Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4659 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Ocak 2017 - 20:15

DÜNYADA ÖLMEYECEK TEK MESLEK REKLAMCILIK

Büyüt
Küçült
DÜNYADA ÖLMEYECEK TEK MESLEK
Konya Reklamcılar Derneği Başkanı Osman YAVUZ, Selçuk Üniversitesi Prof.Dr. Hüseyin ALTUNBAŞ’ın Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencilerini kendisiyle röportaj yapmak için yerinde kabul etti.

 

 

§  Osman YAVUZ Kimdir ?

 

22.06.1967 yılında Konyanın Ilgın Avdan köyünde 4 çocuklu bir ailenin 4. Çocuğu olarak dünyaya geldim. Lise eğitimime Konya Selçuklu Lisesinde başlayıp 1981-1982 dönemlerinde Ankara Gülveren Lisesinde devam ettirdim. Eğitimimi ailevi sebeplerden dolayı yarıda bırakarak Konyaya döndüm. Yarım kalan eğitimimi Akşam Lisesinde devam ettirdim. 1989 seçimlerinden sonra Konya Büyükşehir Belediyesinde göreve başladım. 2000 yılında Belediyeden malulen emekli oldum.

 

O dönemden itibaren kurucusu olduğum Nun Reklam Ajansı, Aktif Medya ve Medyavuz Reklam Ajanslarında, ajans başkanlığı yaptım. Prof.Dr. Hüseyin ALTUNBAŞın kuruculuğunu üstlendiği Konya Reklamcılar Derneğinin Başkanlığı, kanal 42 yönetim kurulu başkan yardımcılığı gibi çeşitli STKlarda hizmet etmekteyim. Evli ve 6 çocuk babasıyım.

 

 

§  Medyavuz Reklam Ajansının GeçmiÅŸi ?

 

1986 yılında Yavuz Pazarlama ve Reklamcılıkla başlayıp ardından 1992 yılında Nun Reklam Ajansı-Nun Prodüksiyon (Konyanın ilk prodüksiyon firması) ardından da Aktif Medya İletişim ve Reklamcılıkla devam eden süreçte 2005 yılında Medyavuz Reklam ve Danışmanlık olarak devam etmektedir.

 

§  Kaç Yıldır Aktif Olarak Hizmet Veriyor ?

31 yıldır bilfiil bu ÅŸehre hizmet ediyoruz. Bu iÅŸe  ilk baÅŸladığımız da Reklamcıyız dediÄŸimiz zaman, ilk sordukları ‘tabelacı mısınız derlerdi. Konyada ki firmalara Reklamcılığı öğretinceye kadar saçlara aklar döküldü, sakallar da aÄŸardı.

§  Müşterilerine Ne Gibi Hizmetler Sunuyor ?

Müşterilerimize tam hizmet ajansı mantığı ile yıllardır hizmet sunuyoruz. Aslında sektörleşmek gerekir. Yani şimdi günümüzde istanbulu örnek verecek olursak, istanbulda Açık hava ajansları ayrı, Medya planlama ajansları ayrı, Kreatif ajansları ayrı, Web tabanlı ajanslar ayrı yani herkes bölüm bölüm yapıyor. Ama Anadoluda biz bunu yapamıyoruz. Çünkü müşteri sana güvendikten sonra her şeyiyle sana teslim oluyor. Biz de onun için ister istemez bünyemizde grafiker bulundurmak zorundayız, yazılımcı bulundurmak zorundayız, web master da bulundurmak zorundayız... yani bunların tümünü bulundurmak zorundayız.

Bizler müşterilerimize Adan Zye reklama dair ne varsa hizmet veriyoruz. Yani adamın kızı ya da oğlu evlenecekse düğün kartını da biz yapıyoruz, fuara katılacaksa fuar standını da biz yapıyoruz. Yaklaşık her firmaya 75-80 kalem ürün tedarikçiliği yapıyoruz.

§  Medyavuz Ajansın Ä°leriye Dönük Hedef ve Projeleri Arasında Neler Yer Almaktadır ?

 

Hedefimiz; her geçen zamanın üzerine bir ÅŸeyler katmamız gerektiÄŸine inanıyoruz. Kendimizi yenilememiz gerekiyor, kendimizi sürekli yenilediÄŸimizden dolayı biz bunca yıl ayakta kaldık. Ben firmalarıma ÅŸunu söylerim: ‘Bir ajans ile en fazla 3 yıl çalışın. EÄŸer bu 3 yıl içerisinde bu adam kendini yeniliyorsa devam edin. Ama yok kendini yenilemiyorsa, ilk aldığınız gibi duruyorsa, 3 yıl sonunda size bir ÅŸeyler katmıyorsa o zaman ajansınızı deÄŸiÅŸtirin söylerim. Çünkü bu 3 yıl içerisinde adam size verebilecek her ÅŸeyi vermiÅŸtir zaten.

 

İşte bu yüzden biz de, hedeflerimizde daha iyiyi yakalamak, daha güzel işler yapabilmek ve yenilikçi fikirlerle ortaya çıkmak isteriz. Bunu da yapma gayreti içerisinde oluyoruz Elhamdülillah.

 

§  Bu Çalışmaları Yaparken KarşılaÅŸtığınız Zorluklar Nelerdir ?

