Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

24 Åžubat 2022 - 03:17
Ergün Turan: Fatih yeni bir meydan kazanmış olacak
Kara Surları Koruma Alanı’nda kalan Topkapı Kaleiçi Meydanı'nın tarihi ve kültürel değerini ortaya çıkarmak için başlatılan Kentsel Tasarım Yarışmasıyla ilgili Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan basın toplantısı gerçekleştirdi.
Ergün Turan: Fatih yeni bir meydan kazanmış olacak

asın toplantısında konuÅŸan Fatih Belediye BaÅŸkanı M. Ergün Turan, “Fatih Ä°lçesi, dünyanın en önemli ÅŸehirleri arasında çok kültürlü ve katmanlı yapısıyla Ä°stanbul’un kalbi niteliÄŸindedir. Arkeolojik araÅŸtırmalar ÅŸehrin geçmiÅŸinin Neolitik çaÄŸa kadar indiÄŸini göstermektedir. Asırlar boyunca kadim uygarlıklara ve büyük imparatorluklara ev sahipliÄŸi yapan, “ÅŸehirlerin ecesi” ve “sultanlar ÅŸehri” gibi tasvirlerle yüceltilen Ä°stanbul’un özünü Fatih ilçesi teÅŸkil etmektedir. Tarihte çok büyük misyon üstlenmiÅŸ imparatorlukların baÅŸkentinden günümüze pek çok kültürel miras ögesi ulaÅŸmıştır. Bu miras ile her dinden yapının bir arada bulunduÄŸu ender bir yerleÅŸim hâline gelen Fatih, tarihî ve kültürel önemini günümüzde de korumaktadır” ifadelerini kullandı.

“KARA SURLARI MÄ°LLET BAHÇESÄ° PROJEMÄ°ZÄ°N BAÅžLANGIÇ NOKTASI OLACAK”

BaÅŸkan Turan sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“Ä°mparator I. Konstantin’in Roma’nın yeni baÅŸkenti ilan ederek mamur ettiÄŸi Ä°stanbul, Sultan II. Mehmed’in fethiyle birlikte altın çağına ilk adımını atmıştır. Böylece Hristiyan mabetlerinin yanına Müslüman yapıları eklenmeye baÅŸlanmış ve zamanla Yeditepeli ÅŸehrin o muhteÅŸem silueti ortaya çıkmıştır. Bu kadim ÅŸehrin kültürel mirası korunurken; canlılığını sürdürebilmesi, geliÅŸerek yaÅŸamaya devam etmesi büyük önem taşımaktadır. Bu öneme binaen ÅŸehrin kültürel mirasını korumak ve görünür kılmak için Fatih’e yeni kamusal mekânlar kazandırma ve bu mekânları katılımcı bir yaklaşımla tasarlama gayretindeyiz. Bu yaklaşımla Ä°stanbul Kara Surları çevresindeki çarpık kentsel dokunun ortadan kaldırılması ve bu alanın açık ve yeÅŸil alan olarak kente kazandırılması amacıyla Kara Surları Millet Bahçesi projemiz kapsamında TOKÄ° iÅŸ birliÄŸi ile yaklaşık iki yıldır yoÄŸun olarak kamulaÅŸtırma çalışmaları yürütmekteyiz. Yarışmaya konu alan, Kara Surları gibi tarihi güzelliklerimizin ortaya çıkarıldığı, bölgenin güvenli hâle getirildiÄŸi ve kentin donatı ihtiyacının karşılandığı Kara Surları Millet Bahçesi projemizin baÅŸlangıç noktası olacaktır. Yarışma alanı, Ä°stanbul Kara Surları çevresi için ortaya koyduÄŸumuz bütüncül bakış açısının bir parçasıdır. ”

“ZÄ°YARETÇÄ°LERÄ°N BEÄžENÄ°SÄ°NE MAZHAR OLACAK BÄ°R PROJE ORTAYA ÇIKACAKTIR”

Turan açıklamasının devamında, "Fatih’te Sultanahmet, Süleymaniye ve Zeyrek ile birlikte UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “Kara Surları Koruma Alanı’nda kalan Topkapı Kaleiçi Meydanı’nın tarihi ve kültürel deÄŸerini ortaya çıkarmak amacıyla düzenlediÄŸimiz bu yarışma ile Fatih yeni bir meydan kazanmış olacaktır. Ä°nanıyorum ki, “Ä°stanbul Kara Surları Topkapı Kaleiçi Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” sonucunda bölgeye yakışan, hem Fatihlilerin hem de Fatih’e dışarıdan gelen ziyaretçilerin beÄŸenisine mazhar olacak bir proje ortaya çıkacaktır. Bütün katılımcıları ÅŸimdiden tebrik ediyor, yarışmanın ilçemiz adına doÄŸuracağı güzel sonuçları merakla bekliyorum" dedi.

10 Ocak’ta baÅŸlayan baÅŸvurular 10 Mayıs 2022 tarihinde son bulacak.  6 Haziran 2020 tarihinin sonuçları açıklanacak. Birincilik ödülü 125 bin TL, ikincilik ödülü 100 bin TL ve üçüncülük ödülü 80 bin TL olarak belirlendi.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.