Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2522 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Nisan 2015 - 06:23

Tarlasını birleştirene düşük faizli kredi

Büyüt
Küçült
Tarlasını birleştirene düşük faizli
Ekonomi Haberleri › Tarlasını birleştirene düşük faizli kredi haberi

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek için düzenleyen yasa uygulamaya giriyor. Tarlasını birleştiren çiftçi, ucuz kredi imkanından yararlanacak.

Ercan Baysal

Devir-teslimde ise vergi ve harç kolaylığı sağlanacak. Arazilerin toplulaştırılmasına ilişkin düzenlemenin detaylarını açıklayan Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, çiftçilik yapmayan ve arazisini satmak isteyenlerin listesinin oluşturulduğunu kaydetti. Hissedar ve komşunun ön alım hakkı olduğunu dile getiren Küsek “Bunlar almak istiyorsa yabancıya satamıyorsun. Kağıt üzerinde satıcı ve alıcıyı eşleştiriyorsun. 15 kişi, 600 kişinin sahip olduğunu alabilecek” dedi. Genel Müdür Küsekin verdiği bilgilere göre araziyi almak isteyen kişi bankaya kredi için başvurabilecek. Sübvansiyonlu kredinin farkını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karşılayacak. Arazilerin satışına ilişkin süreç 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren fiilen başlıyor.

Faizin yüzde 75i devletten

Fiyatlar ve kredi limiti yöreye göre belirlenecek. Satışa ilişkin rakamın belirlenmesinde öncelikli olarak her arazinin tarımsal gelir değeri hesaplanıyor. Örneğin arazinin ekilen üründen elde edilen 1 yıllık geliri 100 TL. 20 yılla çarpılıyor bu rakam. Arazinin değeri de 2 bin lira olarak hesaplanıyor. Çiftçiye toplulaştırılacak araziyi satın alabilmesi için finansman desteği sağlanacak. Örneğin cari faiz yüzde 10ise Bakanlık yüzde 75ini karşılayacak, çiftçi de yüzde 25lik bölümünü karşılayacak. Kredinin vadesi gelir ve geri ödeme esası ürün hasat dönemine göre dikkate alınacak. Geri ödeme gücüne göre cari fiyatlardan hesaplanacak.  Toplulaştırma uygulanacak, satıcı ile alıcıların buluşmasını Bakanlık koordine edecek. Krediyi de banka sağlayacak. 

SATIŞLAR ŞERHLİ OLACAK

Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek, satışta belirlenen satış tutarının sadece tarım değeri olduğunu ifade ederek, “Eğer arazinin değeri zaman içerisinde artarsa satan da bundan istifade edecek. Örneğin 2 bin TLye satılan arazi değeri, 200 bin TLye çıkarsa, 2 bin TL düşürülüp 198 bin TL satıcılara da dağıtılacak. Arazi şerhli satılmış olacak” diye konuştu. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önleyen düzenleme ile her yıl milyarlarca lira, maliyet düşüşleri ve gereksiz ekipman kullanılmadığı için Türkiye ekonomisine kalacak. Böylece 17 milyar TLlik tasarruf sağlanacak.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024