 

Konyada Reklamcılık en zor mesleklerden bir tanesi. Çünkü dediÄŸim gibi ilk baÅŸladığımız zaman ‘tabelacı mısınız? diyorlardı. Åžimdi yavaÅŸ yavaÅŸ bir ÅŸeyler öğretiyorsun ama ÅŸimdi firmaların çoÄŸunluÄŸu 1. Kusak deÄŸil 2. KuÅŸak olduÄŸundan dolayı hala geriden geliyor. Ama yavaÅŸ yavaÅŸ 3. KuÅŸak sizin gibi gençler artık fabrikaların baÅŸlarına yavaÅŸ yavaÅŸ geçmeye baÅŸladıklarından dolayı iÅŸimiz biraz daha kolaylaşıyor.  Ama bunların da tabi biraz acemiliÄŸinden dolayı bazı sıkıntılar çekiyoruz. Tabi bunların da eÄŸitilmesi lazım. Yani reklam verenin eÄŸitilmesi lazım. Bu yüzden ben bütün firmalarıma ÅŸunu söylüyorum: ‘Åžirkelerinizde bir tane halkla iliÅŸkiler birimi kurun. Bunu 10-15 yıldır söylüyoruz tabi yavaÅŸ yavaÅŸ oluÅŸmaya baÅŸladı Konyada.

 

§  Rakiplerinizden Sizi Ayrı Kılan ÖzelliÄŸiniz Nelerdir ?

 

Tek rakibimiz kendimiz, bizim rakibimiz yok herkesle dostuz.

 

§  Çalışmalarınızı GerçekleÅŸtirirken Kaç KiÅŸilik Bir Ekip Personelle Çalışmaktasınız ?

 

Grafiker, yazılımcı, sosyal medya, metin yazarı, fotoğraf çekimcisi ayrı olmak üzere toplamda 9 kişilik bir aileyiz.

 

§  Önce Müşteri Mi Yoksa Kadro Mu ?

 

Öncelikle kadro. Çünkü kadro olmazsa sen istediÄŸin kadar uÄŸraÅŸ kendi başına bir ÅŸey yapamazsın. Yani aÄŸzınla  kuÅŸ tutsan da hiçbir ÅŸey yapamazsın. Çalışmaya baktığım zaman, bu çalışma olmuÅŸ veya olmamış diye anlarım, o bakışım iyidir. Yani beÄŸendiÄŸim iÅŸi müşteriye her türlü satarım. Bunu kabul etmeme diye bir lüksü yoktur. Yeter ki ben beÄŸeneyim.

 

§  Temel Prensibiniz Nelerdir ?

 

Temel prensibimiz öncelikle dürüstlük. Yani öncelikle ekibinizin düzgün olması, adam adam gibi olması lazım. Ondan sonra her şey yürür gider.

 

 

 

 

§  Son Olarak Reklam Sektörüne ve Genç Reklamcılara Tavsiyeleri

 

Sektördeki arkadaşlarım kesinlikle ve kesinlikle birbirleriyle uyum içerisinde olmaları lazım. Ne kadar fazla konuşurlarsa birbirleriyle bazı şeyleri o kadar çok geliştirirler, sektöre o kadar büyük katkıları olur. Ama herkes birbirinin paçasından çekerse, ne kendileri bir yere gelir ne de diğerleri bir araya gelir. Çünkü baktığınız zaman diğer sektörler bir araya gelerek beyin jimnastiği yapıyorlar. Aynı şekilde Reklam sektöründeki arkadaşların da bir araya gelip, birlikte hareket ederek güzel projeler ortaya çıkarabilirler. Bunun için de birlik ve beraberlik gerekir.

 

Reklam sektörüne atılmak istiyen bir insanın Konyadaki  Reklam Ajanslarını tanımıyorsa ben o adama reklamcı demem. Sırf okulu kazanmak için, bir üniversite bitireyim havası içindeyse demek ki bu iÅŸi sevmiyor. O ÅŸehrin tozunu yutması lazım. Okulun baÄŸlantılarıyla olan iÅŸlerin tozunu yutması lazım. Matbacıları, grafikerleri, yerel gazeteleri, reklam ajanslarını ve yerel televizyonları gezmesi lazım. Oralarda öğreneceÄŸi çok ÅŸeyler var. Okul size sadece ve sadece diploma verir.

 

 Reklamcılık o kadar uçsuz bucaksız ki yani dünyada ölmeyecek tek meslektir. Yani herkesin reklama ihtiyacı var. Prof.Dr. Hüseyin ALTUNBAÅž elini taşın altına koyarak, Konyada bizim yıllarca kuramadığımız Reklam DerneÄŸini kurdu. Her ÅŸeyden önemlisi okuduÄŸunuz okulun, deÄŸerli hocaların ve bölümünüzün kıymetini bilin.

 

 

Bizlere vermiş olduğu bilgilerden dolayı Konya Reklamcılar Derneği Başkanı Osman YAVUZa çok teşekkür ediyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz. Daha nice uzun yıllar onunla olsun!

 

Ayrıca bizim Osman YAVUZla tanışmamızı sağlayan Prof.Dr Hüseyin ALTUNBAŞ değerli hocamıza çok teşekkür ederiz.

 

Röportaj:

Muhammed DÃœNDAR,  Edip GENÇ,  Recep Gürkan TINÇ,  Faruk ÇERKO,  Tunahan ÖZDEMÄ°R

 

 

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Öğrencileri





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024