Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1836 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Ekim 2015 - 16:16

MİT TIRları davasında gizlilik kararı

Büyüt
Küçült
MİT TIRları davasında gizlilik

Davanın, Yargıtay Ceza Genel Kurulu salonundaki ilk duruşmasına, sanıklar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Özcan Şişman, Aziz Takcı ve Özkan Çokay ile sanık yakınları, avukatlar katıldı. Duruşmayı CHPli bazı milletvekilleri, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupalı Yargıçlar ve Savcılar Birliği (MEDEL) Yönetim Kurulu üyesi George Almpouras da izledi.

Başkan Eyüp Yeşil, son soruşturma kararını zamanında göndermelerine karşın, sanıklara yasanın öngördüğü süre içinde tebliğ edilmemesi nedeniyle savunma için 7 günlük süre istenebileceğini hatırlattı. Sanık avukatları ise savunma yapacaklarını belirterek, iddianamenin okunmasını istedi.

Başkan Yeşil, duruşmayı kayıt sistemine göre yapacaklarını, yapılan kayıtların döküm halinde duruşma sonrasında sanıklara ve avukatlarına verileceğini söyledi.

SIR OLUP OLMADIÄžI YARGILAMA SONUCUNDA BELLÄ° OLACAK

Davanın devlet sırrının açıklanması ve diğer suçlardan dolayı açıldığını belirten Yeşil, mahiyeti itibarıyla sır olup olmadığının yargılama sonucu belli olacağını ifade etti.

Sanıkların ne savunma yapacaklarını bilmiyoruz. Sırra ilişkin olabilir, olmayabilir diyen Yeşil, iddia makamından duruşmanın kamu güvenliği nedeniyle gizli yapılması konusundaki görüşünü sordu.

Cumhuriyet Savcısı Kenan Zeybek, sanıklara isnat edilen suçların vasıf ve mahiyetiyle dosya kapsamına göre kamu güvenliğini kesin olarak gerekli kılması nedeniyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 182/2 ve devamı maddeleri uyarınca açıklığın kaldırılarak duruşmanın geri kalan kısmının kapalı olarak yapılmasına karar verilmesini istedi.

Başkan Yeşil, sanık ve avukatlara görüşünü sordu. Avukat Aziz Erbek, daha önce dosyayla ilgili gizlilik kararı alınmadığını belirterek, kanunlarda duruşmanın aleni yapılmasının esas olduğunu, böylece yargıya güvenin sağlandığını söyledi. Erbek, Sayın Başkan, bugüne kadar bu davayla ilgili söylenmedik hangi bilgi kalmış? İddia makamının bu talebi tamamen bu olayın aydınlığa çıkmasını,yargılamanın tarafsız yapılmasını engellemeye yöneliktir. Sayın heyetinizden bu konuda talebin reddini, duruşmanın sonuna kadar aleniyetin sağlanmasını talep ediyorum dedi.

Diğer avukatlar da konusu suç teşkil eden bir fiilin devlet sırrı kapsamında değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Kamu güvenliğinden neyin kastedildiğinin izah edilmesini isteyen avukatlar, daha önce yayın yasağı alınmasına karşın internetten bütün görüntülerin yayınlandığını, gizli bir durum kalmadığını savundu. Avukatlar, heyetin huzurunda gizlilik kararı talep eden Cumhuriyet Savcısı hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

BİZDEN ÖNCEKİ İŞLEMLERDEN SORUMLU DEĞİLİZ

Başkan Yeşil ise Biz bizden önceki işlemlerden sorumlu değiliz, yaptığımız işlemlerden sorumluyuz. Gazetecileri aldık. Not alabilirsiniz ama kayıt cihazıyla kayıt yapmak yasak diyerek uyarıda bulundu.

Sanık Ahmet Karaca, dosyada devlet sırrı olduğuna ilişkin resmi belge bulunmadığını ifade ederek gizlilik talebinin reddedilmesini istedi. Sanık Süleyman Bağrıyanık da yargılamanın kamuoyu önünde cereyan etmesini istediklerini, kendi adına sakladığı hiçbir şey olmadığını söyledi. Bağrıyanık, Ekranda gözüme bakarak yalan söyleyip söylemediğimi herkesin görmesini istiyorum diye konuştu.

Sanık Aziz Takcı da soruşturmanın merkezinde kendisinin olduğunu belirterek, kendisinin ulaştığı devlet sırrı oluşturabilecek hiçbir belge bulunmadığını, bu nedenle yargılamanın açık yapılması gerektiğini savundu.

Sanık Özkan Çokay ise devlet sırrı olması için durumdan Genelkurmay Başkanı ve Jandarma Genel Komutanının da bilgisinin bulunması gerektiğini ifade ederek, böyle bir durum olmadığını öne sürdü ve gizlilik talebinin reddini istedi.

Başkan Eyüp Yeşil, bu durumun yargılama aşamasında sorulacağını söyledi. Yeşil, bazı duruşmaların duruma göre açık, bazılarının kapalı yapılabileceğini ifade etti. Daha sonra ara kararı açıklayan Yeşil, davanın mahiyeti itibarıyla kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kılması nedeniyle bu aşamada sanıkların savunmasının alınması sırasında CMKnın 182/2. Maddesi gereğince duruşmanın kapalı yapılmasına oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi. Duruşmayı sadece sanık eşlerinin izlemesine izin verildi. Duruşma basın mensupları ve diğer izleyicilerin çıkarılmasının ardından kapalı devam etti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024