Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2901 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Mart 2018 - 17:16

Yerli Ulusal kredi derecelendirme kuruluşu bu yıl kurulacak

Büyüt
Küçült
Yerli Ulusal kredi derecelendirme kuruluşu bu yıl
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, ulusal kredi derecelendirme kuruluşunu bu yıl içinde kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, (Milli kredi derecelendirme kuruluşu) Tarih şu an belli değil ama bu sene içerisinde bunu bir noktaya getirmek istiyoruz. Bu sene içinde bunun kurulmasını hedefliyoruz. dedi.

Akben, İstanbul Ticaret Üniversitesinde düzenlenen Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Rating Uygulamaları: Çin Örneği Semineri in ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Milli kredi derecelendirme kuruluşu için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Akben, Şu anda bunu bankalar kuracak gibi görünüyor. Özel bir şirket de bunu kurabilir ama şu anki yapıda biraz zor görünüyor bu... Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) öncülüğünde nasıl ki Kredi Kayıt Bürosunda (KKB) bankalar ortak ya... Buna benzer bir yapı da… Belli bankaların belli bir pay almasıyla… Düşündüğümüz, kimsenin yüzde 10dan fazla pay almaması… şeklinde konuştu. 

Mühim olan Türkiyedeki sistemi ve şirketleri tanıyan bir yapının olması 

Mehmet Ali Akben, Türkiyede bir tane derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç bulunduğunu dile getirerek, aten, tabii bu iş kurulduğunda, belki ancak birkaç yıl içinde veriler toplanabilecek. Burada Çin veya Hindistan, belki Fitch bunun içine… Onlardan bir ortaklık yapısı da girerse zaten onların know howı ve onların uluslararası şeyi de kullanılabilirse bir fayda temin edebilir. dedi. 

Yerli kredi derecelendirme kuruluşunun bankaların borçlanma maliyetine de katkı sağlayacağını kaydeden Akben, şu değerlendirmelerde bulundu: 

Bizim Türk lirası krediler üzerindeki rateler yüzde 100 risk ağırlığına tabi. Bu kuruluşlar şu anda Türkiyedeki risk ağırlığını 20ye kadar düşürebilirler. Belki sıfıra kadar getirebilirler, bilmiyorum ama… TL kredilerde daha düşük not verebilirler. Belki de yüksek de verebilirler tabii… Mühim olan Türkiyedeki sistemi ve şirketleri tanıyan bir yapının olması. (Milli kredi derecelendirme kuruluşu) Tarih şu an belli değil ama bu sene içerisinde bunu bir noktaya getirmek istiyoruz. Bu sene içinde bunun kurulmasını hedefliyoruz.

Mevduat faizine tavan uygulaması konusunda BDDKnın herhangi bir düzenlemesi ya da çalışması bulunmadığını belirten Akben, konunun kendi sorumluluğunda da olmadığını söyledi. 

MOODYSTEN SKANDAL KARAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys geçtiğimiz hafta, Türkiye in kredi notunu Ba1den Ba2ye düşürdü ve not görünümünü egatif en durağana çevirmişti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024