Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4550 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Ocak 2015 - 16:35

Suudi Sarayı da neler oluyor?

Büyüt
Küçült
Suudi Sarayı
da neler
Timetürkün hafta başı yayınladığı Huffington Post gazetesinden David Hearstün yazısıyla Suudi Arabistandaki yeni durumu okuyucularının dikkatine sunmuş ve Riyadın eskisine göre daha farklı bir politika izleyebileceğini duyurmuştu. timeturk özel haber

TİMETURK ANALİZ

Hearstün yazısında, Suudi sarayında iktidarın yeniden Sudeyri ailesine geçtiği bildiriliyor ve daha önce ciddi yetkilerle donatılan Kraliyet Divanı Başkanı Halid el Tuveycri in görevden alınmasını bu değişikliğin ilk adımı olduğu ifade ediliyordu.

Suudi Arabistanda yeni kral ülkenin kurucu kralı Abdulaziz bin Abdurrahmanın bıraktığı teamüle göre göre belirleniyor. Bu teamüle göre Abdulaziz bin Abdurrahmanın yaşayan en yaşlı torunu tahtın varisi oluyor. Eski Arap gelenekleriyle uyum arz eden bu uygulamadan ötürü Suudi Arabistan sarayında pratikte birbirinden ayrı görünen iki klik bulunuyor. 

23 Ocak sabahı, Kral Abdullaha yakın bütün isimlerin tasfiye edildiğine dair iddialar hala Suudi kaynakları tarafından doğrulanmadı ya da yalanlanmadı. Saraydan doğrudan bilgi alabilen bazı Batılı gazeteciler dışında Suudi sarayından ciddi bir bilgi sızması göze çarpmıyor. Güçlü bir basın kültürünün bulunmadığı Suudi Arabistanda siyasi tartışmalar genelde halkın gündemini teşkil etmiyor.

Sudeyri - Şimmari rekabeti ve Suudi Arabistanda siyasi aktörler

Suudi Arabistanda kraliyet ailesinde etkin olan iki kabile / klan bulunuyor. David Hearsün Klan ifadesini kullanmasının sebebi de kraliyetin kurucusu Abdulazizin çocuklarının daha sonra annelerinin kabilelerine göre nispet edilmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla Suudi Kraliyet ailesine mensup prensler, Kraliyet ailesine kız veren büyük kabilelere nispet edilerek tasnif ediliyorlar. 

Suudi Arabistanda yeni dönemin aktif aktörü olan Sudeyri kabilesinin ismi de kurucu kral Abdulazizin Sudeyri kabilesine mensup eşinden geliyor. Suudi ailesinin kabileler arası tartışmalardaki en büyük destekçilerinden olan Sudeyri kabilesine mensup yaşayan 

Sudeyri kabilesi, Ahmed bin Muhammed es-Sudeyri adlı liderlerinden biri aracılığıyla Suudi ailesiyle ilişki kurdu. Ahmed bin Muhammed Sudeyri, Suudi Arabistan devletinin kurucusu Kral Abdulazizin en büyük destekçisiydi ve Hassa adlı kızını Abdulazizle evlendirmişti.

Abdulazizin Hassa ile evliliğinden kız çocuklarının yanı sıra Sudeyri prensleri adı verilen 7 erkek çocuğu dünyaya geldi.

Sudeyri kabilesine mensup yaşayan ve sarayda etkili olan üç prensten Selman bin Abdulaziz, Kral Abdullah an yeni Suudi Arabistan kralı oldu. Sultan Abdulazizin oğullarından Abdurrahman bin Abdulaziz, 2012de saray içi tartışmalardan ötürü Kral Abdullaha ters düşerek ulusal savunma noktasında kendisine verilen bütün görevleri bıraktı. Kabilenin nispeten genç isimlerinden Ahmed bin Abdulaziz de 2012 yazında İçişleri Bakanı olarak atanmış ve beş ay süren bakanlığından sonra Kral Abdullah tarafından görevden alınmıştı.

Arap yarımadasının en köklü kabilelerinden Şimmeriler de Kraliyet Sarayı ın güçlü hısımlarından. Suud ailesinin eski hasmıyken evlilikler yoluyla hısım olan aile Suudi sarayının da mevcut güçlü aktörlerinden birisi.

Kral Abdullahdan sonra normalde Şimmeri kabilesinin daha etkin olması ve Halid el Tuveycri in saraydaki kilit pozisyonunun korunması bekleniyordu. Ancak bir gecede, Selmanın veliahtlıktan alınmasını ve Prens Mukrinin yerine atanmasını isteyen Kral Abdullaha karşı Sudeyri ailesinin ciddi bir hamlesi oldu. 

Selmanın geleneksel usullere göre kral olmasının hemen ardından oğlu da kabinenin en etkin bakanlıklarından birisi olan savunma bakanlığına atandı. Prens Matab bin Abdullahın amcasına karşı ittifak yapmak istediği Muhammed bin Naif de veliaht yardımcılığı ile susturulmuş oldu. Eğer yeni bir saray darbesi daha yaşanmazsa Prens Mukrinin iktidarından sonra da Sudeyrilerin Suudi sarayındaki hakimiyeti devam edecek.

Suudi Arabistanda bir saray darbesi başlıklı makaleyi okumak içinTIKLAYINIZ 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024