Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
20.04.2024
Ä°stanbul /

13 Mayıs 2020 - 11:57
istanbulda Virüs Görülme Oranı Yüzde Elliye İndi
Türkiye'deki koranavirüs vakalarının yüzde 60-65'inin görüldüğü İstanbul'da, son bir haftadır virüsün yayılma hızı düştü. Türkiye'deki günlük vakaların İstanbul'da görülme oranı da %50 seviyesine geriledi.
istanbulda Virüs Görülme Oranı Yüzde Elliye İndi

Türkiye'deki koranavirüs vakalarının yüzde 60'ının görüldüÄŸü Ä°stanbul'da, son bir haftadır virüsün yayılma hızının düÅŸtüÄŸü ve toplumda görülme sıklığının da azaldığı tespiti yapıldı. 

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye'deki günlük vakaların Ä°stanbul'da görülme oranının da yüzde 60-65'ten yüzde 50 seviyesine gerilediÄŸi ifade edildi.

Ä°stanbul'daki pandemi hastanelerinden SaÄŸlık Bakanlığına iletilen verilerden yola çıkılarak, ‘Hasta havuzunun' giderek boÅŸaldığı, Ä°stanbul genelinde virüsün görülme sıklığının azaldığı, pozitif bir vakanın temas ettiÄŸi kiÅŸilerden artık yüzde 50'sinde hastalığın görüldüÄŸü tespiti yapıldı. Ä°stanbul'daki bazı pandemi hastaneleri bu verilerden yola çıkarak, diÄŸer hastaların kabulüne baÅŸladı. Salgının başında bir kiÅŸinin en az dört beÅŸ kiÅŸiye virüs bulaÅŸtırdığı açıklanmıştı. Son on gündür ise bir kiÅŸinin en fazla iki kiÅŸiye virüs bulaÅŸtırdığı tespiti yapıldı.

SaÄŸlık Bakanlığı Bilim Kurulunda yapılan projeksiyonlarda, bugünkü rakamlardan yola çıkarak ve kurallara uyum konusunda bir sıkıntı yaÅŸanmazsa haziran başında salgının kontrol altına alındığı aÅŸamaya geçileceÄŸi tespiti yapıldı. Bazı bilim kurulu üyeleri “Hızlı bir tırmanma döneminden sonra ÅŸu anda salgının iniÅŸ kolundayız. Toplumda virüsün sıklığı azaldı. Dışarıda bir kiÅŸinin baÅŸka birine virüs buluÅŸturma ihtimali azalıyor. Bir kiÅŸinin virüsü bir baÅŸka birine bulaÅŸtırma süresi üç dört güne çıktı. Bu süreyi ne kadar uzatırsak, kısıtlamalar daha kolay kalkar” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Türkiye genelinde, 30'dan fazla ilde vaka sayılarının bir ve on arasına indiÄŸi, bazı illerde hiç vaka görülmediÄŸi, yoÄŸun bakımda bulunan hastanın kalmadığı, serviste yatan hasta sayısının azaldığı bilgisi verildi. Bazı illerle ilgili seyahat sınırlamasının kaldırılması kararı da bu verilere dayanarak alındı. Son iki haftada 16 ildeki seyahat sınırlaması kaldırıldı, kalan 15 ille ilgili deÄŸerlendirme önümüzdeki hafta yapılacak. Ancak, özellikle körfez illeri ile Ä°stanbul'daki kısıtlamanın, vaka sayısında güvenli seviyeye gelene kadar, bir süre daha devam edeceÄŸi belirtildi.

AVM, berber ve kuaförlere getirilen serbestinin etkisinin 18 Mayıs'tan sonra görüleceÄŸi, bu tarihten sonra vakalarda beklentilerin üzerinde bir dalgalanma yaÅŸanmazsa, diÄŸer bazı sınırlamaların kaldırılmasının gündeme geleceÄŸi belirtiliyor. Parklara ve sahillere getirilen yasakların da bu tarihten sonra kaldırılabileceÄŸi ifade edildi.

MUTASYONA MI UÄžRUYOR?

Yapılan çalışmalar, virüsün olumlu yönde mutasyona uÄŸradığına yönelik iÅŸaretler de veriyor. Türkiye'deki bazı hastanelerden Bilim Kuruluna gelen bilgilerde virüsün gücünü kaybettiÄŸine yönelik tespitler yapıldı. Bazı Bilim Kurulu üyeleri “Bu virüse benzer eski hastalıklardan yola çıkarak, viral enfeksiyonların yazın görülmediÄŸini biliyoruz. Bizim de tahminimiz bu yönde. Sıcak mevsimde virüsün etkisinin olmayacağı düÅŸünülüyor. Sahadaki veriler virüsün hastalık yaptırma özelliÄŸini kaybettirmeye baÅŸladığı yönünde. EÄŸer bir mutasyon olacaksa, olumu yönde olmasını bekliyoruz” deÄŸerlendirmesini yaptı.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.