Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
19.04.2024
Ä°stanbul /

30 Temmuz 2020 - 14:05
Bayram da 'Eyyam-ı bahur' sıcakları etkili olacak
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 'Eyyam-ı bahur sıcakları bayram boyunca etkisini gösterecek' dedi.
Bayram da  'Eyyam-ı bahur' sıcakları etkili olacak

Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, eyyam-ı bahur sıcaklarının Kurban Bayramı boyunca etkisini göstereceÄŸini söyledi.

Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boÄŸucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, 31 Temmuz ile 7 AÄŸustos tarihleri arasına denk geliyor.

Yerini 'çöl sıcakları', 'cehennem sıcakları' ve 'Afrika sıcakları' gibi terimlere bırakan eyyam-ı bahur, bu sene bayram döneminde etkisini hissettirecek.

Toros,  Ä°TÜ Meteoroloji MühendisliÄŸi Modelleme Takımı'nın deÄŸerlendirmelerine göre sıcaklıkların artmaya baÅŸlayacağını belirterek, sıcak günler olarak ifade edilen eyyam-ı bahurun artık daha uzun ve etkili olacağını kaydetti.

'GÜNEYDOÄžU ANADOLU BÖLGESÄ°'NDE 40 DERECEYÄ° AÅžAN SICAKLIKLAR BEKLENÄ°YOR'

Yurt genelinde Kurban Bayramı'ndan itibaren yazın en sıcak günlerinin yaÅŸanmaya baÅŸlayacağını dile getiren Toros, ÅŸöyle devam etti:

"Eyyam-ı bahur sıcakları bayram boyunca etkisini gösterecek. Bayramın ilk günü Akdeniz ve Ege bölgelerinde 35 dereceyi aÅŸan sıcaklıklar gözleniyor. Arap Yarımadası üzerinde yer alan kuru ve sıcak alçak basınç merkezinin etkisiyle GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aÅŸan sıcaklıklar beklenmekte."

DOÄžU KARADENÄ°Z'DE YAÄžIÅž VAR

Toros, bayramın birinci ve ikinci gününde DoÄŸu Karadeniz'de gök gürültülü yağış beklenirken, bölgede sıcaklıklarının 23-25 derece arasında deÄŸiÅŸeceÄŸini ifade ederek, bayramın 3 ve 4. günlerinde batıdan gelen oluk sistemi nedeniyle Marmara ve Ege'de sıcaklıkların birkaç derece düÅŸerek 27-29 derece hissedilmesinin beklendiÄŸini anlattı.

Akdeniz'de Toroslar ve çevresinde gök gürültülü yağışlar görülmesiyle birlikte sıcaklıklarda 1-2 derecelik düÅŸüÅŸ tahmin edildiÄŸini dile getiren Toros, kuzeyde yer alan soÄŸuk sistem sebebiyle DoÄŸu Karadeniz kıyılarında yerel saÄŸanak yağışların devam edeceÄŸini aktardı.

Bayramın ilk günleri etkisini gösterecek eyyam-ı bahur günlerinde yaÅŸlı, çocuk, hamile ve hastaların sıcaktan olumsuz etkilenebileceklerini belirten Toros, "Eyyam-ı bahur sıcaklıklarında vatandaÅŸlar güneÅŸ çarpmalarına karşı dikkatli olsunlar. Işınların daha dik geldiÄŸi saatlerde güneÅŸe daha az maruz kalsınlar. Çok yorucu iÅŸlerle uÄŸraÅŸanlar daha dikkatli davranmalılar. Bu günlerde hepimiz daha çok su tüketmeyi ihmal etmeyelim" ifadelerini kullandı.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.