Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3162 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   07 Mayıs 2018 - 15:40

Lozan ve Montrö Boğazlar Antlaşmalarının Gizli Maddeleri Halka Açılıyor

Büyüt
Küçült
Lozan ve Montrö Boğazlar Antlaşmalarının Gizli Maddeleri Halka
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan Antlaşmasın ın gizli maddelerinin halka açılması talimatının ardından çalışma başlatan Dışişleri Bakanlığı, Fransa arşivlerinde saklanan belgeleri dijital ortama aktarmaya başladı. Kaynak: Lozan ve Montrö Boğazlar Antlaşmaları ın Gizli Maddeleri Halka Açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın geçtiğimiz yıllarda, 1920de bize Sevri gösterdiler, 1923te Lozana bizi razı ettiler. Birileri de Lozanı bize zafer diye yutturmaya çalıştı. Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozanda verdik. Zafer bu mu? eleştirilerinin ardından verdiği antlaşma dosyalarının halka açılması talimatı hayata geçiyor. Konuyla ilgili çalışmaları başlatan Dışişleri Bakanlığı, Fransa arşivlerinde muhafaza edilen orijinal belgeleri topladı ve anlaşmanın tüm maddelerini dijital ortama geçirmeye başladı.

GİZLİ MADDELER ORTAYA ÇIKIYOR

Sadece Lozan Antlaşması değil, Lozanda imzalanan sözleşmeler, senetler, Lozan Antlaşması a ekli mektuplar, Montrö Boğazlar Antlaşmalarının orijinal ve ıslak imzalı nüshaları da dijital ortama taşınacak. Çalışmalar tamamlandıktan sonra belgeler halka açılacak. Böylece antlaşmanın halktan saklanan gizli maddeleri de 96 yıl sonra gün yüzüne çıkacak. O gizli maddeler bugüne kadar çeşitli iddialara konu olsa da henüz belgeleriyle kanıtlanmadığı için sır perdesini korumuştu.

Zafer gibi görünen mağlubiyet!

Kurtuluş Savaşında kazanılan zafer sonrası Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçrenin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palaceta imzalandı. Lozanda şartların görüşülmesi için Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönüyü Lozana baş temsilci olarak görevlendirdi. Lozan anlaşması imzalandığında zafer olarak yansıtılmıştı. Ancak bu anlaşmayla Türkiye aleyhine büyük kozlar da verilmişti. Bugün Lozan artık zafer olarak anılmıyor.

(Yenişafak)

 

Kaynak: Lozan ve Montrö Boğazlar Antlaşmaları ın Gizli Maddeleri Halka Açılıyor





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024