Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2219 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Mayıs 2015 - 06:12

Yeni anayasaya da muhalifler

Büyüt
Küçült
Yeni anayasaya da
Güncel Haberleri › Yeni anayasaya da muhalifler haberi 12 Eylül darbe anayasasının değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar ancak, 2010da yapılan anayasa değişikliğine hayır kampanyası yürüttüler.. Seçim bildirgelerinde yeni anayasadan çok başkanlık sistemine karşı mücadeleyi vadettiler.
Alev Dönmez - Vaatler Çarpışıyor yazı dizisi 4

Türkiyenin son yıllarda yaşadığı büyük demokrasi değişimi, yeni anayasa ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Çözüm sürecini de yakından ilgilendiren yeni anayasa konusunu CHP, MHP ve HDP ‘başkanlık sistemine karşıtlık düzeyine indirgiyor. AK Parti ise yeni anayasa konusunu ‘eşit vatandaşlık üzerinden bildirgesine aldı.

Anayasa halkı kucaklamıyor

Ağrı Belediye Başkanı HDPli Sırrı Sakıkın kardeşi AK Parti Muş Milletvekili Aday Adayı Namık Sakık: “Sosyal demokratlar, sosyalistler, Recep Tayyip Erdoğan ve bu iktidarı hazmedemiyorlar. Gezi olaylarında bunu organize ettiler başaramadılar, Paralel Yapıyla başaramadılar. Biz hepimiz bu gemideyiz, gemi su alırsa hepimiz batacağız. 1982nin faşist anayasası bu halkı bu ülkeyi kucaklamıyor. Bu ülkenin başına bela olan bu anayasanın bir an önce kaldırılması gerekir.”

HDP Kürtlerin CHPsi olma peşinde

Türkiyenin artık sivil ve çoğulcu bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten AK Parti Erzurum Milletvekili Adayı Avukat Abdurrahim Fırat, HDPnin yeni anayasa talebini Başkanlık sistemine indirgediğini, seçim meydanlarında sadece başkanlık üzerinden popülist bir politika yürüttüğünü söyledi. HDPnin samimi olmadığını vurgulayan Fırat “Bir anayasanın siviller tarafından yapılmış olması sivil olduğu anlamına gelmez. Çünkü yöntemler askeri olursa o anayasanın sivil ruhu olmaz” dedi.

Etnik ve dini vurgu yok

AK Partinin bildirgesinde, Yeni Türkiye için, yeni anayasa ve başkanlık modeli anlatılırken, Başkanlık sisteminin üç sac ayağı şöyle sıralandı: “Denge ve denetim”, “tek başlı yürütme” ve “kuvvetler ayrılığı”. Bildirgede  “Yeni anayasa, milletimizin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımını esas alacaktır” deniliyor.

Parlamenter sisteme devam

CHP bildirgesinde,  toplumun ihtiyaçlarına öncelik veren bir kamu yönetimi reform programından bahsediliyor. 12 Eylülün mirası olan darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldırılacağı belirtilirken, parlamenter sistemin güçlendirileceği vaat ediliyor. 

Türkçe dışında eğitim olmaz

MHP seçim bildirgesinde, milli ve demokratik nitelikte bir Anayasanın, mümkün olabildiğince geniş bir uzlaşmaya dayanması gerektiği vurgulanırken,  Türk milli kimliği, Türkçeden başka dillerde “anadil” olarak eğitim yapılmasına karşı çıkılıyor.

Başkanlığa geçit verilmiyor

Başkanlık sistemine karşı çıkan HDP seçim bildirgesinde, demokratik özerkliği hayata geçirme ve kamu hizmeti olarak anadilde eğitim verilmesi sözü veriyor. Bildirgede, “Türkiyenin çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli yapısına uygun yeni bir ‘toplumsal sözleşme ihtiyacına vurgu yapıldı.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024