Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2346 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   30 Ağustos 2018 - 09:41

ABDde panik başladı! Türkiye bypass edecek

Büyüt
Küçült
ABDde panik başladı! Türkiye bypass
Türkiye ve Irak’ın, Barzani’yi bypass edecek Ovaköy-Bağdat hattında mutabakata varması ABD’yi panikletti. ABD’nin Suriye’deki temsilcisi Brett McGurk, Irak’ta Barzani, Talabani ve aşiretlerle görüştü. McGurk, Kerkük’ün işgaliyle Irak-Türkiye sınırının ABD ve peşmergenin kontrolüne girmesi için ortak çalışmayı önerdi.

 

Türkiye ve Irak arasındaki üst düzey görüşmelerde mutabakata varılan Ovaköy-Bağdat Hattı, ABDyi paniğe sevk etti. Irak Başbakanı Haydar İbadinin Ankara temasları sonrası harekete geçen ABD Başkanı Donald Trumpın Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Brett McGurk, başta Barzani ve Talabani olmak üzere bölge aşiret liderleriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. ‘Sömürge valisi, ‘PKK/PYD CEOsu gibi sıfatlarla anılan ve 2015 yılından beri bölgede görev yapan McGurk, Musul, Erbil, Telafer ve Sincarda bir dizi toplantı tertipledi. Görüşmelerde McGurk, Türkiye-Irak ve Irak-Suriye sınırlarının ‘Bağdat güçlerinden temizlenerek güvenliğin Amerikan askerleri ve Peşmergeye devredilmesi konusunda aşiretlerden yardım istedi. Toplantıların ana gündem maddeleri ve arka plan bilgilerine ulaşıldı.

‘TELAFER HAVALİMANI ABD ÜSSÜ OLSUN

Türkiyeden Irakın başkenti Bağdata açılacak alternatif Ovaköy hattının ilk ayağını teşkil eden ‘Telafer, McGurk ve beraberindeki heyetin bölgedeki temaslarında özel konu başlığı olarak yer aldı. Farklı kitle temsilcilerinin önderleriyle Kerkükte yapılan toplantıda açıkça Telaferin Irak ordu güçlerinden temizlenerek ABD kontrolüne gireceği iddia edildi. McGurk sözkonusu toplantıda Telafer Askeri Havalimanında İran askerleri ve İran yanlısı Haşdi Şabi milislerinin bulunduğunu, ABD güçlerinin Telafer Havalimanını bu unsurlardan temizleyerek kontrolü ele geçirmek istediğini söyledi.

SINIR HATTINA ABD ASKERİ

Brett McGurk tarafından organize edilen ve ABDli 3 üst düzey ismin de katıldığı toplantılarda Türkiye ve Suriye sınırlarının ‘Amerikan askerlerinin desteğiyle Peşmerge güçlerine devredileceği, Washingtonun bu konuda kararlı olduğu ifade edildi. Brett McGurk 4 gün boyunca bölgede görüşme trafiği sürdürürken, ABDli dışişleri ve savunma heyeti bir hafta daha Kuzey Irakta kalarak farklı kesimlerle görüşmeyi sürdürdü.

İŞGAL KERKÜKÜ KAPSIYOR

Görüşmelerde ‘tartışmalı alanların taksimi de yeniden ele alındı. McGurk şu an Musul ve Kerkükte 40 bin İran yanlısı milis bulunduğunu, Irak ordusunun yüzde 80 oranında Şii militanlardan oluştuğunu ve İran güdümlü olduğunu belirtti. McGurk, bölgenin ABD öncülüğünde Haşdi Şabiden temizlenmesi konusunda tüm kesimlere işbirliği teklifinde bulundu. Irakın Türkiye ve Suriye sınırlarının tamamen ABD kontrolüne geçmesi sonrası Peşmergeye devredileceğini söyleyen McGurk, bir sonraki adımın ise Kerkük olacağını ve yine Kerkükün de Peşmerge idaresine bırakılacağını söyledi.

O PLANLARI BOŞA ÇIKARIN

Uzmanlar, McGurk ile ekibinin Irak kuzeyinde sürdürdüğü faaliyeti ‘Ovaköyü sabote girişimi olarak değerlendiriyor. Türkiye ve Irak hükümetlerinin Barzani ve Peşmerge bölgelerini by-pass ederek Habur Sınır Kapısına alternatif olarak açmaya çalıştığı ticaret ve ulaşım koridoru ABD tarafından baltalanmaya çalışılıyor. Panik içinde toplantılar icra eden ABD, Ovaköyü engelleme dışında başka planlar da yapıyor. Sınır bölgelerine Amerikan askeri yerleştirilir ve daha sonra buralar Peşmergeye teslim edilirse Washington bir taşla birçok kuş vurmuş olacak. Çünkü böylelikle hem Ovaköy-Bağdat Hattı projesi engellenecek hem ‘Peşmerge kontrolü görüntüsü altında PKK himayesine devam edilecek hem de Suriye PKKsına (PYD) cephane sevkiyatı için Irak ile Suriye arasında kara lojistik yolu açık tutulacak. Ovaköy hattının bir an önce hayata geçirilmesi, Amerikan planlarının akim bırakılması için büyük önem taşıyor.

SÖMÜRGE VALİSİ MESAİDE

Türkiye ve Irak arasında varılan Ovaköy-Bağdat yolunun açılması mutabakatı sonrası bölgeye giden Brett McGurk, 4 gün boyunca Şabek, Türkmen, Arap, Kürt ve Hıristiyan temsilcilerle görüştü. Erbilde Barzani, Süleymaniyede ise Kubat Talabani ile görüşen McGurke ABDden gelen 3 kişilik savunma ve dışişleri heyeti de eşlik etti.

PETROLÜ VER ÇEKİLEYİM

ABD, Esed rejimiyle Şamda petrol pazarlığına oturdu. Suriye ile ABD istihbaratının geçtiğimiz haziran ayındaki görüşmesi çeşitli kaynaklarca doğrulandı. İddiaya göre Suriye İstihbaratı (El-Muhaberat) Şefi Ali Memluk ile Şam Havalimanı da biraraya gelen CIA görevlileri, rejimden üç talepte bulundu: İran güçlerinin Suriye in güneyinden çekilmesi, yabancı savaşçılar dahil olmak üzere ülkedeki terörist gruplar hakkında istihbarat paylaşımı, Suriye in doğusundaki petrol bölgelerinde ABD in söz sahibi olması. Amerikalıların, taleplerin karşılanması halinde askeri güçlerini Suriyeden çekebileceklerini ima ettikleri ileri sürülüyor. 4 saatlik görüşmede El-Muhaberat Şefi Memlukun ise muhataplarına, Washingtonla ilişkiler normalleşene dek güvenlik konularında işbirliği yapamayız. Ülkemizdeki güçlerinizi tamamen çekin dediği belirtiliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024