Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
25.04.2024
Ä°stanbul /

29 Mart 2019 - 19:52
MAY: ÇOK CİDDİ SONUÇLARI OLACAK
İngiltere Parlamentosu, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) koşullarını düzenleyen anlaşmayı 286'ya karşı 344 oyla reddetti. Böylece anlaşma 3. kez İngiltere Parlamentosu tarafından reddedilmiş oldu.
MAY: ÇOK CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

AnlaÅŸma daha önce de Ocak ayında 230, bu ay ise 149 oy farkla reddedilmiÅŸti.
Ä°ngiltere-AB iliÅŸkilerinin geleceÄŸini düzenleyen siyasi deklarasyon ise bugün oylanmadı.
İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin 34 milletvekili "Hayır" oyu kullandı.
Bugün üçüncü kez reddedilen taslak anlaÅŸmada, serbest dolaşımın sona ermesi ve AB ile Ä°ngiltere arasında "tek gümrük bölgesinin" kurulması, Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından 21 aylık bir geçiÅŸ sürecine geçilmesi öngörülüyordu.

Daha önceki ilk iki oylamada ise taslak metinle birlikte oylanan ancak bugünkü oturumda oylamaya sunulmayan siyasi deklarasyonda ise Ä°ngiltere-AB iliÅŸkilerinin geleceÄŸine dair düzenlemeler yer alıyordu.
Ä°ngiltere Parlamentosu'nda Pazartesi günü de milletvekillerinin çoÄŸunun desteÄŸini alabilecek alternatif bir Brexit planının tespit edilebilmesi için çeÅŸitli oylamalar yapılacak.

MAY: ÇOK CÄ°DDÄ° SONUÇLARI OLACAK

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, bugünkü oylamadan sonra yaptığı konuÅŸmada anlaÅŸmanın bir kez daha reddedilmesinin "çok ciddi sonuçları" olacağını söyledi.
May, Ä°ngiltere'nin 12 Nisan'da "yasal yükümlülük" olarak AB'de ayrılacağını ve bunun da anlaÅŸma olmadan gerçekleÅŸmesini önlemek amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapmak için yeterli zamanın kalmadığı anlamına geldiÄŸini belirtti.
May'in sözcüsü de gazetecilere yaptığı açıklamada, BaÅŸbakan'ın Brexit anlaÅŸmasına yeterli desteÄŸi saÄŸlamak amacıyla görüÅŸmelere devam edeceÄŸini söyledi.
Sözcü, "Ä°stediÄŸimiz sonucun bu olmadığı çok açık. Ancak bugün bazı kıdemli Muhafazakar üyenin hükümete destek yönünde oy vediÄŸini gördük. Daha yapılması gerekenler olduÄŸu çok açık ancak en azından doÄŸru yönde ilerlediÄŸimizi gördük" dedi.
Ana muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise parlamentonun bu anlaÅŸmayı mevcut haliyle kabul etmeyeceÄŸinin artık iyice açık olduÄŸunu söyledi.
Corbyn, "Parlamento çok net bir ÅŸekilde bu anlaÅŸmanın artık deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini söylemiÅŸtir. EÄŸer BaÅŸbakan bunu kabul edemiyorsa, hemen ÅŸimdi görevinden ayrılmalı ve ülkenin geleceÄŸini bir genel seçimle tayin etmesine izin vermelidir" dedi.
Ä°ngiliz Sterlini bugünkü oylama sonrası deÄŸer kaybetti, Sterlin/Dolar kuru 11 Mart'tan bu yana ilk kez 1,30'un altına indi.

AB KONSEYÄ°, LÄ°DERLERÄ° TOPLANTIYA ÇAÄžIRDI

 

AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk ise üye ülke liderlerini 10 Nisan'da zirve toplantısına çağırdı.Avrupa Komisyonu da Ä°ngiltere'nin 12 Nisan'da AB'den anlaÅŸma olmadan ayrılmasının "muhtemel" olduÄŸunu bildirdi.

Yasal olarak Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılış tarihi 29 Mart yani bugün olarak öngörülüyordu.
Ancak AB'nin Brexit'in daha ileri bir tarihe ertelenmesi talebine şartlı onay vermesi sonrası parlamento da ayrılık tarihini ertelemeyi kabul etmişti.
AB, anlaÅŸmanın parlamentodan geçmemesi halinde Ä°ngiltere'nin 12 Nisan'da birlikten ayrılması gerektiÄŸini ancak anlaÅŸma parlamentodan geçerse Brexit'in 22 Mayıs'a kadar erteleneceÄŸini açıklamıştı.
Ä°ngiltere mevcut koÅŸullarda ya AB'den Brexit'in bir süre daha ertelenmesini isteyerek Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacak ya da AB'den anlaÅŸma olmadan ayrılacak.
Ancak Ä°ngiltere'nin AB'den Brexit'in 22 Mayıs'tan sonraki bir tarihe ertelenmesini talep etmesi halinde birlik üyesi 27 ülkenin de buna onay vermesi gerekiyor.

Bugünkü oylama öncesi Avam Kamarası'nda konuÅŸan Ä°ngiltere hükümetinin en üst düzey hukuk danışmanı Geoffrey Cox, alınacak kararın "ülkedeki binlerce iÅŸ yerinin milyonlarca bireyin ve AB ülkelerinde yaÅŸayan bir milyon Ä°ngiltere vatandaşının geleceÄŸini netleÅŸtireceÄŸini" söylemiÅŸti.
Geoffrey Cox, hükümetin "parlamentonun AB ile kurulacak iliÅŸkiye dair fikir birliÄŸi arayışındaki sürece saygı duyduÄŸunu" belirterek, "Bu bizim yasal hakkımızdan faydalanmamız için son ÅŸans" demiÅŸti.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.