRÜ güzergâhındaki Ceneviz Surları ise inÅŸaat çalışmalarına paralel yürütülen tarihi alanları koruma ve iyileÅŸtirme çalışmaları çerçevesinde restorasyonları yapılıyor. TitreÅŸimlerden etkilenmemesi için Ceneviz surları, çelik bir kafesle korumaya alındı.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.