Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1606 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Nisan 2015 - 05:46

Yeni paket ile yargıda devrim gibi değişiklikler geliyor

Büyüt
Küçült
Yeni paket ile yargıda devrim gibi değişiklikler
Güncel Haberleri › Yeni paket ile yargıda devrim gibi değişiklikler geliyor haberi

Başbakan Davutoğlunun açıkladığı reform paketiyle şeffaf ve hesap verebilir bir yargı sistemi hedefleniyor. Yediemin ve Bilirkişilik sisteminin yeniden düzenlendiği pakette Barolarla işbirliği yapılarak avukatlık yasasının baştan sona değişmesi öngörülürken, devlet katkılı hukuk sigortası uygulaması da başlatılacak.

Şerife Güzel

Başbakan Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkündeki ‘Yeni Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısında, koruyucu hukuk çalışmalarını geniş toplumsal kesimler için yaygınlaştırdıklarını söyledi. Davutoğlu, “Yargı Reformu Strtajesi”yle, yeni Türkiyede “hesap verebilir yargı” dönemi başlıyor. Yeni düzenlemelerle bugüne kadar dokunulamayan yüksek yargı mensupları ile belirli grupların ve yapıların etkisiyle kararlar alan mahkeme başkanları da hesap verecek. HSYK yapısı, uluslararası uygulamalar çerçevesinde tartışılacak. Her dava türü için “ideal süre” belirlenecek” dedi.

Etik ilkeler ve denetim

Başbakan Davutoğlu, “Tuz kokarsa anlayışı tam burası için geçerli” diyerek yargıdaki bozulmanın tüm toplumu etkileyeceğine dikkat çekti. Davutoğlu, yargı mensuplarına “Kararlarınızı özgüven içinde vicdanınıza göre verin. Hep beraber yargıya tekrar itibar kazandırmak zorundayız” diye seslendi.

Paketin 5 hedefi var

Davutoğlunun Çankaya Köşkündeki toplantıyla açıkladığı yeni yargı reform stratejisinin 5 temel hedefi bulunuyor. Buna göre, “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı güçlendirilecek. Hesap verilebilirlik ve şeffaflık artırılacak. Yargının daha hızlı ve verimli çalışması temin edilecek. İnsan odaklı bir sistem geliştirilecek. Özgürlükleri koruyan ve geliştiren yaklaşımı hakim kılınacak.” Davutoğlu, son 12 yılda yargıda önemli reformlara imza atıldığını vurgularken, yeni adımların “insan onuru” kavramıyla atılacağını kaydetti. Davutoğlu, düzenlemelerin AB reformuyla doğrudan irtibatı olduğunu da kaydeti.

Hain çetenin izi silinecek

Partisinin İstanbul aday tanıtım  toplantısında da yargı reform paketini anlatan, reform stratejisi ile yargıyı yeniden yapılandıracaklarını vurgulayan Davutoğlu “Artık Türkiyede kamu bürokrasisinde de, yargıda da hain çetenin paralel yapının izlerine rastlanmayacak” dedi.

DÜNYAYA 1915 UYARISI

BARIŞA HAZIRIZ BOYUN EĞMEYİZ

Davutoğlu 1915 olaylarının 100. yıldönümünde Türkiyeye karşı alınacak kararlar konusunda tüm dünya liderlerini uyararak, “Barışmaya hazırız, ama boyun eğmeye geldiğinde kimseye boyun eğmeyiz” dedi. Davutoğlu, ayrıca, önceki gün kendisini telefonla arayan AP Başkanı Martin Schulza da bir mektup göndererek, APnin aldığı kararın, Avrupadaki yükselen İslam ve Türk karşıtlığını tahrik edeceği uyarısında bulundu. Türkiye ile Ermenistan arasında iyi komşuluğun geliştirilmesine hazır olduklarını bir kez daha vurgulayan Başbakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dünyayı uyardı!  

“Bizi isyan ettiren husus şudur, acı Müslümanın, Türkün acısıysa unutulsun yok ama Müslümanlar, Türkler kolektif suçla izan edilecekse kolektif bir suçla izan edilelim. 24 Nisana giden süreçte bütün ülkelerin parlamentolarını, liderlerini uyarıyorum; kim olursa olsun, milletimizi tarih mahkemesi karşısında, tarihi ve arşiv bilgisinden yoksun yargılamaya kalkan kim olursa olsun açık ve net tutumumuzu sergileriz.” 

Bireysel başvuruya ‘süzgeç gelecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AYMye bireysel başvuruların sınırlandırılması gibi bir düşüncelerinin olmadığını vurguladı. Davutoğlu, aşırı başvuru nedeniyle sistemin tıkandığını bunu aşmak için AYMnin kendi içinde kuracağı bir süzgeç mekanizması  düşündüklerini söyledi.

Etkin yönetim için başkanlık diyoruz

Başbakan Davutoğlu, partisinin seçim beyannamesine ilişkin, “Etkin bir yönetim için başkanlık sistemi diyoruz” dedi. Haliç Kongre Merkezinde partisinin İstanbul milletvekilleri adaylarının tanıtım toplantısında konuşan Davutoğlu, 2023 Sözlemyesinin esasının demokrasi, özgürlük, yeni anayasa ve başkanlık sistemi olduğuna dikkat çekti. vizyonlarını ortaya koysun”

NELER YAPILACAK?

