Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1661 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Mayıs 2018 - 13:53

Dışişleri Bakanlığı: KUDÜSiçin Herkes sussa bile Türkiye susmayacak

Büyüt
Küçült
Dışişleri Bakanlığı: KUDÜSiçin Herkes sussa bile Türkiye
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kudüs ve Filistin konusunda herkes sussa bile Türkiye susmayacak dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arap Gazeteciler İstanbul Buluşması etkinliği kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin misafiri olarak Türkiyede bulunan gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi.

İşte Çavuşoğlu un açıklamaları:

- (Kudüs ve Filistin meselesi) Bunlardan bir tanesi Ortadoğu. Filistin konusunda yaşananlar, ABD in aldığı karar, Ortadoğu sorunun çözümüne katkı sağlamadığı gibi bölgedeki tırmanmayı artırıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı ın Olağanüstü Zirvesi, daha sonra BM Genel Kurulu da aldırdığımız kararlar, AB gibi birçok diğer örgütler ya da ülkelerde yaptığımız iş birliğiyle beraber Ortadoğu sorununa barışçıl bir çözüm bulunması ve Doğu Kudüsün de başkent olduğu bir Filistin devletinin kurulması için bugüne kadar Filistini tanımayan ülkelerin tanıması için yoğun çaba sarf ediyoruz. ABD in aldığı bu karar yanlıştır. Bu yanlış karara ortak duruş sergilememiz lazım. Son zamanlarda İslam dünyasının içinde, özellikle de Arap Ligi in içinde, açıkça söylemek lazım, bu konuda biraz tereddütler, hatta geri adımlar görüyoruz. ABDden çekinen bazı ülkelerin Filistin davasını savunmakta geri adım attığını görüyoruz. Bu çok yanlış bir düşüncedir, vahim bir hatadır. Tarih ve ümmet bunu affetmez. Bu ülkeler, Ürdüne de Filistine de baskı yapmasınlar. Filistin davasını hiç kimse savunmasa, Kudüs davası konusunda herkes sussa bile Türkiye susmaz, Türkiye Filistin davasını savunmaya devam edecektir.

(Yemen) Yemende sorunun çözülmesine katkı sağlamanın, Türkiye in dış politika önceliklerinden biri olduğunu belirtti.

- (Libya) Libyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. BM in çabalarını destekliyoruz. BM ve NATO gibi örgütleri Libyaya destek vermesi için teşvik ediyoruz. En son NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı da NATO un özellikle teröre karşı mücadelede kapasitesinin artırılması için Libyada eğitim programlarının başlatılması gerektiğini söyledik ve müttefiklerden bu anlamda ciddi destek geldi.

- (Bölgedeki karmşa) Aynı düşüncelerimiz Irak için de geçerlidir. Irak a yanlış bir referandum girişimi oldu ve başarısızlıkla sonuçlandı. Bugün, yarın Irak a seçimler var. İnşallah bu seçimler Iraka istikrar getirir. Irakın toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü önemlidir. Ama her iki ülkede de hem Suriyede hem Irak a terörle mücadeleyi de devam ettirmemiz gerekiyor. Çünkü her iki ülkede de terör örgülerinin tamamen bittiğini söyleyemeyiz. Buralarda PKK, YPG, DEAŞ ve diğer terör örgütleri var. Bunlarla mücadeleyi, özellikle Irak ile seçimlerden sonra birlikte devam ettireceğiz. Irakın yeniden inşası önemlidir. Kuveyt eki konferansta Irakın yeniden inşası için 5 milyar dolar taahhütte bulunduk. Seçimden sonra, Irakın her bir tarafının, yani tüm Irakın yeniden inşası için Türkiye olarak, Türk şirketleri olarak en büyük katkıyı sağlayan ülke olacağız. Bu bölgelerde, kardeşler arasında yaşanan bu sorunların da bir an önce aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin Körfez krizi... Katar ve diğer ülkeler arasında yaşanan sorunlar maalesef sadece 5 ülkeyi değil, tüm Arap ülkelerini ciddi bir şekilde huzursuz ediyor, tüm Müslüman ülkeleri rahatsız ediyor. Özellikle ülkelere taraf tutulması konusunda yapılan baskılar, Somali gibi ülkelerin zor duruma düşürülmesi, esasen yanlış olan bir Körfez krizinin üzerine eklenen diğer yanlışlardır. Bu zor durumdaki ülkelerin siyasi çıkarlarımız için kullanılması ya da taraf tutulmaya zorlanması, adaletli ve insani bir yaklaşım değildir. Tüm bu sorunları kendi aramızda bir an önce çözmemiz lazım. Başka ülkelerin dışarıdan gelen dayatmacı yaklaşımıyla sorunların baskıyla çözülmesi yerine, kardeşlerin kucaklaşması şeklinde çözülmesi, hepimizin tercih ettiği bir yöntemdir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024