Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
26.04.2024
Ä°stanbul /

05 AÄŸustos 2020 - 11:21
İçişleri Bakanlığı'ndan yeni koronavirüs genelgesi
İçişleri Bakanlığı, koronavirüs ile mücadele kapsamında, evinde izolasyona tabi tutulanların özellikle ilk 7 gün izolasyon şartlarına uyup uymadıklarının, valilik ve ekiplerce denetleneceğini bildirdi.
İçişleri Bakanlığı'ndan yeni koronavirüs genelgesi

Ä°çiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 81 il valiliklerine "koronavirüs tedbirleri" konulu ek genelge gönderildi.

Genelgede, koronavirüs salgınının toplum saÄŸlığı ve kamu düzeni açısından oluÅŸturduÄŸu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla SaÄŸlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatları doÄŸrultusunda birçok tedbir kararı alınarak, uygulamaya geçirildiÄŸi hatırlatıldı.

Ä°çerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için tedbirlere riayet edilmesinin elzem olduÄŸu vurgulanan genelgede, gelinen aÅŸamada erken tespit, evde izolasyon ve evde tedavi süreçlerinin ön plana çıktığı ve alınacak tedbirlerin de bu önceliklere göre ÅŸekillendirileceÄŸi yeni bir döneme girildiÄŸine iÅŸaret edildi.

Bu yeni dönemde yürütülecek faaliyetlerde rehberlik, ikna edicilik ve caydırıcılık ilkelerinin önem kazandığının altı çizilen genelgeye göre, kontrollü sosyal hayat sürecine uygun ÅŸekilde salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları doÄŸrultusunda valilikler ya da kaymakamlıklarca; hastalığın ağır seyrettiÄŸi vakalar hariç olmak üzere; hastalık belirtisi gösteren kiÅŸiler ile temaslı oldukları kiÅŸilerin numunelerinin evlerinde alınmasına, izolasyon süreçlerinin evlerinde izlenmesine, tedavilerinin evlerinde yapılmasına, saÄŸlık birimlerine ihtiyaç duyulan araç ve personel desteÄŸinin ivedilikle verilmesine yönelik tedbir alınacak.

İZOLASYONA TABİ TUTULAN KİŞİLER DENETLENECEK

Evlerinde izolasyona tabi tutulan kiÅŸi bilgilerinin il saÄŸlık müdürlüklerinden temin edilerek özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon ÅŸartlarına uyulup uyulmadığı vali ya da kaymakam ve kolluk birimlerince birebir takip edilecek ve bu kiÅŸiler sıklıkla denetlenecek.

Ä°llerde vali yardımcısı ve ilçelerde kaymakamlar baÅŸkanlığında "Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları" oluÅŸturulacak. Bu kurullarca hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kiÅŸi sayısındaki deÄŸiÅŸimin bire bir takip edilerek her gün saat 16.00'da saÄŸlık, kolluk ve uygun görülen diÄŸer birim temsilcileriyle bir araya gelinecek.

Alınması gerekli önlemlerin belirlenmesi ve hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kiÅŸinin temaslılarına daha hızlı ve etkili ulaÅŸabilmek amacıyla oluÅŸturulan filyasyon ekiplerine kolluk birimleri ile köylerde veya mahallelerde muhtar, öÄŸretmen ve imamlarca gerektiÄŸinde destek verilecek ve bu kiÅŸiler bilgilendirilerek izolasyonda kalmaları saÄŸlanacak.

Hastalığın erken dönemde tespiti ve izolasyon sürecinin baÅŸlatılabilmesi için vatandaÅŸlar, kendilerinde ilk belirtileri hissettikleri anda saÄŸlık kuruluÅŸlarına baÅŸvurmaları yönünde bilgilendirilecek.

TEMÄ°ZLÄ°K MASKE MESAFE HÄ°JYEN VURGUSU YAPILACAK

Basın açıklamalarında, konuÅŸmalarda ve diÄŸer iletiÅŸim platformlarındaki paylaşımlarda temizlik, maske ve mesafe vurgusu yapılacak.

Maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulmasının hastalığın yayılım hızını azalttığı göz önünde bulundurularak, denetimde bulunan personelin örnek olmasına yönelik gerekli uyarılar yapılacak. Ä°l bazında hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kiÅŸi sayısındaki deÄŸiÅŸim bizzat takip edilerek, artış ve azalışlara göre gerekli tedbirler alınacak.

