Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2349 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Mart 2018 - 13:15

FLAŞ ! ÖSO YENİDEN YAPILANDIRILIYOR.Sayı 25000 Olacak

Büyüt
Küçült
FLAŞ  ! ÖSO YENİDEN YAPILANDIRILIYOR.Sayı 25000
Zeytin Dalı Harektı’nın beklenenden kısa sürede sonuçlanması, harekt sonrası planlamaların da öne alınmasının yolunu açtı. Bu kapsamda yeniden yapılandırılan ÖSO gücünün sayısı yaklaşık 25 bin olacak. Yeni ÖSO gücünde yer alacak personele özel üs bölgelerinde eğitim verilecek.

 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Müşterek Görev Grubu (MGG) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatının beklenenden kısa sürede sonuçlanması, harekat sonrasındaki planlamaların da öne alınmasının yolunu açtı.

Harekât öncesinde, Afrin bölgesi ve Afrin kent merkezinde konuÅŸlanmış ve tahkimat yapmış PKK/YPG güçleri hakkında önemli istihbaratlar vardı. Buna karşın, PKK çatısı altında birleÅŸen terör örgütlerinin, Türk güvenlik güçleriyle çatışmaya girmeden kaçarcasına bölgeyi terk etmesi Türkiyenin iÅŸini fazlasıyla kolaylaÅŸtırdı.

 

Kent merkezinde PKK/YPG tuzaklamalarını temizlenmesi çalışmaları devam ederken, Ankaranın bölgeyle ilgili yaşamsal planları konuşulmaya başlandı aynı zamanda.

Ä°KÄ°LÄ° GÃœVENLÄ°K SÄ°STEMÄ°

Yerel güvenlik uygulaması, terörden arındırılan yerleÅŸim alanlarına tersine göçün baÅŸladığı süreçte, Zeytin Dalı Harekâtı sırasında kaçan teröristlerin yeniden “sızma” yapmalarının önlenmesi açısından da önemli.

Afrin bölgesinin, Fırat Kalkanı bölgesine göre daha büyük ve kalabalık olmasından kaynaklanacak güvenlik sorunları yerel polis uygulamasıyla aşılabilecek.

Büyük yerleşim beldelerinde iç güvenliği yerel polisin, kırsaldaki güvenliği ÖSOnun sağlayacağı ikili güvenlik sistemi, Türkiyenin de elini rahatlatacaktır.

Türkiyenin Afrini kontrol almasından sonra doğacak güvenlik boşluğunu doldurmak amacıyla ÖSO gruplarından düzenli bir güç oluşturulmasına yönelik çalışmalar olduğu biliniyor.

Halen, Şam yönetiminin terk ettiği bölgelerde farklı isimlerle 80den fazla ÖSO grubunun varlığı söz konusu.

Bu grupların kimisi düzenli, hiyerarÅŸik sistem içinde “silahlı muhalif grup” faaliyeti gösterirken, kimisi daha küçük gruplar halinde bölgede güç kazanma peÅŸinde.

2013te kurulan Suriye Geçici Hükümetine bağlı biçimde faaliyet göstermesi öngörülen ÖSOnun yeniden yapılandırılması için başlayan çalışmalarda mesafe alınmış durumda.

40A YAKINI BÄ°RLEÅžTÄ°

Görüştüğüm kaynaklar, halen sahadaki ÖSO gruplarından 40a yakınının bir araya getirildiğini belirtiyor.

ÖSO gücünün, Faylakuş Şam Tugayından Yarbay Fadıl Elhacinin komutasında bir araya getirilmesi planlandı. Yapılanmaya göre, El Hacinin tamamı yarbaylardan oluşan 10 yardımcısı bulunuyor. Bu yardımcıların görev bölgeleri, İdlip, Doğu Suriye, Guta, Humus, Dera, Hama ve Kuneytire olacak. Ayrıca, 51. Tugay, Nurettin Zıngi Tugayı ve Sultan Murat Tugayından birer temsilci, El Hacinin yardımcı olarak görev alıyor.

Yeni ÖSO gücünün sayısı yaklaşık 25 bin olacak.

Üç kolordu şeklinde askeri düzeni planlanan yapılanmada, 4 bin kişilik 1. Kolordu bünyesinde 12 ayrı ÖSO grubu yer alacak. Bu ÖSO gruplarının önde gelenleri, Muntasır Billah Tugayı, Samarkand Tugayı, Fatih Sultan Mehmet Tugayı olarak planlandı.

2. Kolorduda ise 17 ayrı ÖSO grubundan 8 bin kişi bir araya gelecek. 2. Kolorduya bağlı ÖSO Gruplarının öne çıakları, Sultan Murat Tugayı, Hamza Tugayı, Sultan Osman Tugayı, Ahrar-u Şarkiye Tugayı, Faylakkuş Şam Tugayı.

Yeni yapılanma kapsamında en kalabalık grup ise 13 bin kişilik 3. Kolordu. Bu kolordunun içinde Cephetuş Şamiye Tugayı, Ahraruş Şam Tugayı, 51. Tugay, Ceyşul İslam Tugayı ile birlikte 9 ayrı ÖSO grubu yer alacak.

ADAYLAR ÖZEL SEÇİLDİ

Yeni ÖSO gücünde yer alacak personele özel üs bölgelerinde eğitim verilecek. Fırat Kalkanı Harekatında Türkiyenin yanında yer alan ÖSO gruplarına öncelik verilirken, eli silah tutan her ÖSOcu değil, öncelikle 18 yaşını bitiren ÖSOcular tercih ediliyor.

Kolordulardaki ÖSO grupları, tüm mevcutlarıyla yapılanma içine alınmadı. ÖSO gruplarının içindeki askerlerden seçmeler yapıldı. Mesela, yaklaşık 12 bin kişiden oluşan en büyük ÖSO grubu Cephetuş Şamiye Tugayından sadece 2 bin kişi alındı.

DÃœZENLÄ° ORDU

ÖSO gruplarının Fırat Kalkanı ve Afrin bölgesinde TSKnın yanında savaşıp yararlılık göstermesi, ÖSOdan düzenli bir güç kurulmasını elzem hale getirdi.

Türkiye, Suriyede önemli aktörlerle karşı karşıya. Bir yanda PKK/PYDye destek veren ABD, öte yanda Şam rejimiyle birlik halindeki Rusya. Şii grupları kontrol edip bölgede var olmaya çalışan İran. Elbette İsrail.

Bölgeyi bilen ve her an müdahale gücü olacak ÖSO gücü, Türkiyenin sahadaki mücadelesini de kolaylaştıracaktır.

milliyet,haber7





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024