Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2066 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   14 Eylül 2017 - 10:41

AFRİN’DE PKK’YA KUŞATMA

Büyüt
Küçült
AFRİN’DE PKK’YA
Astana’da Suriye’deki savaşı sonlandırmak için 2015’ten bu yana süren görüşmelerin 6. zirvesi bugün yapılıyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Suriyede çatışmasızlık bölgelerine ilişkin atılacak adımları görüşmek üzere bugün Astanada toplanıyor. 

6 yıldır devam eden iç savaşı sonlandırmak için 2015ten beri aralıklarla Kazakistanın başkenti Astanada sürdürülen görüşmelerin altıncı turu bugün başlıyor. 

İki gün sürecek görüşmelerde Türkiye, Rusya ve İran, Suriyedeki ‘çatışmasızlık bölgelerindeki kontrol güçlerinin faaliyetlerini değerlendirecek. 

İdlib, Humus ve Doğu Gutada tesis edilecek çatışmasızlık bölgelerinin sınırlarının onaylanması beklenen toplantıda ‘koordinasyon merkezi, ‘tutukluların ve esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili ortak çalışma grubu oluşturulması, ‘cenazelerin teslim edilmesi ve ‘kayıp kişilerin aranmasına ilişkin hüküm taslağı da onaylanacak. 

Toplantıya hazırlık için dün de teknik görüşmeler yapıldı.

SINIRLAR BELİRLENECEK

Astana toplantısının ardından İdlibin çatışmasızlık bölgesi haline getirilmesi için gerekli adımlar hızla atılmaya başlanacak. Bu doğrultuda Türk Silahlı Kuvvetleri sınırda hazırlıklarını tamamladı. 

Verilen emirle birlikte Türk askeri Suriye sınırından bu kez İdlibin kontrol altına alınması ve güvenliğin tesisi için girecek. Belirlenecek sınırlar kapsamında Türkiye sınırından TSK, diğer taraftan da İran ve Rusya güvenliği sağlamak üzere İdlibe girecek. 

Astana toplantısının ardından TSKya verilecek emirle harekete geçilecek. Azez-Cerablus hattından sonra İdlib kenti de Mehmetçiğin desteğiyle Suriye halkının yaşamını güvenle sürdüreceği yerlerden biri olacak.

AFRİNDE PKKYA KUŞATMA

TSKnın İdlibe Hatayın Reyhanlı ilçesinden Atme üzerinden girmesi bekleniyor. 

Böylelikle kuzeyden ve batıdan Türkiye sınırından tedbir uygulanan, doğudan ise TSK destekli ÖSO güçleriyle baskılanan PKK/PYDnin hakim olduğu Afrin, güneyden de TSK destekli güçlerle çevrelenmiş olacak. Güvenli bölgeye PKK/PYD tehdidine karşı güneyden de gerekli önlemler alınacak. 

İdlibin güvenliğinin sağlanmasına ilişkin tek endişe ise çatışmasızlık bölgesi olarak tesis edilmeye çalışılan kentin bir süredir Tahrir el-Şam eliyle karıştırılma girişimleri. 

Her türlü tehdide karşı tedbirli olarak İdlibe girecek olan Mehmetçiğin kısa sürede bölgede güvenliği sağlaması ve altyapı desteği için gerekli ortamı oluşturması bekleniyor. 

SURİYENİN ÇEYREĞİ PKKNIN

İç savaşta altıncı yılını dolduran Suriyenin yüzde 37si terör örgütleri DEAŞ ve PKK/PYDnin işgalinde. Yaklaşık 185 bin kilometrekare olan ülkede 27 bin kilometrekare civarında bir alanı işgal eden DEAŞ, halen ülkenin yüzde 14üne hakim. 

Fırat Kalkanı Harekâtının Türkiye sınırından uzaklaştırdığı DEAŞ, ülkenin doğusunda, Irak sınırında ve Humus çöl alanı ile Dera ve Hama doğusunda varlığını sürdürüyor. 

Harekatla 2 bin 60 kilometrekare alan DEAŞ ile PKK/PYDden arındırılmıştı. PKK/PYDnin kontrolündeki alan ise 41 bin kilometrekare ile ülkenin yaklaşık yüzde 23ünü buluyor. Terör örgütü son 5 ayda, 2 bin 500 kilometrekareyi ABDnin desteğiyle ele geçirdi. Örgüt, Suriye-Türkiye sınırının da yüzde 65ine hakim. 

PKK/PYD, Suriyenin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca, doğuda Haseke ve Rakka ilinin kuzeyi, Halepin doğusundaki Münbiç ve kuzeybatısındaki Afrin ilçelerini işgal ediyor. 

Bu arada ölçümlere göre son dönemde Halep, Rakka ve Deyrizorda ilerleyen Esed rejimi 85 bin kilometrekarelik bir alanı elinde bulundurarak Suriyenin yüzde 46sını kontrol ediyor. Parçalı bir yapı gösteren muhalifler ve rejim karşıtı askeri gruplar ise tüm toprakların yüzde 17sinde hakim durumda.

Kaynak: Yeni Şafak





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024