Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1903 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Mayıs 2015 - 06:31

Uzaya ilk adımı attık

Büyüt
Küçült
Uzaya ilk adımı
Ekonomi Haberleri › Uzaya ilk adımı attık haberi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi ile Türkiyede stratejik bir altyapının daha kurulmuş olduğunu belirtti. Erdoğan Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliği taşıyor dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiyenin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, bu tesisin açılması ile Türkiyede stratejik bir altyapının daha kurulmuş olduğunu belirterek, “Bu tür tesisler uzay çalışmaları alanında söz sahibi az sayıda ülkede bulunuyor. Türkiyenin bu tesise sahip olarak uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasına girdiğini söyleyebiliriz. Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliği taşıyor. Türkiye 12 yıldır pek çok alanda hayata geçirdiği ilklerinden birini de böylece uzay çalışmaları alanında gerçekleştirmiş oluyor” dedi.  

Dünya şirketi oldu

TUSAŞın 1984te sadece F-16ların fason üretimi için kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, 2005te bu kuruluşun yapısının ve yönetiminin millileştirilerek yeni bir dönemin başlatıldığını belirtti. Erdoğan, TUSAŞın havacılık alanında dünyanın en önemli kuruluşlarından biri haline geldiğine, dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi listesine girdiğine işaret etti. Erdoğan, şunları söyledi: “Hedefimiz bu listeye en az yirmi şirketle girmek olmalı. Şu anda dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde 42 şirketle yer alıyoruz. Aynı başarıyı savunma sanayi alanında da göstereceğimize inanıyorum. TUSAŞ bu listeye ilk giren Türk şirketi olarak öncülük görevini yerine getirdi. TUSAŞın bu konuma gelmesinde 2003 yılından itibaren savunma sanayisinde yerli üretime verdiğimiz önemin, bu doğrultuda ortaya koyduğumuz güçlü iradenin çok payı var. TUSAŞ da kendisine olan güvenimizi boşa çıkarmadı.”

Biz bize yetmeliyiz

Türkiyenin 2023 yılında, gerektiğinde ve ihtiyaç duyduğunda tüm önemli savunma sanayi ürünlerini üretebilir konuma ulaşacağını belirten Erdoğan “Artık biz bize yetmek zorundayız. Biz bize yetemediğimiz durumda, bağımsız bir Türkiyeden bahsedemeyiz” dedi.

“Dünyanın bir ucundaki de insan biz de insanız. O yapıyorsa biz de yapabiliriz” diyen Erdoğan “Yapmamak için hiçbir sebep yok ama birileri önümüze bariyeri koyuyor. Ondan sonra ‘bunun üzerinden atla diyor. Hayır. Biz bunları da atlayacağız, gerekirse bu bariyerleri de kaldıracağız. İşte bu başladı” diye konuştu. TUSAŞın hikayesinin Türkiyenin hikayesinin aslında bir özeti olduğunu belirten Erdoğan “Bunu bu şekilde değerlendirmemiz lazım. TUSAŞ 2000 yılında 90 milyon dolarlık cirosu ve 2 bin çalışanıyla neredeyse kapanma durumuna gelmişti. Nereden, nereye” dedi.

 

81 YIL SONRA AYNI SEREMONİ 81 yıl önce Atatürk, Kazandan geçerken kalabalığı görünce aracını durdurmuş ve Türkiyenin ilk köylü kadın milletvekili Satı Kadın tarafından ayran ikram edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 81 yıl aradan sonra aynı seremoni ile karşılandı.

TÜM TESTLER BU MERKEZDE YAPILACAK

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türksatın 100 milyon Euroluk desteği ile hayata geçirilen merkez, Göktürk-1 projesi kapsamında TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. yerleşkesinde kuruldu. İşletme hakkı TUSAŞA verilen USET Merkezinin temeli, 29 Ekim 2011 tarihinde atıldı. 9 bin 800 metrekare kapalı alana sahip merkezde, uyduların fırlatma esnasında ve uzayda görevi boyunca maruz kalacağı mekanik, ısıl, akustik ve elektromanyetik etkileşim ortamları oluşturabilecek ve uluslararası standartlarda kalifikasyon testleri gerçekleştirebilecek. Merkezde, Göktürk-1 uydusu ile Türkiyenin ilk yerli uydusu Türksat-6Anın montaj yapımı, ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek. Türkiyenin gelecekteki uydularının tüm entegrasyonları ve testleri yurtdışına gönderilmeden bu merkezde yapılabilecek, ayrıca bu tür merkezlere sahip olmayan ülkelerin uyduları da gerekli testler için bu merkeze getirilebilecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024