
MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, "son günlerde devamlı gündemde tutulan çocuk suçlular" kapsamında yazılı bir açıklama yayımladı.
Son günlerde "çocuk tetikçi, çocuk katil, çocuk suçlu, çocuk terörist" gibi rahatsız edici tanım ve tasvirlere olaÄŸan dışı ÅŸekilde temas ve tesadüf edildiÄŸini belirten Bahçeli, "Meselenin can sıkan bir diÄŸer püf noktası çocukla suçun devamlı yana yana getirilerek sistemli ve ÅŸiddetli propaganda taktiklerinin kesintisiz devreye sokulmasıdır. Bu durum esasen müstakbelin beÅŸeri varlığını bilinçli veya bilinçsiz olarak karalamak, bu çerçevede muhtemel özgüven kayıplarını maskeli kavramlarla temin etmektir." görüÅŸünü aktardı.
Devlet Bahçeli, çocuk demenin gerçek ve geniÅŸ manasıyla masumiyet demek olduÄŸunu vurgulayarak, yürürlükteki kanun hükümlerinin henüz reÅŸit olmayan, filli ehliyetlerini kullanmaktan hukuken muaf bulunan çocuklarla ilgili düzenlemeleri ayrıntılı ÅŸekilde ihtiva ettiÄŸini bildirdi.
MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli, ÅŸöyle devam etti:
"Dar ölçekte çocukları suça, suç iÅŸlemeye teÅŸvik eden sosyal, ekonomik, psikolojik, hatta maddi temelli hayatın gölgesi altında tıpkı kar gibi eriyen manevi ve moral deÄŸerlerdeki endiÅŸe veren aşınmanın objektif ÅŸekilde analiz ve araÅŸtırmasının yapılması aciliyet kesbeden sıcak bir gündem konusudur. Özellikle bilinmelidir ki çocuklar geleceÄŸimizdir ve geleceÄŸimizden taviz veremeyeceÄŸimiz gibi tasarruf yapmaya hakkımız da yoktur.
Bir çocuÄŸun katil ve teröriste dönüÅŸmesine çanak tutan, bununla birlikte eline silah tutuÅŸturulan kirli ortamın inÅŸasına davetiye çıkaran çok deÄŸiÅŸkenli süreçlerin kombine ve kompleksiz mücadele stratejisiyle ele alınması mecburiyet ötesi bir ihtiyaçtır."
En baÅŸta anne ve babalar olmak suretiyle, çocukların yetiÅŸmesinde, içinde yaÅŸadığı topluma yararlı, aynı zamanda temiz ahlaklı ve iyi insan olma gayesinin tesisine kadar sorumluluk zincirinde bulunan herkesin, ülkeyi meÅŸgul eden müessif geliÅŸmeler hakkında dikkatle ve dürüstçe kafa yorması gerektiÄŸini ifade eden Bahçeli, taÅŸkın ve tarifsiz heyecanlardan mütevellit ÅŸuursuz münasebetlerin, sevgi ve saygıdan, milli ve manevi deÄŸerlerden mahrumiyet çekilmesine neden olan ailevi ve çevresel zafiyetlerin, çocukları yalnızlığa ve yozlaÅŸmaya sürükleyeceÄŸinin tartışmasız olduÄŸunu vurguladı.
