Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1516 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Nisan 2018 - 15:48

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ndan NBŞ İddalarına Açıklama

Büyüt
Küçült
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ndan NBŞ İddalarına
Günlerdir farklı basın yayın organlarında Nişasta bazlı şekerlerin önü açıldı yönündeki haberlere Bakanlıktan yalanlama geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı söylenenlerin aksine ithalata sınırlama geleceğini belirtti

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, NBÅž ve pancar ÅŸekeri ithalatında bugüne kadar uygulanan gümrük vergisi tarifesinde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapılmamıştır ve mevcut uygulama aynen devam etmektedir. NBÅž ithalatını artıracak ÅŸekilde Bosna Herseke izin verildiÄŸi yönündeki iddialar gerçeÄŸi yansıtmamaktadır. Aksine NBÅž ithalatına sınırlama söz konusudur denildi. 

11 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Bosna ve Hersek MenÅŸeli Bazı Tarım Ãœrünlerinin Ä°thalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” ile ilgili olarak bazı medya organlarında çıkan haberler ve bazı siyasetçilerin açıklamaları üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından açıklama yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu kararın, Bosna Hersek menÅŸeli bazı tarım ürünlerinin ithalatında uygulanacak tarife kontenjanlarını düzenlenmekte olduÄŸu ifade edildi. 

Açıklamada, Tarife Kontenjanı düzenlemesinde, ithal edilecek ürünler dörtlü olarak sınıflandırıldıklarında, birden fazla ürün aynı grup içinde yer alabilmektedir. Bu Karardaki 02.06 Gümrük Tarife Pozisyonunun, 2018 yılı Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki karşılığı sığır, domuz, koyun, keçi, at, eÅŸek, katır veya bardoların yenilen sakatatı (taze, soÄŸutulmuÅŸ veya dondurulmuÅŸ) olarak tanımlandığı için listede bu ÅŸekilde yer almıştır. 

Ancak söz konusu Karar kapsamında ithalatın gerçekleÅŸtirilmesi, Bakanlığımız mevzuatının imkan verdiÄŸi ölçüde gerçekleÅŸebilmektedir. Dolayısıyla listede yer alan sığır, domuz, koyun, keçi, at, eÅŸek, katır veya bardoların yenilen sakatatlarının, ülkemiz mevzuat kapsamında oluÅŸturulmuÅŸ ülke/iÅŸletme listeleri ve saÄŸlık/teknik ÅŸartları belirleyen düzenlemeler bulunmadığından ithalatının yapılması mümkün deÄŸildir ifadeleri kaydedildi. 

NBÅž ithalatına sınırlama getirilmiÅŸ ve 20 bin tonla sınırlandırılmıştır 

Karar kapsamında niÅŸasta bazlı ÅŸeker (NBÅž) ithalat kapılarının açıldığına dair kamuoyunu yanlış yönlendirmeye dönük iddiaların da dile getirildiÄŸi belirtilen açıklamada, NBÅž kotasının yüzde 10dan yüzde 5e düşürülmesi sonrası ortaya çıkan kota fazlası, kamu fabrikalarını elinde bulunduran Türkiye Åžeker Fabrikaları A.Åž.ye aktarılmıştır. Böylelikle bir taraftan NBÅž tüketimi sınırlandırılırken, diÄŸer taraftan pancar ÅŸekeri üretimi yaklaşık 140 bin ton artırılmıştır. Pancar ÅŸekerinde saÄŸlanan bu artış sonucunda, ülkemiz çiftçisi yaklaşık 1 milyon ton daha fazla pancar üretecektir. Bunun yanı sıra, NBÅž ve pancar ÅŸekeri ithalatında bugüne kadar uygulanan gümrük vergisi tarifesinde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapılmamıştır ve mevcut uygulama aynen devam etmektedir. 

Bu Karar ile de, 2003 yılı Temmuz ayından itibaren dost ve kardeÅŸ ülke Bosna Hersek ile yapılan Serbest Ticaret AntlaÅŸması kapsamında, sıfır gümrük ile yapılabilen NBÅž ithalatına sınırlama getirilmiÅŸ ve 20 bin tonla sınırlandırılmıştır. Böylece belirlenen sınırın üzerindeki ithalatlar için yüzde 135 gümrük vergisi uygulanacaktır. Dolayısıyla NBÅž ithalatını artıracak ÅŸekilde Bosna Herseke izin verildiÄŸi yönündeki iddialar gerçeÄŸi yansıtmamaktadır. Aksine NBÅž ithalatına sınırlama söz konusudur denildi. 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024