Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
02.05.2024
Ä°stanbul /

09 Nisan 2024 - 11:11
Bakan Şimşek, kamuda tasarruf için düğmeye bastı:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda kapsamlı bir tasarruf döneminin başladığını ve bu sürecin sıkı bir şekilde takip edildiğini belirtti. Bakan Şimşek, bütçe dışı ödeme yapılmadığını ve yeni kamu binası alımına izin verilmediğini ifade etti.
Bakan Şimşek, kamuda tasarruf için düğmeye bastı:

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, ekonomi programı kapsamında önümüzdeki dönem atılacak adımlar ve kamunun tasarruf yapması için alınacak önlemleri anlattı. Bakan ÅžimÅŸek, "Kamu kurumlarına bir kuruÅŸ bütçe dışı ödenek verilmeyecek. Her kurum ve bakanlıklar ile belediyeler bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Kimse ek ödenek için bana gelmesin. Ankara'daki bir kamu kurumu Antalya'daki 5 yıldızlı otele para verip eÄŸitim semineri düzenleyemeyecek" ifadelerini kullandı.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, önümüzdeki dönemde kamuda alınacak tasarruf önlemlerinin ipuçlarını verdi. Kamuda tasarruf tedbirleri için düÄŸmeye basıldı ve alınacak tedbirler kalem kalem listelendi. Tasarruf döneminde, ek ödenek, yeni bina alımı, araç kiralama, 5 yıldızlı otellerde seminer gibi pek çok detay bulunuyor.

Türkiye Gazetesi'nden Yücel KayaoÄŸlu'na konuÅŸan ÅžimÅŸek'in açıklamasından öne çıkanlar ÅŸu ÅŸekilde sıralanıyor:

"KÄ°MSE EK ÖDENEK Ä°ÇÄ°N BANA GELMESÄ°N"

"Bir kuruÅŸ bütçe dışı ödenek verilmiyor, verilmeyecek. Her kurum ve bakanlıklar ile belediyeler bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Kimse ek ödenek için bana gelmesin.

"FÄ°ZÄ°KÄ° GERÇEKLEÅžMEYE GÖRE ÖDENEK VERÄ°LECEK"

 

Fiziki gerçekleÅŸmesi yüzde 60-70'in üzerinde olan yatırımlara ödenek verilecek. Bunun dışında örneÄŸin, fiziki gerçekleÅŸmesi yüzde 20 olmuÅŸsa, bu türdeki yatırımların ödenekleri yıllara yayılacak. 4 kilometrelik bir tünel yatırımının fiziki gerçekleÅŸmesi 500 metre ise bu konuda acele edilmeyecek.

"TARIMSAL DESTEKTE KESÄ°NTÄ° YAPILMAYACAK"

Ancak, tarımsal üretim, nitelikli yatırımlar, sulama ve baraj gibi yatırımlar öncelikli olacak. Tarımsal desteklerden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Kamu yatırım programında rasyonelleÅŸtirme çalışmaları yapıldı, kısa sürede tamamlanarak ekonomik ve sosyal fayda üretecek yatırımlar önceliklendirilecek.

"KAMU BÄ°NASI ALIM TALEPLERÄ° REDDEDÄ°LECEK

 

Yeni kamu binası alınmasına kesinlikle izin verilmeyecek. Tam tersine kamu binası giderleri konusunda tasarruf yapılacak. Bu konuda gelecek ödenek talepleri reddedilecek. ÖrneÄŸin bizim bakanlığımıza baÄŸlı bir birimin binası ile ilgili sorun çıktı. Yeni bina almadık veya kiralamadık. O binadaki personeli kendi bakanlığımızın binasına taşıdık. 3 kiÅŸi oturan personel odalarını masa sandalye koyduk 5'e-6'ya çıkardık. Bu nedenle tüm kamu kurumları ellerindeki bina imkanına göre planlama yapacak.

"5 YILDIZLI OTELDE SEMÄ°NER DÜZENLENMEYECEK"

 

Yurt dışı ve yurt içi toplantılar, eÄŸitim seminerleri veya konferanslar gibi talepler olduÄŸunda, her kurum kendi binası içinde kendi bulunduÄŸu yerde bunları yapacak. Yurt dışındaki bir toplantıya katılım zorunlu ise, personel sınırı olacak. ÖrneÄŸin, Ankara'daki bir kamu kurumu Antalya'daki 5 yıldızlı otele para verip eÄŸitim semineri düzenleyemeyecek. Ankara'da bunu kendi imkanları ile yapacak. Ayrıca, kırtasiye, temsil-ağırlama giderleri sıkı bir ÅŸekilde kontrol ediliyor.

"MEVCUT ARAÇLARI SATIN, O ZAMAN YENÄ°SÄ°NÄ° ALIN"

Kamudaki servis hizmetine sınırlama getirilecek. Zorunlu olmayan servis hizmetleri son buluyor. Kamuda araç tasarrufu en çok önem verdiÄŸimiz konulardan biri. Bu nedenle, zaten bir süredir araç tasarrufu konusunda dikkat ediyoruz. Kiralama veya yeni araç alımında çok katı kurallar var. Yeni araç alınmasına yönelik talepler geldiÄŸinde, titiz bir inceleme yapılıyor. Öncelikle 'elinizdeki mevcut araçları satın, yerine o zaman yenisini alın' diyoruz. Yenisi alınacaksa da TOGG almalarını söylüyoruz.

KAMU ALIMLARINDA ORTAYA ÇIKAN ZARARLAR ÖNLENECEK

 

Kamu Ä°hale Yasası deÄŸiÅŸiyor. Kamu ihale mevzuatı uluslararası norm ve standartlara uyumlu olacak ÅŸekilde güncellenecek. Kamu alımlarına yönelik harcamalar tasarruf

odaklı olacak. Kamu alımlarında ortaya çıkacak zararların önlenmesi için her türlü adım atılacak."

KDV FIRSATÇILIÄžINA YAPAY ZEKA ÖNLEMÄ°

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, KDV'deki oran uyumsuzluklarının tespit edilmesi için baÅŸlattıkları yapay zeka destekli çalışmanın tamamlandığını bildirdi. Birçok iÅŸletme, yüzde 8-10 arasında olması gerekirken, temel gıda için uygulanan yüzde 1 KDV'den fiÅŸ kesiyor, vatandaÅŸtan yüzde 10 olarak aldığı vergiyi yüzde 1 olarak devlete ödüyor ve vergi kaçağına sebep oluyordu.

Sosyal medya hesabından, KDV kayıp ve kaçağının önlenmesine iliÅŸkin yürütülen çalışmalara iliÅŸkin paylaşım yapan Bakan ÅžimÅŸek, temel ihtiyaç ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltmak için uygulanan düÅŸük KDV oranlarını istismar ettiÄŸi tespit edilen firmalara yönelik saha denetimleri yapılacağına dikkati çekerek ÅŸunları kaydetti: "KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmeye yönelik, Vergi Denetim Kurulu ve Gelir Ä°daresi baÅŸkanlıklarımız ile Risk Analizi Genel MüdürlüÄŸümüz yapay zeka destekli çalışmalarını tamamladı. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç saÄŸlayanların, haksız rekabet oluÅŸturanların takipçisi olmaya devam edeceÄŸiz."

Hazine ,Maliye ,Mehmet ÅžimÅŸek ,Tasrruf



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.