Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3216 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Aralık 2016 - 13:59

İki Bakandan İşbirliği Vurgusu

Büyüt
Küçült
İki Bakandan İşbirliği
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ortak basın açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalyada, Türkiye- Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5inci Toplantısı kapsamında bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından ikili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov, iş birliği vurgusu yaptı.

Öte yandan Lavrov, TSKya yönelik 24 Kasımda Suriyede düzenlenen hava saldırısıyla ilgili olarak, Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu, Suriye in silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır dedi.

Bakan Çavuşoğlu un açıklamalarından satır başları:

Türkiye in Fırat Kalkanı operasyonun amacı son derece nettir. Biz bu bölgeyi DEAŞ terör örgütünden temizlemek istiyoruz. Terör örgütlerinin tamamından temizlemek istiyoruz. Ama siyasi bir çözüm olmazsa, bugün DEAŞı temizlersiniz, yarın başka bir örgüt çıkar. Bataklığı kurutmamız lazım.

Bizim Türkiye olarak, ne İran, ne Suriye, ne Irakın topraklarında gözümüz yok. Sorunları çözmek istiyoruz. Bizim Esed konusundaki görüşümüz belli. Suriyede hedefe ulaşmamız lazım.

Lavrovun açıklamalarından satır başları:

Doğu Haleple ilgili, bize bir eleştiri bombardımanı vardı. Herhalde ilgili makamlar, Halep eki durumun Musuldaki durumdan farklı olmadığını anladılar. Bunu umuyorum. Biz Halepi eröristlerden temizlemek istiyoruz. Bize göre, oradaki insanlar kullanılıyor. Biz Suriye hükümetine yardımcı olduk. Suriyede ateşkes konusunda hemfikiriz.

Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi için hiçbir engel yok. Aşama aşama engelleri kaldırarak normalleşme konusunda ilerliyoruz. Özellikle et ve et ürünleri, gıda ürünlerinin temiz ve standartlara uygun olmasını istedik. Özellikle Türk iş adamları Rusyada da çalışmalarını sürdürüyor. Bundan sonraki aşamalarda da büyük projelerde Türk firmalar ile çalışmaya devam edeceğiz.

 

 

 

SORU-CEVAP

Çavuşoğlu: (Erdoğanın Esedle ilgili açıklamaları) Türkiye in Fırat Kalkanı harekatının amacı son derece nettir. Biz bu bölgeyi DEAŞ an temizlemek istiyoruz. Irak ve Suriyeden tamamen temizlenmesi gerekiyor. Ama siyasi bir çözüm olmazsa, Suriye in milli birliği, toprak bütünlüğü sağlanmazsa bugün DEAŞı temizlersiniz yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar.

Bir an evvel siyasi çözüme geçilmesi için ateşkesin ilan edilmesini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Esed konusundaki görüşümüz belli. 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Ateşkes, insani yardım siyasi çözüm konusunda Rusyayla hem fikiriz.

Suriye in birliğine ve toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz. Ne İran, ne Suriye ne Irakın toprağında gözümüz yok. Ben inanıyorum ki Rusyayla yakın iş birliğimiz, liderlerimizin vizyonu ve bizim çabalarımız bizi bu sonuca ulaştıracaktır.

Lavrov: (Erdoğanın Esedle ilgili açıklamaları) Üç defa telefon görüşmesi yaptılar. Anlaşmalar üzerinden devam ediyorlar. Şahsi görüşmelerinde konuşulan imzalanan dökümanlar çerçevesinde işbirliğimiz devam ediyor. Biz Moskova olarak Kremlin olarak dışişleri bakanlığı olarak sadece anlaşmalarımız çerçevesinde iş birliğimize devam edeceğiz.

Suriye de buna dahil. Suriyeye barış getirmek için işbirliğimize devam edeceğiz. Rusya ve Türkiye in işbirliği inanıyorum ki bundan sonra da Suriyede barışın gelmesine hız kazandıracaktır. Şu anda bir duraklama var. Uluslararası kuruluşlar bu konuyu hızlandırmaları lazım ama nedense hareket gelmiyor.

 

 

 

Somut adımlarla işbirliğimiz devam edecektir. Doğu Haleple ilgili ne diyebilirim. Şu anda bir eleştiri bombardımanı var. Son günlerde biraz kesildi. İlgili makamlar Musulda mevcut durumdan farklı olmadığını anladılar Halep eki durumun. Halepi teröristlerden kurtaracağız.

Musulda şu anda daha halk evlerinde yaşıyor. Biz onların orayı boşaltmasını istedik. Çünkü teröristlerden temizlemek için harekete geçmemiz lazım. Ortaklarımız buna itiraz ettiler. Bize göre oradaki insanlar kullanılıyor.

Ne yazık ki bunu söylemek zorundayım. Biz Suriye hükümetine yardımcı olduk ve oradaki çıkışların da kapatılması için yardımcı olduk. Birçok insan o koridoru kullanarak hayatını kurtardı. El Nusra ile bu konuda mücadelemize devam edeceğiz. Ilımlı muhalefetle El Nusracıları ayrıştırmamız gerekiyor ama bu kolay bir iş değil.

Doğu Halep eki durumla ilgili bizler mücadelemize devam edeceğiz. Suriye halkına silahsız halka, yardıma ihtiyacı olan halka yardım etmeye devam edeceğiz. Engelleme olmaması için çalışıyoruz. Ben anlamıyorum neden bu insani yardıma ve konvoy şeklinde oraya ulaşması için hala bir şeyler yapılmıyor? Biz insani yardımı oraya ulaştırıyoruz. Batı tarafı da umarız bizim gibi buna devam eder.

Lavrov: (Ticaret, ekonomi,vize) Biz yaptırımları kaldırmak konusunu aşama aşama yapıyoruz. Şu anda hiçbir engel yok ticareti geliştirmek için. Üreticilerden bu konuda çalışmalar yapılsın, özellikle gıda ürünlerinin temiz olmasını ve standartlara uygun olmasını istedik. Rusyada çalışmalar devam ediyor, Türk iş adamları hiçbir zaman durmadı.

Büyük yatırımcılara destek veriyoruz. Bundan sornaki aşamalarda da büyük projelerde Türk firmaları kullanmaya devam edeceğiz. Vize konusuna değindik. Vizesiz uygulamaya geçmeden önce bazı konular var güvenlikle ilgili bunları çözmemiz lazım. Terörle ilgili olan kişileri kısıtlamak amacıyla çalışmalar yapılacak. Umut ediyorum ki çok somut adımlar yakında atılacaktır. Türk akımı, Akkuyu nükleer santral projelerimiz tabii ki dış ticaret hacmimizi artıracaktır.

Dış ticaret hacmimiz düştü bunlar sadece yaptırımla ilgili değil. Ham madde ve petrol fiyatları düştüğü için böyle bir trend mevcut sadece iki ülke arasında değil. Özellikle yatırım konusunda işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz.

Çavuşoğlu: Hedeflerimize ulaşabilmemiz için ticarette ve yatırımda çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. Daha önemlisi engellerin tamamen kalkması lazım. Sermayenin önünde iki ülke arasında engel olmaması lazım. Kişilerin, malların önündeki engeller kalkması lazım. Bu konuda irademiz var. Tabii ki ne zaman nasıl olacağı konusunda güvenlik ve konsolosluk birimlerimiz bir araya gelecekler.

Rusya bu konularla ilgili önemli adımlar attı. Vize konusunda bir yerden başlamak lazım. Resmi pasaportlar, iş adamlarıyla ilgili önümüzdeki kısa süre içinde atacağımızı düşünüyorum.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024