Günlük ve haftalık artış oranları yüksek seyreden illerde ilave tedbirler ve denetim faaliyetleri en üst seviyede uygulanacak. Koronavirüs denetim faaliyetlerinin etkinliÄŸi ve görünürlüÄŸü artırılacak.

DÜÄžÜN NÄ°ÅžAN VE SÜNNET ORGANÄ°ZASYONLARINDAKÄ° ÖNLEMLER

DüÄŸün, niÅŸan, sünnet gibi organizasyonlarda, maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara müsaade edilmeyecek.

Uyulması zorunlu kurallara iliÅŸkin sektör temsilcileri, iÅŸletmeciler, organizatörler ve esnaf odaları temsilcileri ile toplantılar düzenlenecek. Ä°l ve Ä°lçe Hıfzıssıhha Kurulu kararları ilgililere tebliÄŸ edilecek, tedbirlere riayet etmeleri hususunda uyarılacak.

Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri marifetiyle denetimler gerçekleÅŸtirilecek. Birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, üçüncü ihlalde bir gün süreyle faaliyet durdurma, dördüncü ihlalde ise 3 gün süreyle faaliyet durdurma cezaları uygulanacak.

Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri dışında ayrıca, tedbirlere riayet edilip edilmediÄŸini tespit etmek üzere sivil personel veya sivil kıyafetli resmi görevliler aracılığıyla denetim yapılacak. Denetimler, uyarıcı, rehberlik edici ve caydırıcı bir anlayışla, nezaketle yapılacak.

TAZÄ°YELER KISITLANACAK

Toplu taziye uygulamasının olduÄŸu DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerindeki iller baÅŸta olmak üzere tüm illerde, taziye evlerinde, evlerde, açık alanlarda taziye yapılmaması hususunda tekraren Ä°l ve Ä°lçe Hıfzıssıhha Kurullarında karar alınacak.

Ayrıca, cami ve belediye ile kolluk araçlarının hoparlörlerinden günde en az bir kez "Kıymetli hemÅŸehrilerimiz, salgın tehlikesi devam etmektedir. Yapılan tespitlerde salgının taziyelerden daha fazla yayıldığı anlaşılmıştır. Taziyelerimizin salgın döneminde toplu ÅŸekilde hiçbir ortamda yapılmaması kararı alınmıştır. Cenab-ı Allah tüm geçmiÅŸlerimize rahmet eylesin." anonsu yapılacak.

SALGINLA MÜCADELEDE KIRIKKALE PÄ°LOT Ä°L OLDU

Salgınla mücadelede pilot il olarak belirlenen Kırıkkale'de valilik bünyesinde salgın denetim faaliyetlerinin tek elden eÅŸ güdümünü ve yönetimini saÄŸlayan "Ä°l Salgın Denetim Merkezi" oluÅŸturulacak.

Ä°hlallere dair her türlü ÅŸikayet ve ihbarların yapılabileceÄŸi bir çaÄŸrı sistemi kurulacak.

Denetlenen iÅŸ yerleri, ÅŸehir içi toplu taşıma araçları, ticari taksiler ve kiÅŸilerin isim, adres, zaman, varsa ihlalin mahiyeti ve diÄŸer bilgilerin kaydedileceÄŸi merkezi bir veri tabanı oluÅŸturulacak.

Tüm kurumların personel ve araç desteÄŸi ile yetkilendirilmiÅŸ uyarıcı ve uzman denetim ekipleri oluÅŸturulacak.

Ä°ÅŸ yerleri, ÅŸehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilerde "Hayat Eve Sığar Güvenli Alan" sisteminin kullanımının yaygınlaÅŸtırılması ve vatandaÅŸların sistem üzerinden gelen salgın kurallarına uyumu deÄŸerlendiren geri bildirimlerine göre denetimler yoÄŸunlaÅŸtırılacak.

Bu süreç sonunda tedbirlere uyan iÅŸ yerlerinin ödüllendirilmesi ve diÄŸer iÅŸ yerlerinin teÅŸvik edilmesi amacıyla üst üste yapılan üç denetim sonucunda SaÄŸlık Bakanlığı "Koronavirüs Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi" ile Ä°çiÅŸleri Bakanlığı denetim formlarında belirtilen kurallara uyduÄŸu tespit edilen iÅŸ yerleri, ÅŸehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilere "Güvenli Alan" logosu verilecek.

"Koronavirüs Ä°l Denetim Uygulaması Modeli"nin pilot olarak Kırıkkale'de baÅŸlatılması ve elde edilecek sonuçlara göre diÄŸer illerde de yaygınlaÅŸtırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.