Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3096 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Aralık 2017 - 11:36

işte Türk üçgeni

Büyüt
Küçült
işte Türk
Somali ve Katar’daki üslerin ardından Erdoğan’ın talebiyle, Kızıldeniz’in kapısı olan Sudan’ın Sevakin Adası da Türkiye’ye tahsis edildi...

Afrika temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşirden Kızıldeniz kıyısında oldukça kötü halde olan Sevakin Adasının iyileştirilmesi için tahsis edilmesini istedi. El Beşir ise Cumhurbaşkanı Erdoğanın isteğine ‘tamam diyerek olumlu yanıt verdi. Sevakin Adası 94 yıl sonra Türkiyeye tahsis edildi. 

AFRİKAYA AÇILAN KAPI

Basra Körfezinde yer alan Katar ve Hint Okyanusu kıyısındaki Somalide askeri üs kuran TSKnın ardından Sevakin adasıyla birlikte Kızıldenizi de içine alan bölgede stratejik bir Türk üçgeni oluştu. Kızıldenizin kapısı olarak bilinen Sevakin adası, Osmanlının Kızıldeniz ve Hicaza denizden gelecek tehlikelere karşı güvenliği sağladığı noktaydı. Ticari ve ekonomik öneminden dolayı ‘Afrikaya açılan kapı olarak tanımlanan Sevakin Adası, 1923te imzalanan LozanAntlaşmasıyla İngiliz işgalindeki Mısıra bırakıldı. 1956da İngilizlere karşı bağımsızlığını kazanan Sudanın olan adada 40 binden fazla Sudanlı yaşıyor.

TİKA RESTORE EDİYOR

Türkiye, 2011den beri adayı turizm sektörüne kazandırmak isteyen Sudanı destekliyor. TİKA, adada Hanefi ve Şafi camilerinin yer aldığı kompleksin restorasyonu ve çevre düzenlemesini tamamladı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1821de inşa edilen ve gümrük işlemlerinin yapıldığı tarihi binayı da aslına uygun restore eden TİKA, binanın önüne ayrıca seyir iskelesi inşa etti. Kurum, Muhafaza Binasının yenileme çalışmalarına 2016dan bu yana devam ediyor. Ada da sembolik olarak asker bulundurulması da ihtimal dahilinde gözüküyor.

150 SUBAY MEZUN OLDU

Somalide geçtiğimiz Eylülde açılan Türkiye tarafından yapılan Somali Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezi açıldı. 200den fazla Türk askerinin bulunduğu 4 km2lik askeri üsse Anadolu Kışlası adı verildi. Başkent Mogadişudaki eğitim kampında aynı anda 1.500 askere eğitim verilebiliyor. Türk askerleri Somali subay ve astsubayları El Kaide bağlantılı radikal terör örgütü El karşı mücadele edebilmeleri için eğitiyor. Önceki gün Somali Ulusal Ordusuna mensup 150 subayın merkezin ilk mezunları oldu. Mezuniyet törenine katılan askerlere TSK için geliştirilen MPT-76 ve G3 piyade tüfeği ile askeri teçhizat verdiği görüldü. Türkiyeye teşekkür eden Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Farmajo, askerlerden eğitimlerde öğrendiklerini El Şebaba karşı kullanmalarını istedi.

KATARDAKİ ÜS TUGAY OLACAK

Türkiye Katarın başkenti DOHAda, iki ülke arasındaki askeri işbirliğine yönelik TSK Kara Unsur Komutanlığını kurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018den itibaren 3 bin askeri personele ulaşıp tugay boyutuna gelmesi planlanan üssü geçtiğimiz Kasımda beraberindeki 9 bakan, GenelkurmayBaşkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ziyaret etti. İki ülke Ağustosta Katarın savunmasına yönelik ‘Demir Kalkanı tatbikatı yaptı. Katardaki askeri üste askerler dışında Türkiyeden gönderilen zırhlı personel taşıyıcılar da bulunuyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024