Bir kısmı 4-5 yıl alacak olan düzenlemelerin yargı mensuplarıyla, STKlarla, barolarla ve bütün toplum kesimleriyle istişare edilerek yapılacağını ifade eden Başbakan, doğrudan yürütme üzerinden olan bazı düzenlemelerin hemen hayata geçirileceğine dikkat çekti. Başbakan Davutoğu, yeni yargı reform stratejisi çerçevesinde yapılacakları şöyle açıkladı:

YARGIDA ÇOK BAŞLILIK GİDERİLECEK: İdari, adli, askeri mahkemeler, gözden geçirilip mümkün olduğunca birbiriyle entegre, çelişmeyen, temel hukukun uygulandığı yapıya dönüştürülecek.

HESAP VEREBİLİRLK VE ŞEFFAFLIK: HSYKnın oluşum ve yapısı dahil yargının hesap verebilirliği ve şeffaflığı artırılacak. Etik ilkeler yargı mensupları tarafından belirlenecek. Yargı kararları, vatandaşların bilgisine sunulacak şekilde halka açılacak. Mahkeme ve savcılıklar yıllık faaliyet raporu yayınlayacak. Yüksek mahkeme kararları herkesin erişimine açılacak.

PARALEL İZİ SİLİNECEK: Vatandaşlarla güven ve memnuiyet anketleri yapılacak. Son dönemde birçok olaylar oldu. Yargıya nüfuz ederek birçok alana nüfuz etmek isteyenler çıktı ortaya. Darbe dönemlerinde ortaya çıktı. Son dönemde paralel yapı gibi yapılar oluştu. Yüzde 60-70-80-90 gücen yetmez Yüzde 100 güven olmalı.

ADALETE ERİŞİM KOLAYLAŞACAK: Vatandaşlara hukuki himaye sigortasını teşvik edeceğiz. Sağlık sigortası gibi devlet bunun belli bir nispetini karşılayarak. Maddi durumu yetersiz olanlara ücretsiz avukatlık yaygınlaştırılacak. Avukatların ücretsiz toplum yararına hizmet uygulaması (pro-bono) ile gönüllü olarak ücretsiz hukuk hizmeti vermesi sağlanacak

MAĞDUR HAKLARI GÜÇLENDİRİLİYOR: Mağdur odaklı yaklaşım benimsenecek. Eski hükümlülere sağlanan kamudaki istihdam gibi bir imkan, mağdurlara da sağlanacak. Ağır şiddet mağduru kişilerin zararlarını sorumlulara rücu edilmek suretiyle devlet ödeyecek. Suç nedeniyle sağlığı bozulanların tedavileri devlet tarafından sağlanacak.

AVUKATLIK GÜÇLENDİRİLECEK: Avukatlık Kanunu baştan sona yenilenecek

NOTERLER BAZI DAVALARA BAKACAK: Noterlere bazı çekişmesiz yargı işlerini verilecek. Taşınmazlara ilişkin bazı işlemlerin noterler tarafından yapılması için düzenleme düşünüyoruz.

BİLİRKİŞİLİKTE REFORM: Bilirkişilik için yeni bir kurumsal yapılanmaya gidilecek. Kalite standartları oluşturulacak ve denetim istemi kurulacak.

ALT YAPI GÜÇLENDİRİLECEK: Yeni adalet sarayları yapılacak. Mevcut binalar güzelleştirilecek.

ADALET VERİ BANKASI KURULACAK: Adalet istatistiklerine ilişkin kapasite geliştirilecek. Adaletle ilgili her türlü veri barındırılacak ve herkes erişecek

E ADALET HİZMETLERİ ETKİN HALE GELECEK: Sesli ve görüntülü bilişim sistemi SEGBİS uygulaması ile uzaktan ifade alma yöntemi yaygınlaştırılacak.

İSTİNAF MAHKEMELERİ HAYATA GEÇİLİYOR: Yüksek yargının yükü azaltılacak.

İCRA İFLAS SİSTEMİ YAPILANDIRILIYOR: İcra dairelerinin yapısı yenilenecek.

VATANDAŞLARA ADLİ YARDIM: Danışma masaları ve ön bürolar kurularak vatandaşların işlemleri kolaylaştırılacak.

HAKİM VE  SAVCI AÇIĞI KAPATILACAK: Avrupa ortalaması sağlanacak.

YARGILAMA SÜRESİ KISALACAK: Her dava türüne ilişkin ortalama görülme süreleri ilan edilecek. Vatandaş davanın ne kadar sürede biteceğinden haberdar olacak. İdeal süresini aşanlar için takip sistemi kurulacak. 

ALTERNATİF UYUŞMAZLIK YOLLARI GELİŞTİRİLECEK: Uzlaşma kurumu daha da etkinleştirilecek. Arabulucu sayısı önümüzdeki dönemde 10 bine çıkartılacak.Bazı suçlarda arabuluculuk zorunlu olacak.

YURTDIŞINDAKİ İVATANDAŞLARIN HAKLARI KORUNUYOR: Adli işbirliği anlaşması yapılan ülke sayısı artırılacak.

YARGIDA MESLEKİ YETKİNLİK ARTACAK: Hukuk eğitimindeki sorunların çözümünü uluslararası politika haline getirdik.

KADINLAR ÇOCUKLAR VE ENGELLİLERİN HUKUKİ SORUNLARIN AYENİ ÇÖZÜMLER: Çocuğun etkin korunması ve çocuğun yüksek yararı ilkesi doğrultusunda önlem alınacak

YARGISAL UYGLAMALARDAN KAYNAKLI MAĞDURİYETLER GİDERİLYOR: İnsan hakları konusunda tüm devlet kurumlarının koordinasyon halinde hassasiyetle çalışması sağlanacak.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024