Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3626 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Ocak 2018 - 11:07

Afrin operasyonunda ilk hedef 17 km

Büyüt
Küçült
Afrin operasyonunda ilk hedef 17
İddialara göre Afrin operasyonunun 3 ay sürecek ilk aşamasında, 17 kilometrelik kırsal alan temizlenecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidanın önceki gün gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinin ve yapılan ikili görüşmelerin ardından, sınır hattındaki hareketlilik dün daha da arttı. Bölgeye gerçekleştirilen askeri teçhizat ve araç sevkıyatının tamamlandığı kaydedildi.

56 İŞ MAKİNESİ BÖLGEDE

Gazete Habertürk yazarı Çetiner Çetinin atardığına göre daha önce DoÄŸu ve GüneydoÄŸudaki ‘çukur operasyonlarında kullanılan iÅŸ makinelerinin tamamı Afrin operasyonu için bölgeye taşındı. Åžu an sayısı 56 olan zırhlı iÅŸ makinelerinin, Ankaradan yapılacak takviye ile artacağı öğrenildi.

7 BÖLGEDE 12 GEÇİŞ NOKTASI

Operasyona katılacak askerlerin sınır hattından geçeceği 7 bölgede 12 geçiş noktası belirlendi. Askerlerin kalacağı bölgelerde de çadırlar kuruldu. Askerler için sıcak yemek, sağlık hizmetleri için cephe gerisinde 7 bölgede hazırlıklar tamamlandı.

17 KÄ°LOMETRELÄ°K DAÄžLIK ALAN TEMÄ°ZLENECEK

Operasyonun ilk aÅŸamasının ‘örgütün 17 kilometrelik daÄŸlık ve kırsal alandan temizlenmesi olduÄŸu ve bunun da en az 3 ay sürmesinin beklendiÄŸi kaydedildi. DiÄŸer bir ifade ile operasyonun ilk aÅŸamasında daÄŸlık bölgeler temizlenecek, ileri harekât kordinasyon merkezleri kurulacak. Afrin merkezinde ise en erken 3 ay sonra operasyonun ikinci aÅŸamasına geçilecek ve ‘temizlik yapılacak.

RUSYA Ä°DDÄ°ASI GÃœNDEMDEYDÄ°

Moskova görüşmesi sonrası Rusya ın 17 kilometrelik alandan 170 askerini çekmek için talimat verdiği öne sürüldü. Sınır hattındaki Rus gözlemci ve irtibat askerlerinin Afrin kent merkezine çekileceği operasyonun ikinci aşamasında ise kent merkezindeki toplam 395 Rus askerinin Minnig Askeri Üssü e gideceği iddia edildi. Diğer taraftan Azez-Tel Rıfat ve Mare hattındaki 84 Rus askerinin de Minnig Askeri Üssü e çekilmeleri için talimat aldıkları ileri sürüldü. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrovdan aksi yönde açıklama geldi.

ÅžEBBÄ°HALAR YPGNÄ°N YARDIMINA KOÅžUYOR

PKK ın Suriye kolu YPG in ise Türkiye sınır hattının ilk 5 kilometrelik bölümünü PKKlılara terk ettiÄŸi, bölgeye 390 PKKlının yerleÅŸtirildiÄŸi belirtiliyor. Ancak Afrin operasyonunu en ilginç kılan nokta ise Türkiye Suriye in toprak bütünlüğünden bahsederken, Suriye rejimin paramiliter gücünün komutanı konumundaki Mihraç Ural ve kendisine baÄŸlı Åžebbihaları (hayaletler) bölgeye gittiÄŸi iddiası.

Uralın başını çektiÄŸi örgüt ‘Ä°skenderun Halk KurtuluÅŸ Cephesi, dün yayımladığı bildiride, Suriye Demokratik Güçleri e (SDG) tam desteÄŸini ve Afrindeki askeri operasyonlar baÄŸlamında Türk ordusunun karşısında durduÄŸunu ilan etti. Bildiride, “Ä°srail siyonizmine ve Türk faÅŸizmine karşı mücadele tarihimiz boyunca PKK ile birlikte savaÅŸtığımızı ve terör zihniyetine karşı mücadelemizi sürdüreceÄŸimizi ifade ederiz. Afrinin yalnız olmadığını söylüyoruz” denildi.