Bahçeli, "Çocukların istismarı vahim ve yakın bir tehdit olarak karşımızdadır. İç ve dış ihanet bloÄŸu kuvvet toplamak amacıyla uyguladığı geniÅŸ cephe stratejisine kullanıma ve kumanda edilmeye müsait çocukları bulup istismar aparatı olarak dahil etmektedir. Organize suç örgütlerinin, sokak çetelerinin, yabancı istihbarat mekanizmalarının telkin, tezgah ve tuzaklarına kapılan çocukların ölümcül bir silaha dönüÅŸtüÄŸü muhakkaktır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"Milletimiz derinden kaygılı ve yaralıdır"Devlet Bahçeli, toplumsal ÅŸiddet sarmalındaki korku uyandıran artışla eÅŸ zamanlı olarak, sokakların terörize edilmesine yönelik kimi çevrelerin yoÄŸunlaÅŸan istek ve iÅŸtahının çocukluk çağının hassasiyet ve kırılganlığını fırsat gördüÄŸünü vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:
"İzmir Balçova'da bir polis karakoluna uzun namlulu silahla saldıran, bu nedenle iradesi, istikbali ve iffeti ele geçirilmiÅŸ 16 yaşındaki bir terörist, ayrıca Ankara Pursaklar'da yaşı henüz 15 olan bir ÅŸahsın eften püften bir meseleden dolayı iÅŸlediÄŸi cinayet esasen herkesi ve hepimizi alarma geçirmelidir. Çocuktan katil olmayacağı gibi, katil veya teröristin çocuk olarak tavzih ve tevili ise çetin bir yanlıştır. Suç iÅŸleyenlerin, bunu azmettirenlerin, ihmal ve kayıtsızlık gösterenlerin gözünün yaşına bakılmamalıdır. Milletimiz olan bitenlerden dolayı derinden kaygılı ve yaralıdır.
Terörsüz Türkiye hedefi istikametinde emin ve cesur adımlarla ilerleyiÅŸ kaydederken milli huzur ve asayiÅŸ ortamında gedik açmayı planlayan, bu kapsamda yumuÅŸak karın arayan iç ve dış husumet odaklarına hangi sebepten olursa olsun taÅŸeronluk yapan hiç kimseye tahammül gösterilmemelidir."
Tedbir ve temkin içinde hareket edip...Terörsüz Türkiye hedefi doÄŸrultusunda hareket edilen günlerin her türlü provokasyona açık olduÄŸuna dikkati çeken Bahçeli, "Sivil itaatsizlik çaÄŸrısı yapan, yabancı medya organlarına utanmadan Türkiye aleyhine hayatı durdurma beyanatı veren, kaybettiÄŸi siyasi itibar ve ahlakı sokakların karanlığında arayan kriz ve kaos meraklıları bu provokasyon ikliminin arayış ve arzusundadır. İçinden geçilen ÅŸu günlerde her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet salvolarına siyasi, hukuki ve milli direniÅŸ göstermek kaçınılmaz zorunluluktur." ifadesini kullandı.
"Çocuk olsa bile müsamaha gösterilmeyecektir"Devlet Bahçeli, sosyal medya baÅŸta olmak üzere Türkiye düÅŸmanlarının farklı mecralara sızarak devÅŸirdiÄŸi ya da devÅŸirmek için el attığı suçlularla mücadelenin kıran kırana sürdürülmesi gerektiÄŸini bildirdi.
Türk milletinin hiçbir ferdinin, düÅŸman safına giremeyeceÄŸini, girene de ÅŸayet çocuk olsa bile müsamaha gösterilmeyeceÄŸini belirten Bahçeli, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Adına suç sarmalı denilen, gittikçe derinleÅŸen suçlar ve artan suçlular, ihtiyaç duyduÄŸumuz yüksek standartlı insan profilinin eÄŸitimini, uÄŸraÅŸlarını, mesailerini yavaÅŸlatıyorsa, engelliyorsa veya ortadan kaldırıyorsa elbette fertlere yönelik yalnızca kriminal bir saldırıdan söz edilemeyecektir. Bu durumda Türk milletinin bugünü ve geleceÄŸine yönelik büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız demektir.
İnsanımızın, çocuklarımızın, ailenin ahlaken ve hukuken korunması için, eÄŸitim kurumlarımızın milli ahlakı nesillere kazandırma çabaları, sosyal hizmet ve güvenlik kurumlarımızın himaye ve ÅŸefkate yönelik icraatları, din iÅŸlerinden sorumlu birimlerimizin sorunun (sözde) inanç alanını ikame etme gayretleri, her seviyedeki yöneticilerimizin imdat bekleyenlere yönelik maddi yardımları ve manevi destekleri her türlü övgüye layıktır."
