Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.03.2024
Ä°stanbul /

07 Mayıs 2020 - 14:02
Manipülasyon ve Yanıltıcı İşlemler Hakkında Yönetmelik Yyaınlandı
Finansal Piyasalarda Manipülasyon ve Yanıltıcı İşlemler Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Manipülasyon ve Yanıltıcı İşlemler Hakkında Yönetmelik Yyaınlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 'Finansal Piyasalarda Manipülasyon ve Yanıltıcı iÅŸlemleri hakkında Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.

 

Yönetmelik Bankacılık Kanununun 76/A ve 93 üncü maddelerine dayanılarak hazırlandı. Ä°lgili madde, BDDK'ya, finansal piyasalarda manipülasyon, yanıltıcı iÅŸlem ve uygulamaların belirlenmesine yönelik yetki veriyor.

Yönetmelikte " Bir finansal aracın arzına, talebine veya fiyatına iliÅŸkin yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandıran veya uyandırabilecek olan ya da döviz kuru ve faiz dahil bir finansal aracın fiyatının anormal veya yapay düzeyde tutulmasını saÄŸlayan ya da saÄŸlayabilecek olan iÅŸlemlere bu amaçları saÄŸlamak kastıyla dahil olmak, aracılık etmek, bu tür iÅŸlemler için emir vermek veya benzeri faaliyetlerde bulunmak" finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı iÅŸlem ve uygulamalar arasında sayıldı.

DiÄŸer manipülasyon, yanıltıcı iÅŸlem ve uygulamalar ise ÅŸu ÅŸekilde sıralandı:

-Arz talep dengesinin normal ÅŸartlarda gerçekleÅŸmediÄŸi dönemlerde, finansal piyasaların dalgalanmasından ya da sığlığından faydalanmak suretiyle, finansal piyasaların düzensizliÄŸini artıracak ya da istikrarını olumsuz etkileyecek ÅŸekilde, bir finansal aracın fiyatına veya faiz, döviz kuru, CDS gibi referans deÄŸerlere etkide bulunacak iÅŸlemlere dahil olmak, aracılık etmek, bu tür iÅŸlemler için emir vermek veya benzeri faaliyetlerde bulunmak.

-Bankaların yurt dışı yerleÅŸiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diÄŸer bacağı TL olan para swapı, forward, opsiyon ve diÄŸer türev iÅŸlemlerine iliÅŸkin veya bankalarca yurt dışına TL likidite saÄŸlanmasına iliÅŸkin Kurulca alınan karar ve sınırlamaların, iÅŸlemlerin erken itfası, vadesi gelen iÅŸlemlerin ötelenmesi ve/veya yükümlülüklerin yerine getirilmemesi dahil olmak üzere, dolaylı yöntemler kullanılarak aşılmasına ya da söz konusu Kurul kararlarının etkisizleÅŸtirilmesine yönelik iÅŸlem ve uygulamalar gerçekleÅŸtirmek veya bu tür iÅŸlem ve uygulamalara aracılık etmek.

-Aldatıcı bir mekanizma veya kurgu yoluyla döviz kuru ve faiz dahil bir finansal aracın fiyatını etkileyen veya etkileyebilecek iÅŸlemlere dahil olmak, aracılık etmek, bu tür iÅŸlemler için emir vermek veya benzeri faaliyetlerde bulunmak.

-Bir finansal aracın arzına, talebine veya döviz kuru ve faiz dahil fiyatına iliÅŸkin yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandıran ya da uyandırabilecek olan ya da bu fiyatın anormal veya yapay düzeyde tutulmasını saÄŸlayan ya da saÄŸlayabilecek olan yanlış veya yanıltıcı bilgi veya söylentileri, internet dahil herhangi bir kitle iletiÅŸim aracı yoluyla ya da baÅŸka bir yolla yaymak.

-Öncesinde pozisyon alınmış bir finansal araç hakkında, alınan pozisyonla ilgili çıkar çatışmasının kamuoyundan gizlenmesi suretiyle, internet veya diÄŸer kitle iletiÅŸim araçları yoluyla görüÅŸ bildirerek söz konusu finansal aracın, faiz oranı ve döviz kuru dahil, fiyatı üzerinde etkide bulunmak veya bulunmaya çalışmak.

-Yanlış veya yanıltıcı olduÄŸunu bildiÄŸi ya da bilmesi gerektiÄŸi halde, bir referans deÄŸer hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgiler iletmek, yanlış veya yanıltıcı girdiler saÄŸlamak ya da bir referans deÄŸerin hesaplanmasını manipüle edici herhangi bir davranışta bulunmak.

-Bir finansal aracın arz veya talebi üzerindeki hakim rolün kullanılması suretiyle finansal aracın alım satım fiyatlarını sabitlemeye veya baÅŸka bir haksız kazanç saÄŸlamaya yönelik eylemlerde bulunmak.

-Finansal piyasaların açılış ve kapanışlarında, faiz ve döviz kuru dahil bir finansal aracın açılış veya kapanış fiyatlarını etkileyen veya etkileyebilecek alım veya satım iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirerek bu açılış ya da kapanış fiyatlarına göre pozisyon alan yatırımcıların yanlış yönlendirilmesini saÄŸlamak.

-Tasarruf sahiplerini gerçeÄŸe aykırı veya yanıltıcı ÅŸekilde yönlendirmek.

-Finansal sisteme olan güveni zedeleyerek sistemik riske neden olabilecek ÅŸekilde bilgi ve söylentiler yaymak.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.