Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
19.04.2024
Ä°stanbul /

20 Temmuz 2018 - 11:46
Halep in Yönetimi Türkiye ye Verilecek İddası
Türkiye ve Rusya’nın, Esed rejiminin Halep’ten çekileceği ve kontrolün Türkiye’ye geçeceği bir formül üzerinde görüştüğü iddia edildi.
Halep in Yönetimi Türkiye ye Verilecek İddası

Suriye in en büyük ikinci kenti Halepin yakında Türkiye in nüfuz alanına dahil edileceği iddia ediliyor.

İç savaÅŸ öncesi 5,5 milyon insanın yaÅŸadığı Halep, rejimin yoÄŸun saldırıları ve 2013 yılında muhaliflerin tamamen çıkarılması sebebiyle yüzde 75 oranında boÅŸaltıldı. 

Yeni Şafakan Yılmaz Bilgenin haberine göre bir zamanlar Ortadoğu un en büyük sanayi olan Halep, Türkiye in kontrolüne bırakıldıktan sonra yeniden imar edilip ayağa kaldırılacak; sonrasında Türkiye ve Avrupada yaşayan 3 milyondan fazla mültecinin geri dönüşleri için TSK-ÖSO ittifakına devredilecek.

Gazeteye konuÅŸan Suriye Muhalif Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) üyesi Fuat Aliko, “Hama, Halep ve Ä°dlibin Türkiye in nüfuz alanına bırakılması ile ilgili siyasi ve askeri açıdan büyük mesafe katedildi. Avrupadan ve Türkiyeden 3 milyondan fazla sivilin yeniden Halepe dönüşü, rejim ve Åžii milislerin bölgeden çıkması ile baÅŸlayacak” dedi.

Ä°dlibe baÄŸlı Fua ve Keferya kasabalarının boÅŸaltılması sonrası Hama, Halep ve Ä°dlibden oluÅŸan ‘Sünni koridor haritasının netleÅŸtiÄŸini söyleyen Fuat Aliko, 2018 yılı ikinci yarısından itibaren doÄŸuda ABD-PKK, orta bölgede Türkiye-ÖSO, güney ve batı bölgelerinde ise Rus-Esed idari nüfuz alanlarının oluÅŸacağını kaydetti. SMDK üyesi Aliko ÅŸu bilgileri verdi:

MASADA 3 AYRI BÖLGE

“Lazkiye, Tartus, Humus, Åžam ve Deyrizor Esed-Rusya-Ä°ran ittifakının etki alanına girecek. Fıratın doÄŸusunda Haseke, Rakka, Deyrizor kırsalı ABD-PKKya devredilecek. Orta bölgede ise Sünni kitlenin ağırlıkta bulunacağı Hama, Ä°dlib ve Halep bölgeleri Türkiye in nüfuz alanı olacak. Bu yönde devletler arası görüşmeler devam ediyor. El-Iys, RaÅŸidin, El-Bab, Han Asal yönlerinden Halep zaten TSK-ÖSO ittifakının kuÅŸatması altında. Önümüzdeki süreç askeri olmaktan ziyade, diplomasi ve siyaset alanında adımların atılacağı dönem olacak. Türkiye in de içerisinde yer aldığı süreç çok boyutlu, bölgesel ve küresel aktörlerin de dahil olduÄŸu bir çerçevede ilerliyor.

Esed-Rus ittifakının kontrol ettiÄŸi bölgelerde Åžii milislerin varlığı uluslararası bir sorun. Ä°dlibde Cundül Aksa ve Tahrirüş Åžam oluÅŸumları da yine benzer bir problem olarak varlığını sürdürmekte. Fıratın doÄŸusunda ise birçok ülkenin terör listesinde olan PKK en temel problem. Halepin Türkiyeye devri ile yeni bir süreç baÅŸlayabilir. Suriye in tek ve bütün olarak kalması ve istikrar süreci açısından bu önemli bir adım niteliÄŸi taşır. Terörden arındırılan ve meÅŸru güçlerin sahada ÅŸekillenen haritaya paralel olarak inisiyatif üstlendiÄŸi yeni dönemin baÅŸlangıcı, siyasi, askeri, ekonomik çözüm umutlarını da artıracak. Åžam, Humus, Deradaki operasyonlar nüfuz alanlarının netleÅŸmesine dönük en belirgin müdahaleler olarak görülmeli.”

REJİMİN GÜCÜ YETMEZ
“Halep konusunda Türkiye in bölgede inisiyatif üstlenmesi, ÅŸehrin yeniden imarı, sanayi ve ticaretin yeniden canlanması ve 3 milyondan fazla Suriyelinin ülkesine dönecek olması Avrupa ve Arap ülkeleri baÅŸta olmak üzere pek çok devlet tarafından da destekleniyor. Halep, Hama ve Ä°dlibde sanayi tesisleri, evler, ÅŸehir altyapısı, elektrik, su gibi altyapı unsurları neredeyse tamamen tahrip oldu. Åžam yönetiminin bu enkazı ortadan kaldıracak ve Halep baÅŸta olmak üzere Ä°dlib ve Hamayı ayaÄŸa kaldıracak imkanı yok. Bu konuda uluslararası destek görme ihtimali de sıfır. Bu sorun ancak Türkiye gibi güçlü bir ülkenin garantörlüğü ve mesuliyeti ile aşılabilir. Rusya, Åžam ve Ä°ran da bu durumun farkında.”



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.