Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
25.04.2024
Ä°stanbul /

20 Kasım 2018 - 11:53
Prim borcuna 60 aya kadar taksit imkanı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Uyumlu işverenlerimiz aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecek, 60 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek ifadelerini kullandı.
Prim borcuna 60 aya kadar  taksit imkanı

100 Günlük Eylem planı kapsamında işverenlere kolaylık sağlamaya ve yanlarında olmaya devam ettiklerini belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uyumlu işveren düzenlemesinin hayata geçirildiğini böylece işverenlerin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırabileceklerini duyurdu.

3 YILDIR PRİM YÜKÜMLÜSÜ OLMASI GEREKİYOR

Bakan Selçuk, iyi niyetli ve yükümlülüklerini yerine getirmesi karşın elde olmayan nedenlerle bazen primlerini süresinde ödeyemeyen işverenlere bir çok kolaylık getirildiğini ifade etti ve düzenlemeden yararlanabilecek uyumlu işverenlerin tespitinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ne şekilde yapılacağını açıkladı.

“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlardan; baÅŸvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak, BaÅŸvuru tarihinden geriye doÄŸru 3 yıla ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiÅŸ ancak borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmak, Buna raÄŸmen son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiÅŸ olmak.”

60 AYA KADAR TAKSÄ°T

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Uyumlu iÅŸverenlerimiz aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecek, 60 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek”dedi.

Önce uyumlu prim borçlularının tespit edileceÄŸini sonrasında ise “çok zor durum” halinin inceleneceÄŸini belirten Bakan Selçuk, “Bu kapsamda iÅŸverenler aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecekler” açıklamasında bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “500.000 TLye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak” dedi.

Bakan Selçuk, uyumlu işverenlere getirilen kolaylıkları da şöyle sıraladı:

1) Prim borçlarına uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları basit usulde uygulanacak.
2) Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık % 22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine bağlı olarak %1,1 ila %16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek.

3) 500.000 TLye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500.000 TLyi aşan kısım için ise % 25i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek.

4) Hacizli malın, Kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının Kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına Kurumca izin verilebilecek.

5) Borç miktarı 2.000.000 TL ve altında ise satışına izin verilecek malın değeri konusunda Kanunda sınır konulmamıştır.

6) Borç miktarı 2.000.000 TLnin üzerinde ise satışına izin verilecek malın Kanuna göre belirlenen değeri 2.000.000 TLyi aşmamalıdır

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; “Ä°ÅŸverenlerimiz ne kadar güçlü olursa istihdamımızda aynı oranda güçlenecektir”

“Ä°ÅŸverenlerimizin omuzlarındaki yükü bölüşerek geleceÄŸimizi refahla inÅŸa etmeye devam ediyoruz” diye konuÅŸan Bakan Selçuk, “Biliyoruz ki, iÅŸverenlerimiz ne kadar güçlü olursa istihdamımızda aynı oranda güçlenecektir” dedi.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.