Giderek yaygınlaÅŸan ÅŸiddet sorununa yönelik, "dört ayaklı çözüm boyutu" olduÄŸunu aktaran Bahçeli, ÅŸu görüÅŸleri paylaÅŸtı:
"Bunlardan birincisi, suçluyu caydıracak, suçu ve suçluyu ortaya koyacak çalışkan ve fedakar kolluk boyutu, ikincisi, iÅŸlenen suçları deÄŸerlendirip muhataplarını hak ettikleri cezalara çarptıracak olan adalet boyutu, üçüncüsü, suç iÅŸledikleri kesinleÅŸmiÅŸ olanların cezalarını terbiye olduklarından mutmain oluncaya kadar toplumdan tecrit edilecekleri infaz boyutu ve nihayet, suçu tanımlayan, suç, kabahat veya kusurun sınırlarını, hangi suça hangi cezaların nasıl verileceÄŸini belirleyen yasama boyutudur. Çok yönlü, birbiriyle bütünleÅŸik olan güvenlik, huzur ve adaletin saÄŸlanmasında kolluÄŸun, adalet makamlarının ve infaz kurumlarının görevlerini özveriyle yaptıklarından ÅŸüphe duyulmamalıdır. Sayıları artan ve türleri çeÅŸitlenen suç ve suçlulukla mücadelede, bütün mesailerini insanımızın güvenlik ve esenliÄŸini saÄŸlamak üzerine harcayan her insanımıza, bilhassa Adalet ve İçiÅŸleri Bakanlığı personeline müteÅŸekkir olmak lazımdır."
"Kapsamlı bir hukuki düzenlemeyi acilen öneriyoruz"Devlet Bahçeli, suçlularla mücadele kapsamında görev alanların, devletin kendilerine verdiÄŸi yetki, sorumluluk ve yükümlülükleri özveriyle, bir milli vazife sayarak ifa ettiklerinin yalın bir gerçek olduÄŸuna vurgu yaparak, ÅŸu deÄŸerlendirmeleri yaptı:
"EÄŸer kolluÄŸumuzun canı pahasına evlerden, yollardan, hücrelerden birer birer topladıkları eÅŸkıya ve caniler adliye koridorlarında bir vesileyle serbest bırakılacaksa, bunu, 'masumiyet karinesi, 'delil yetersizliÄŸi', 'ÅŸahit eksikliÄŸi', 'kanunlardaki boÅŸluk', 'adli kontrol ÅŸartı' gibi gerekçelerle açıklamak doÄŸal olarak mümkün olmayacaktır. Üstelik tekrar yakaladığımızı, bir kez daha salacak, bunu on kere, onbeÅŸ kere, yirmibeÅŸ kere tekrarlayacaksak; durum son derece kuÅŸku uyandırıcı hal almaya baÅŸlayacaktır. Bu çerçevede bahsettiÄŸimiz konu hakkında kapsamlı bir hukuki düzenlemeyi acilen öneriyoruz.
Önleyici kolluk ve caydırıcı adalet felsefesinin tam iÅŸler hale gelmesi, av silahları dahil, yasa dışı ve yasal silah tanımı, kullanımı, taşınması, teminiyle ilgili süreçlerin iyice netleÅŸtirilip sınırlandırılması, internet mecrasında, görsel medya, yazılı medya ve sosyal medya sahalarında suç ve suçluyu özendiren, kışkırtan, tahrik ve motive eden bütün fiil veya provokatif söz, eylem ve düÅŸüncelerin tanım, tasnif ve tespitinin yapılması, çocukların suça sürüklenmesini önlemek maksadıyla soruÅŸturma, kovuÅŸturma ve infaz aÅŸamalarıyla ilgili yeni yasal tedbirlerin alınması, 15-18 yaÅŸ grubundaki çocuklar için öngörülen ceza indirimlerinin yeni baÅŸtan deÄŸerlendirilmesi, çocukları suç iÅŸlemeye yönlendiren sokak çeteleriyle amansız mücadelenin biteviye sürdürülmesi, suçluların suç delilleriyle birlikte ele geçirilmesi, adil, hakkaniyete baÄŸlı, vicdanları kanatmayacak yargılamaların hukukun temel ilkelerine müzahir ölçüde süratle tamamlanması, kamuoyuna yerleÅŸen 'cezasızlık algısının' bütünüyle kaldırılması, yapanın yanına kar kalacağına dair yerleÅŸmiÅŸ kanaatlerin mutlaka yıkılması, devletin adalet dağıtmadığına iliÅŸkin ezberlerin yayılmasıyla yasadışı bireysel hak arama yollarına baÅŸvurulmasının engellenmesi, önerimizin ana baÅŸlıklarıdır."
