Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2121 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Mart 2018 - 10:25

ABD’li yetkililer YPG’lileri Fırat’ın doğusuna kaydıracak.

Büyüt
Küçült
ABD’li yetkililer YPG’lileri Fırat’ın doğusuna
Türkiye ile ABD arasında kurulan çözüm mekanizmalarının ilk toplantısında Münbiç konusunda anlaşma sağlandı. ABD’li yetkililer YPG’lileri Fırat’ın doğusuna kaydırmayı kabul etti

 

Washington Post gazetesi, Türkiye ile ABD arasında kurulan ortak çalışma komisyonlarının geçen hafta gerçekleştirdiği ilk toplantılarda, YPGlilerin Münbiçten çıkarılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun 23 Şubatta Ankarada yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki Suriye düğümünü çözmek için kurulması kararlaştırılan ortak çalışma komisyonlarının en önemlisi olan Suriye komisyonu Washingtondaki ilk toplantılarını Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirdi.

 

Toplantıda ABDli yetkililer Türk tarafına, Kürt militanları Münbiçten çıkararak Fıratın doğusuna kaydırmayı kabul ettiklerini söyledi. YPGlilerin ne zaman ve ne şekilde Münbiçi boşaltacağı konusu ise, komisyonların gelecek toplantılarında tartışılacak.

 

ABDnin Münbiç konusundaki kararını uygulamaya koyması halinde, Ankara-Washington hattında son dönemde artan gerilimin bir ölçüde azaltaılacağı öngörülüyor.

Önümüzdeki aylarda iki ülke başkentlerinde devam etmesi öngörülen komisyon toplantılarında ele alınan bir diğer konu da, Türkiyenin Rusyadan satın alacağı S-400 füze savunma sistemleri olacak. Adı açıklanmayan Türk yetkili, ABD yönetiminden üst düzey isimlerin son aylarda gerçekleştirdiği Ankara ziyaretlerinde Türk makamlarının Washington tarafına akıllarındaki çekinceleri net bir şekilde dile getirdiğini vurguladı.

ANKARAYA SÖZ VERDİK

Gazeteye konuşan Trump yönetimine mensup üst düzey bir yetkili, ABDnin YPGlileri geri çekilmeye ikna edip etmeyeceği konusunda endişeli olduğunu söyledi. “Türklerle ilerleyebilmemiz buna bağlı, çünkü onlara bir söz verdik” diye konuşan yetkili, Washingtonun daha önce verdiği Meübiçteki Kürt militanları geri çekme sözü karşılığında, Ankaranın ABDye, Suriyedeki DEAŞ hedeflerine yönelik hava harekatları için İncirlik Üssünü kullanmasına izin verdiğini hatırlattı.

Yetkili, “Bizim için aldatıcı bir durum, çünkü bu kişilerle (Kürt militanlar) uzun yıllar beraberdik. Özellikle bizim askerlerimiz açısından, onlarla derin kişisel ilişkiler kurduk ve kimse bu ilişkilerin yıpranmasını istemiyor” ifadelerini kullandı.

Gazete bu görüşe karşın, Türkiye ile ortaklığı daha önemli gören üst düzey askeri yetkililerin ve diplomatların, ‘kritik bir müttefiğin şikayetlerini daha fazla görmezden gelemeyeceklerine karar vermiş göründükleri yorumunu yaptı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024