Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3466 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   10 Åžubat 2018 - 16:40

4. Üsküdar Kitap Fuarı açıldı

Büyüt
Küçült
4. Üsküdar Kitap Fuarı
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kitap okumanın önemine ilişkin, Kitap arkadaştır, dosttur. Bir söz var, Okumayan insan 20 yaşında da olsa yaşlanmıştır. Okuyan, 80 yaşında da olsa gençtir. Okumayı, okuma fiilini bırakmamak lazım dedi.

Üsküdar Belediyesi in ev sahipliğinde düzenlenen 4. Üsküdar Kitap Fuarı, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi de açıldı.

Açılışta konuşan Kahraman, ilk emrin İkra olduğunu belirterek, Okumak güzel bir şey. Sonra kyı kaldırdık. Okuma dedik. Okuma kitabı vardır, hep söylenir. Oysa okudur bize emir. Okumak lazım. Kitaplara yabancı olmamak, kitapla dost olmak lazım diye konuştu.

Kişileri anlamak, tanımak, karakterini bilmek için hangi kitapları okuduğunun sorulduğunu anlatan Kahraman, Size söylediği kitaplar, onun şahsiyetini ortaya koyar. Kitap arkadaştır, dosttur. Bir söz var, Okumayan insan 20 yaşında da olsa yaşlanmıştır. Okuyan, 80 yaşında da olsa gençtir. Okumayı, okuma fiilini bırakmamak lazım değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Kahraman, geçen yıl gerçekleştirilen bir etkinlikte sunulan bir tebliğden alıntı yaparak, şunları kaydetti:

1920 yılında, günlük basılan yayın sayısı, 145-165 arasındaydı. Yani cihan devletinde her gün, dergi, kitap, gazete, risale 145-165 arası basılıyordu. Fevkalade bir fikir hayatımız vardı ve en uç noktaya kadar uzanan bir eğitim hayatı vardı. Balkan Harbi, Trablusgarp Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı dolayısıyla yetişmiş insanlar ve gençler kaybedildi. İttihat ve Terakki denen bela bizi perişan etti. Koca bir cihan devletini yok etti. Torunlarıyla uğraşıyoruz. Tarihimizi mutlaka iyi bilmemiz lazım. Muhteşem bir geçmişimiz, irfan hayatımız, havzımız var.

İsmail Kahraman, kitabın her zaman hazır olduğunu ve şarjının bitmeyeceğinin altını çizerek, şunları aktardı:

Evi yapıyoruz, taşınıyoruz. Bir yeri seçiyoruz. Burada bir kitaplık lazım. Gelen giden baksın ve desin ki Kitaplar var. Kaç santimetre? Kaç cilt kitap sığar? Mobilya kitabı olmaz. Okunacak. Kitap mahzun bırakılmayacak. Kitaba yabancı olmak o kadar çoğaldı ki. Google diye bir ağa çıktı. Google efendi. Bir şey lazımsa, hemen Googleı açıyorsunuz. Oysa kitap bambaşka bir hadise. Kitap öksüz bırakılmamalı. okunmalı.

Kitap fuarlarının sayısının artmasının önemine işaret eden Meclis Başkanı, yayınevlerinin desteklenmesi, yayıncılık sektörünün canlandırılması gerektiğini söyledi.

Kahraman, gençlik yıllarında Milli Türk Talebe Birliği de (MTTB) yer aldığını dile getirerek, İlk kitap kulübünü açtık. Güzel bir faaliyet oldu. Biz orada kültür müdürü, kütüphane müdürü diyorduk. MTTB kültür müdürlerinden birisi Recep Tayyip Erdoğandı. MTTB in ilk defa kurduğu, sosyal bilimler enstitüsü vardı. 6 ay sürerdi ve sonunda bir sertifika verilirdi. Cumhurbaşkanımız da bu seminere, enstitüye devam etti ve diploma numarası 34 ü. Meğerse 34e belediye başkanı olacakmış. Tevafuka bakın. Hayatı hep irfan yolunda yürümekle geçti dedi.

Cumhurbaşkanı ın damgasını vurduğu yerlerden birinin Üsküdar olduğunu kaydeden Kahraman, Çamlıcadaki caminin isminin Recep Tayyip Erdoğan camisi olması önerisinde bulundu.

Kahraman, geçmişte çok az sayıda mekanın kültür merkezi yerine kullanıldığına dikkati çekerken, günümüzde ise hemen her ilçede kültür sarayları ve kültür merkezlerinin olduğunu vurguladı.

Sultan 2. Abdülhamid Hanın vefatının 100. yılı olduğunu hatırlatan Kahraman, şöyle devam etti:

Abdülhamid muhteşem bir insan. Kitap okumadan uyumaz. Bir eser yayımlandığında hemen Türkçesi, çevrimi yapılır ve okur. Yanına gelir, biri olur. Bahçesinde Arnavutlar vardır. Cihan devletinin çeşitli topraklarından insanlar vardır ama kapısında Kayı aşiretinden bir yüzbaşı sabaha kadar onu bekler. Kitaplarla çok dosttu. Marangozdu. Sanatkardı. Kendine yaptığı kütüphaneler, masalar var. Çok muhteşem bir padişahtı. Ona gereken değer şimdi veriliyor. Ne kadar değer verilse, az.

İsmail Kahraman, Türkiyede 1960 an sonraki darbe teşebbüslerinin altını çizerek, 15 Temmuza gelene kadar 16 darbe teşebbüsü, darbe, gizli ve açık bir şekilde vardı. 17 cisini 15 Temmuzda yaşadık. Yine Türkiye ileriye doğru gidiyor. Kesmek istediler ama kesemediler, kesemeyecekler dedi.

TBMM Başbakan İsmail Kahraman, 15 Temmuzda parti farkı olmadan tüm milletin aynı bayrağın altında gerekeni yaptığını anlatarak, Ben cumhurbaşkanımız ve başbakanımızla temas kuramadım. Abdestimi aldım ve gittim, Meclisi açtım. Kaptanlar gemiyi terk etmez. Fareler terk eder. En büyük kaptanımız, bindi uçağa ve İstanbula geldi. Halkın itimadıyla meydanlar doldu ve biiznillah darbe diye bir hadise tarih oldu. Propagandaya kalmamak, gerçeği görebilmek için okumamız lazım. Gelişmeleri takip etmemiz lazım. Kitap çok mühim. Kitap bir hazine değerlendirmesini yaptı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, açılış kurdelesini katılımcılarla beraber kesen Kahramana Su Üzerinde Sanat adlı kitap ile hediye takdim etti.

Toplumun nitelikli bir okuma kültürüne sahip olması hedefiyle hayata geçirilen fuarda, Alfa Yayın Grubu, Doğan Kitap, Büyük Doğu, Timaş, Profil Kitap, Metis, İthaki, Can Yayınları, Dergah Yayınları, İz Yayıncılık, Pınar Yayınları, İşaret Yayınları, Nesil Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları, Beyan Yayınları, Yeditepe Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Ötüken, İnsan Yayınları, İletişim Yayınları, Epsilon, Destek Yayınları, Martı Yayınlarıın da aralarında bulunduğu 100e yakın yayınevi yer aldı.

Çok sayıda edebiyatçı, yazar ve gazetecinin söyleşi ve imza etkinliğinde okurlarla bir araya geleceği fuar, 18 Şubat a sona erecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024