"Derhal sorgulamak gerekmekte"Milleti ve devleti buhrana sürüklemek, geleceÄŸe ipotek koymak isteyen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en mahrem alanlara kadar nasıl sirayet ettiÄŸinin bilindiÄŸine dikkati çeken Bahçeli, "Bu itibarla suç, suçlu, suçluluk ve cezalandırma karmaÅŸasını kaos üretmek maksadıyla istismar eden 'yeni bir paralel yapının' milli bünyemize sızmış olup olmadığını derhal sorgulamak gerekmektedir. Bunun yanında istihbarat saldırısıyla birlikte çok boyutlu psikolojik harekat kapsamında olup olmadığımız mutlaka deÄŸerlendirilmelidir." dedi.
Devlet Bahçeli, gelinen bu aÅŸamada ahlaksızlığın, suçluluÄŸun, hıyanetin, vicdansızlığın, namussuzluÄŸun artışını, insanları bir arada tutan deÄŸerlere musallat olan vaki tehditleri hukuken, sosyal, psikolojik, sosyolojik, ahlaki reformlarla etkisiz hale getirmenin, tarihe ve millete karşı kaçınılmayacak görev olduÄŸuna iÅŸaret etti.
MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli, ÅŸunları dile getirdi:
"On, yirmi, otuz suç kaydı olan mücrim ve müptezel zihniyetlerin ortalarda at koÅŸturamayacağı, bu kategoride yer alanların hapisteyken aldığı izinle yarım kalan cinayetleri tamamlayamayacağı, attığı kurÅŸun sıyırdığı için katil olmaktan kurtulup haftada bir imza ile gezemeyeceÄŸi, her gün bir yere saldırıp, kolluk güçlerinin sorumluluk sahasının hitamında çıktığı mahkemeden elin kolunu sallayarak gidemeyeceÄŸi, ayrılmak istedi diye karısını, ayağında elektronik kelepçe ile gelerek öldüremeyeceÄŸi, öldüresiye dövüp kaçamayacağı, masumların korkularından evlerde saklanmayacağı, serserilerin sokaklarda fütursuzca gezemeyeceÄŸi, kimsenin ava gitmediÄŸi yerde, binlerce pompalı av tüfeÄŸinin nasıl temin edildiÄŸinin, hangi izinle taşındığının, neden ulu orta patlatıldığının yeniden ele alınacağı bir hukuk düzeni mutlaka kurulmalıdır.
DüÅŸman, nasıl toprağımıza ve varlığımıza göz dikeni tanımlıyorsa, canice ve canavar hislerle suç iÅŸleyenlerin, terörizmin ve dış düÅŸmanların tetikçisi olanların milli kültürümüze, milli seciyemize, milli varlığımıza saldıranların iç düÅŸman kümesinde toplanacakları unutulmamalıdır."
Kadınların, kız çocuklarının cinayetlerinin yanında İstanbul'da Ahmet Minguzzi, Mersin'de Hira Aygar, Balıkesir'de Ata Emre Akman, Ankara'da Hakan Çakır ve Fatih Acacı isimli çocukların sönen ve söndürülen hayatlarına yenilerinin eklenmemesi için seferberlik ruhuyla harekete geçmenin herkesin boynunun borcu olduÄŸunu vurgulayan Bahçeli, "Yeni yüzyılın umutlarını ve istikbalimizin güvencelerini riske atamayız. Gelecek nesillerimizin çaresizliÄŸine ve korkuyla ihata edilmiÅŸ bir hayata sıkışıp kalmalarına göz yumamayız, asla da yummayacağız." açıklamasını yaptı.
#MHP , #Devlet Bahçeli , #Provokasyon