Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3058 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Şubat 2015 - 12:14

Türkiyede 4K ve hibrit yayın dönemi başlıyor

Büyüt
Küçült
Türkiyede 4K ve hibrit yayın dönemi

Dünyada sadece 3 ülkede bulunan 4K yayıncılık projesi Türkiyede ilk kez TRT, Türksat ve Vestel işbirliğiyle hayata geçiyor. Proje kapsamında ayrıca, Türkiye ilk kez hibrit yayıncılıkla da buluşuyor.

Yaşar Kızılbağ

TRT, Türksat ve Vestel, Türkiyede ilk kez 4K ve hibrit yayıncılığı hayata geçirmek için işbirliği yaptı. Proje kapsamında 2015 yılında test yayınının tamamlanması ve 2016 yılında planlı yayına geçilmesi hedefleniyor. Projede TRT yayıncılık, Türksat uydu iletim, Vestel ise 4K ve hibrit yayıncılığı tüketiciye ulaştıran ileri teknolojiye sahip televizyon ve setüstü kutuları üretim sorumluluğunu üstleniyor. Dünyada sadece 3 ülkede bulunan 4K yayıncılık, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ve Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğanın katıldığı bir lansmanla dün tanıtıldı. Test yayınının da başlatıldığı toplantıya kısa bir mesaj gönderen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 4Knın dünyada sadece Güney Kore, İspanya ve ve ABDde olduğunu belirterek “Avrupada bu yayına geçen ilk ülke olduk” dedi. Şenol Göka ise “TRT olarak Türksat ve Vestel işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz bu projede Ultra HD yayın sayesinde mevcut HD yayının 4 katı çözünürlükle saniyede 50 tam kare resim sunacağız” dedi. Göka, en geç 2016da planlı yayına geçeceklerini belirterek özellikle Avrupa ligi maçlarını ilk kez şifresiz olarak Ultra HD yayın kalitesinde sporseverlerle buluşturacaklarını anlattı.

Yerli 4K setüstü kutusu Vestelden

Türksat uydularındaki kanal sayısının 600e çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ensar Gül “Yeni uydu projelerimiz var. Hedefimiz kapsama alanını tüm dünyaya yaymak” dedi. 4K ve hibrit yayıncılık için Vestelin Ar-Ge departmanında 200den fazla mühendisin görev aldığını belirten Turan Erdoğan “4K yayın inanılmaz cesur bir karar. Avrupa dijitali biraz ıskaladı. Ama biz ıskalamıyoruz. Vestel olarak proje kapsamında Türkiyenin ilk yerli 4K setüstü kutusunu ürettik” dedi.

Engelli seyirci için sesli ve görüntülü betimleme    Vestel, TRT ile işbirliği kapsamında 4K ve hibrit yayıncılığın yanı sıra görme engelli seyircilere yönelik sesli betimleme, işitme engelli seyircilere yönelik de görüntülü betimleme projelerini de hayata geçirecek. Vestel televizyonlardaki sesli betimleme özelliğinin türünün ilk örneği olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu özellik sayesinde görme engelli kişi, ailesi ya da arkadaşları ile birlikte aynı yayını, aynı ortamda sadece kulaklık kullanarak sesli betimleme ile izleyebilecek. Böylece görme engelli izleyiciler yakınlarıyla birlikte aynı seyir deneyimini yaşayabilecekler. Aynı çerçevede işitme engelli seyircilere yönelik görüntülü betimleme özelliği de üzerine çalıştığımız projeler arasında yer alıyor.”



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024