TÃœRKÄ°YENÄ°N MEÅžRU MÃœDAFA HAKKI ORTADA

AA ın haberine göre; Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul, Suriye sınırlarının korunmasının Türkiye için meÅŸru ve çok önemli olduÄŸunu, yine de Türk hükümetinin Suriyeye asker gönderme konusunda itidalli hareket etmesini umduklarını söyledi. Breul, baÅŸkent Berlindeki basın toplantısında, “Türkiye in bugüne kadar olduÄŸu gibi siyasi ve askeri açıdan itidalli davranmasını bekliyor ve ümit ediyoruz. Ancak aynı zamanda Türkiye in, Suriye sınırı boyunca meÅŸru menfaatleri olduÄŸu da ortadadır” diye konuÅŸtu.

ENDİŞELİYİZ, ABD ALTERNATİF GÜÇ İÇİN ÇALIŞIYOR

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD in Suriyede sınır güvenliÄŸi gücü oluÅŸturulması konusundaki çeliÅŸkili açıklamalarından endiÅŸe duyuyoruz. ABD, Suriyede alternatif bir güç oluÅŸturmaya çalışıyor” dedi. Lavrov, “Rusya, Afrindeki silahlı kuvvetlerini gerçekten çekmeye baÅŸladı mı?” sorusuna, “Bu yöndeki haberler daha sonra yalanlandı” yanıtını verdi. Rus bakan, “Türkiye ve Ä°ran ile birlikte ÅŸu anki baÅŸlıca vazifemiz, Ä°dlibdeki gerilimi azaltma bölgesinin tam anlamıyla iÅŸlevlerini saÄŸlamak” diye konuÅŸtu.

ABDDEN TEL ABYADA BİN PKKlı

AA ın haberine göre; ABD ordusunun Suriye-Türkiye sınırındaki Tel Abyad hattında yaptığı keÅŸiflerin ardından, bine yakın PYD/PKKlı bölgeye yerleÅŸtirildi. Alınan bilgilere göre, ABD ordusunun zırhlı araç ve pikaplardan oluÅŸan konvoyları, 2 gün Suriye-Türkiye sınır hattında keÅŸif yaptı. Ardından, örgüt bölgeye sevkıyatta bulundu. Türkiye sınırına bakan gözlem noktalarındaki PKKlı sayısı 100e ulaÅŸtı. Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine Galloway ise “Biz PYD/YPGyi komuta ve kontrol etmiyoruz. Bin PYD/ YPG gücünü Tel Abyada nakletmedik” dedi. Galloway, “SDG için de yalanlayabiliyor musunuz?” sorusuna, “SDG adına konuÅŸamam, sadece ABD kuvvetleri adına konuÅŸurum” yanıtını verdi.

2_114

SINIR GÜCÜ YANLIŞ BİR İFADEYDİ

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye in Afrine yönelik operasyonu hakkında, “Suriye in kuzeyinde askeri bir operasyonun bölgesel istikrara, Suriye in istikrarına ve hatta Türkiye in sınır güvenliÄŸiyle ilgili endiÅŸelerine hizmet edeceÄŸine inanmıyoruz. Bu tür adımlar istikrar bozucu olabilir” dedi. Adı açıklanmayan yetkili, Afrin veya SDG in yer aldığı diÄŸer bölgelere yönelik askeri adımların “faydalı olacağına” inanmadıklarını dile getirdi ve ekledi: “Bakan Rex Tillersonın da dile getirdiÄŸi gibi, ‘Sınır GüvenliÄŸi Gücü yanlış bir ifadeydi. Orada yaptığımız ÅŸey, iç güvenlik unsurlarına eÄŸitim saÄŸlamaktır. Bu (Suriyede) bir iç güvenlik oluÅŸumudur ve kuzey ve kuzeydoÄŸudaki tüm etnik kesimleri kapsamaktadır. Türkiyeye bir tehdit deÄŸildir.”

TEK ADIM KAOS YARATMAZ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon ise “Afrin operasyonunun Türk-Amerikan iliÅŸkilerini bir kaosa sürükleyeceÄŸine dair iddiaları” reddederek bir tek adımın bir kaosa yol açmadığını, Türkiye ile düzenli temasların devam ettiÄŸini bildirdi. Pahon, “Müttefikler aynı kanaatte olmayabilir ama birlikte çalışmaya isteklidirler. Afrin özelinde ise orada bizimkiler (askerler) yok, dolayısıyla bizi doÄŸrudan etkilemiyor. Evet, herkesin ana hedefimiz olan IŞİDin yenilmesine odaklandığını görmek isteriz” ifadesini kullandı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024