Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2977 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Ocak 2018 - 15:20

Türk AR GE sİ Füze Yakıtı Üretmeyi Başardı

Büyüt
Küçült
Türk AR GE sİ Füze Yakıtı Üretmeyi
Türk Ar-Ge firması, ABD in 50 yıldır tonunu 4,5 milyon dolara sattığı bor türevli füze ve roket yakıtını üretmeyi başardı.

Balıkesirin Edremit ilçesindeki Ar-Ge firması, Türk savunma sanayiinin geliÅŸmesine katkıda bulunmak için önemli bir çalışma yaptı. Kendi imkanlarıyla bor madenini farklı bir biçimde iÅŸleyerek yakıta dönüştüren firmanın bilim heyeti, ABDnin yaklaşık 50 yıldır ürettiÄŸi ve dünya pazarında tonu 4 buçuk milyon dolar civarında satılan ‘Amorfosbor isimli füze ve roket yakıtını üretmeyi baÅŸardı.

 

ÇALIŞMALARIYLA NOBELE ADAY GÖSTERİLDİ

Yaptığı bilimsel çalışmalarıyla Nobele aday gösterilen Ar-Ge firmasının yetkilisi ve bilim insanı Faruk Durukan, ürettikleri yeni malzemenin Türkiyeye hayırlı olmasını diledi.

FÜZE YAKITINDA ABDYE İHTİYAÇ KALMAYACAK

Durukan, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

Amorfosbor, yaklaşık 50 yıldır Amerikada kullanılan ve bor madeninden elde edilen bir malzemedir. Bu malzeme özellikle roket ve füze yakıtı ve hatta son zamanlarda uçak yakıtı olarak kullanılıyor. Roket ve füze yakıtı olarak, özellikle uzun menzilli olanlarında uzun zamandır en iyi itici olarak kullanılıyor. Kötü mal sahibi insanı ev sahibi yaparmış diye bir laf vardır. Özellikle Amerikanın bu son Zeytin Dalı operasyonunda yaptığı tavır, yanlış hareketler bizleri savunma sanayinde yeni ham madde arayışına itti. Bizler, bu yönde yaptığımız çalışmalar doğrultusunda Amorfosbor isimli bu değerli yakıtı üretmeyi başardık.

BOR YATAKLARININ ÇOĞUNLUĞU TÜRKİYEDE

Füzelerimizde kullanabileceğimiz bir yakıt türüdür bu. Zaten rezervlerinin büyük çoğunluğu ülkemizde olan bor madeninin bir malzemeye dönüştürülerek çıkması güzel bir gelişmedir. Bizler bor ile ilgili yaptığımız çalışmalarımız ile yaklaşık 10 faydalı tür madde üretmeyi başarmıştık. Hatta bu arada bor ile radyasyon ışınları, nötron ışınlarını durduran maddeyi de üretmiştik.

ÜRETTİĞİMİZ YAKITIN TONU, ABDDE 4,5 MİLYON DOLAR

Bu çalışmamız ile ABDden 3 bilim ödülü almıştık. Son ürettiğimiz bu yakıtın tonu 4 buçuk milyon dolar gibi bir fiyat ediyor. Fakat Türkiyede mal oluş fiyatı çok yüksek rakamları bulmuyor. İşlenmeden 50 bin doları geçmeyecek bir rakamdadır, ama işlenince fiyatı çok artıyor. Bizim de amacımız, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişen problemlere çözüm üretmektir. Şu anda ülkemizin savunma sanayinde böyle ürünlere ihtiyacı vardır.

ÃœLKEMÄ°ZE HAYIRLI OLSUN

Çok yakın zamanda borkarbür isimli ürünü de bor madenimizden üretmiştik. Bu da savunma sanayiimizde kullanılıyordu. Son ürünümüz de ülkemize hayırlı olsun. Tabii ürettiğimiz her ürün, ülkemizin nereden nereye geldiğini dünyaya göstermektedir. Düşmanlarımıza korku, dostlarımıza da güven vermektedir. Biz bu başarıları, devletimizin bir kuruşunu harcamadan, kendi imkanlarımızla sağladık. Bunu ayrı bir görev ve gurur sayıyoruz. Ülkemize hayırlı olsun.

KAYNAKÄ°HA



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024