Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2192 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   06 Ekim 2017 - 11:26

Basın İlan Kurumu’na ait eski binanın altında Tarihi Saray Çıktı

Büyüt
Küçült
Basın İlan Kurumu’na ait eski binanın altında Tarihi Saray
Tarihi yarımadada milattan sonra 4. yüzyıla ait saray kalıntıları bulundu.

İstanbul Sultanahmet e üstü galvanizlerle kapatılan alanın altında, hemen karşısında bulunan Binbirdirek Sarnıcının tonozları ve M.S. 4. yüzyıla ait saray kalıntısının bulunduğu sanılıyor .

Ä°stanbul Sultanahmette, Doktor Åževki Bey Sokağının köşesinde yer alan Basın Ä°lan Kurumuna ait eski binanın altında bir tarih yatıyor. 2011de boÅŸaltıldıktan sonra 2013te yıkımına baÅŸlanan binanın bulunduÄŸu 360 metrekarelik alan, koruma altına alındı. Etrafı ve üstü galvanizlerle kapatılan alanın altında, hemen karşısında bulunan Binbirdirek Sarnıcının tonozları ve M.S. 4. yüzyıla ait saray kalıntısının bulunduÄŸu sanılıyor. Gazete Habertürk en Nihat Uludağın haberine göre çaprazında eski Ä°stanbul Adliyesi binası olan alanın çevresi, otopark olarak kullanılıyor. Bölgede henüz kazı çalışması baÅŸlatılmadı.

 Habertürkün bilgisine baÅŸvurduÄŸu arkeologlara göre, alanın altında Bizans Ä°mparatoru Büyük Konstantin (324-337) döneminde kentin önemli senatörlerinden olan Philoksenusun yaptırdığı sarayın kalıntıları yer alıyor. Bir diÄŸer ihtimal Lausus Sarayına ait kalıntılar bulunması. Senatör Lausus, sarayını 415-420 yılları arasında inÅŸa ettirmiÅŸti.

Basın Ä°lan Kurumu da yaptığı açıklamada, bodrum katında yer alan tonozlu yapının, kültür varlığı olarak tescil edildiÄŸini belirtti ve ÅŸu bilgileri verdi: “Binanın bodrum katındaki tonozlu yapı, korunması gereken kültür varlığı olarak 8 AÄŸustos 2012de tescil edildi. Ä°stanbul 4 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen 7 Kasım 2012 tarihli kararla, bodrum katındaki tarihi Fazlı PaÅŸa Konağına ait tonozlu yapıya iliÅŸkin rölöve ve sanat tarihi raporu uygun bulundu. Parselin, kirala-yap-iÅŸletdevret modeliyle deÄŸerlendirilmesine dair verilen Basın Ä°lan Kurumu Genel Kurulu kararı uyarınca ihale iÅŸleri yürütülmektedir.”





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024