Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

13 Temmuz 2023 - 07:06
AKOM'dan kritik 2 gün uyarısı!
İstanbul, Afrika kökenli yeni ve daha sıcak bir hava dalgasının etkisine girdi. AKOM vatandaşları 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşin altında zaman geçirmemesi için uyardı.
AKOM'dan kritik 2 gün uyarısı!

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) verilerine göre, hâlihazırda Türkiye'nin tamamına yakın bölümü Basra kökenli sıcak hava dalgasının etkisi altında bulunuyor. Bugün öÄŸle saatlerinden itibaren ise Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere yurdun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden Afrika kökenli yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor.

 

Aynı anda etkili olan iki ayrı sistemin çöl sıcaklarını batı kesimlere taşımasıyla 2 gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin 6-8 derecenin üzerine yükseleceÄŸi, bölgesel olarak yeni sıcaklık rekorlarının ölçülebileceÄŸi tahmin ediliyor. Artan sıcaklıklar ve düÅŸük seyreden nem oranlarının, çalı ve orman yangını riskini de yükselttiÄŸini dikkate alan Ä°BB ekipleri, 2 gün boyunca nöbet sistemiyle teyakkuzda olacak. PerÅŸembe (bugün) ve 14 Temmuz Cuma günü (yarın) etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeni ile yaÅŸanabilecek güneÅŸ çarpması, orman yangınları gibi  olumsuzluklara karşı vatandaÅŸlar da uyarıldı.

10 DERECE DAHA FAZLA HÄ°SSEDÄ°LECEK

GüneÅŸ altında ve nemli bir ortamda hissedilen sıcaklık ölçülenden yaklaşık 10 derece daha fazla olabileceÄŸine dikkat çeken AKOM, özellikle güneÅŸin dik açıyla geldiÄŸi 10.00 ile 16.00 saatleri arasında Ä°stanbulluların güneÅŸ altında çok fazla zaman geçirmemesini, bol sıvı tüketmesini ve mevsim koÅŸullarına uygun, ince, pamuklu kıyafet seçimine özen göstermelerini önerdi. Aşırı sıcakların etkili olduÄŸu öÄŸle saatlerinde baÅŸta yaÅŸlılar, hamileler, çocuklar, astım ve kalp yetmezliÄŸi gibi rahatsızlığı bulunan vatandaÅŸları güneÅŸli ortamda bulunmamaları uyarısı yapıldı.

 

Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü tarafından yapılan son deÄŸerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinde yağış beklenmiyor, kuzeydoÄŸu kesimlerin parçalı bulutlu, diÄŸer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceÄŸi tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIÄžI: Ülkemiz genelinde sıcaklıkların 2 - 4 derece artması bekleniyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve doÄŸulu yönlerden, zamanla yurdun kuzey kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Meteoroloji yetkilileri öte yandan, baÅŸta kronik rahatsızlığı olanlar, yaÅŸlılar ve çocukları, günün en sıcak saatleri olan 11.00- 16.00 saatleri arasında mümkün olmadıkça dışarı çıkmayıp, dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Sıcak hava dalgasının bir hafta sürmesi bekleniyor. 

AKOM ,Sıcak ,Hava ,Afrika Sıcağı



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.