Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4066 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   15 Ağustos 2016 - 10:24

Trafikte hata yapan yandı

Büyüt
Küçült
Trafikte hata yapan

Trafikte kusurlu hareket yapan sürücüler de kazalarda sorumlu tutulacak. Hazine Müsteşarlığı, trafik sigortasının genel şartlarında değişik yaptı ve yeni uygulama, geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayımlanarak başladı. Buna göre, doğrudan kazaya karışmasa bile trafikte kural ihlali yaparak hem maddi hem de bedeni zarara neden olan sürücüler de artık, kazalarda sorumlu tutulacak ve zarar, kusuru oranında kendi trafik sigortasından karşılanacak. Böylece yeni düzenleme ile trafik sigortası kapsamına temassız kaza kavramı da girmiş oldu.

TEMASSIZ KAZA NE DEMEK?

Sigortacılar, yeni düzenlemenin, trafik kurallarına uymayarak, trafikte sakıncalı hareket yapan sürücülere yönelik olduğunu belirterek, bu şekilde araç kullanarak kazaya neden olan sürücülerin bazı durumlarda temas olmadığı gerekçesiyle hukuken kazadan sorumlu tutulmadıklarını söyledi. Hürriyetten Noyan Doğanın haberine göre yeni genel şartlara, kazanın temassız olması sorumluluğa engel olmaz maddesi eklendiğini vurgulayan sigortacılar, şu açıklamaları yaptı: Örneğin, bir araç, dikkatsizce ara yoldan ana yola çıkıyor ve o sırada ana yoldan gelen de çarpmamak için aracı ani kırıp, başka bir araca çarpıyor. Ya da siz normal yolunuzda seyrederken, başka bir araç aniden önünüze çıkıyor, siz de ona çarpmamak için direksiyonu kırıp, kaldırımdaki yaya çarpıyorsunuz. Bu tür kazalar çok oluyor. Sizin hiçbir suçunuz yokken bir anda suçlu hale geliyorsunuz. Bazı durumlarda mahkemeler de, kusurlu hareket edenin hiçbir teması olmadığını gerekçe gösterip, tüm sorumluluğu kazayı yapana yüklüyor ve zararı çarpan sürücünün sigorta şirketi karşılıyor. Oysa yeni düzenleme ile kazaya sebebiyet veren de artık sorumlu olacak, kusuru oranında zarara katılacak ve sigorta açısından hasarlı sürücü olarak değerlendirilecek.

TAZMİNAT İÇİN ÖNCE SİGORTA, SONRA MAHKEME

Hazine trafik sigortası genel şartlarında bir değişiklik daha yaparak, kazalarda zarar görenlere, mahkemeye gitmeden önce sigorta şirketlerine başvurma zorunluluğu da getirdi. Bu düzenleme, Nisan ayında çıkan trafik sigortası kanununda da yer alıyordu. Buna göre; özellikle trafik kazalarında sakat kalanlar ya da yakınını kaybedenler, tazminat talebi için önce sigorta şirketine başvuracak. Şirket, bu talebi 15 gün içinde yazılı olarak cevaplandıracak. Sigorta şirketinin vereceği tazminat beklentiyi karşılamaz ise tüketici, o zaman hukuk yoluna başvuracak. 15 günlük sürenin sonunda tazminat tutarında anlaşma sağlanamadığı durumda hem sigorta şirketi hem de tüketici arabulucuya da başvurabilecek.

FİYAT İNDİMİ  YÜZDE 15E ULAŞTI

Türkiye Sigorta Birliği, bir açıklama yaparak, trafik sigortası primlerinde kanun değişikliklerinin gerçekleştiği Mayıs ayı itibariyle başlayan düşüşün Ağustos ayı itibariyle yüzde 15e ulaştığını belirterek, şu görüşlere yer verildi: Mayıs ayı itibariyle primler de tüm araç gruplarında düşüş eğilimine girildi. Ağustos 2016 başı itibariyle primlerdeki düşüş yüzde 10a ulaştı. Sisteme ilk defa giren ve fiyat artışlarından en çok etkilenen grup olan 4. basamaktaki (hasarsız sürücü) prim düşüşü yüzde 15i buldu. Belirsizliklerin ortadan kalktığı ve serbest rekabetin korunduğu bir ortamda önümüzdeki dönemde de bu düşüş eğilimin devam edeceği öngörülmektedir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024