Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2181 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Kasım 2015 - 15:46

İlk 200 bine giremeyen Mimarlığı yazamayacak!

Büyüt
Küçült
İlk 200 bine giremeyen Mimarlığı
Mimarlık fakültelerine de başarı sıralaması şartı geldi. Sınavda ilk 200 bine giremeyenler mimarlık yazamayacak.

Yeni YÖK” olarak yükseköğretim sistemimizde eÄŸitim-öğretim süreçlerimizin niteliÄŸinin arttırılmasına yönelik konuyla ilgili paydaÅŸlarımızın da görüşlerini alarak bir dizi düzenlemegerçekleÅŸtirmekteyiz.

Bu kapsamda özellikle meslek icrasına yönelik programlarda “baÅŸarı sırasına göresınırlama” uygulaması baÅŸlatılmıştır. BilindiÄŸi üzere bu kapsamda ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta ise 150 bin baÅŸarı sırası sınırıbelirlenmiÅŸ ve 2015 ÖSYSde uygulanmıştır. Bu uygulamamız toplumun ilgili her kesiminde kabulgörmüştür.

Aynı amaca yönelik olarak mühendislik alanındaki programlar içinde bu alanın en önemli paydaşıolan Mühendislik Dekanları ile toplantılar gerçekleştirilmiş ve kendilerinden gelen görüşler, tıp ve hukukalanları için yapılan düzenlemenin mühendislik alanı için de uygulanması yönünde olmuştur.

Bukapsamda Mühendislik alanında 240 bin baÅŸarı sırası sınırı belirlenmiÅŸ ve Mimarlıkprogramı içindeçalışma yapıldığı yakın zamanda tarafımızca kamuoyuna duyurulmuÅŸtur.

Mimarlık programı kontenjanlarına yerleşen öğrenci sayılarına ilişkin yapılan çalışmada, adıgeçen programa yerleşen ve aynı programda eğitim alan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllargeçtikçe açıldığı gözlemlenmiştir.Başarı sıralamasında aralarındaki fark yüz binleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretimüyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığı değerlendirilmektedir.Tıp, hukuk ve mühendislikten sonra mimarlık için de başarı sıralaması sınırı paydaşlarca vemimarlık alanının uzmanlarınca talep edilmiştir.

Yükseköğretim Kurumlarındaki Mimarlık programına son yıllarda yerleÅŸen öğrencilerin baÅŸarısıraları da dikkate alınarak yapılan çalışma sonucunda 2016 ÖSYSde; 1. Türkiye ve KKTCdeki yükseköğretim kurumlarına yerleÅŸtirme iÅŸlemlerinde mimarlıkprogramına baÅŸarı sırası en düşük Ä°kiyüz bininci (200.000) sırada olan adayların yerleÅŸtirme iÅŸleminealınarak kontenjan dâhilinde yerleÅŸtirilmesine,2. Vakıf yükseköğretim kurumlarının senato kararı ile söz konusu baÅŸarı sıralarına iliÅŸkin dahaüstte baÅŸarı sırası belirleyebilmesine,karar verilmiÅŸtir.

Bu rakamları belirlerken talepleri dikkate almakla birlikte diÄŸer taraftan sınırlamanın yıkıcıolmaması da gözetilmiÅŸtir.YÖK olarak, tıp, hukuk, mühendislik ve son olarak eklenen mimarlık programlarına iliÅŸkin baÅŸarısıralaması sınırının tek başına bu alanlara kaliteyi getirmeyeceÄŸini, yükseköğretimde özellikle Ã§Ä±ktıyı ve mezuniyet yetkinliÄŸini dikkate alan baÅŸkaca kararların alınmasının da gerektiÄŸini bilmekteyiz.

Bu baÄŸlamda yakın zamanda kuruluÅŸunu tamamladığımız Kalite Kurulu ve süreçleri daha daönem kazanmaktadır. Mezuniyet sonrasında meslek icrası için sadece YÖKün deÄŸil diÄŸer ilgili paydaÅŸların da katkısaÄŸlayacağı bir “mesleki yeterlilik sınavının” olması gerektiÄŸini düşünmekteyiz. Bu konuya iliÅŸkin biryasa taslağı üzerinde çalışılmaktadır.Kamuoyuna önemle duyurulur.

Kaynak : AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024