Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2398 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Temmuz 2016 - 15:20

Sigara zammı ile ilgili kritik tespit

Büyüt
Küçült
Sigara zammı ile ilgili kritik

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, sigara firmalarının yaptığı yüzde 8-12 civarındaki zammın enflasyon tahminlerini yeniden gözden geçirmelerine neden olduğunu söyledi. Derici, Son sigara zammının temmuz ayı enflasyonuna, Maliye Bakanlığının güncellemesi de dahil edildiğinde 0,5 puan etkide bulunmasını bekliyoruz. Bunun 0,4 puanlık kısmı söz konusu zamların etkisiyle olacak. Yıl sonu enflasyonu açısından bakarsak biz kendi beklentimiz olan yüzde 7,4ü yüzde 7,8 olarak revize ettik. dedi.

Rusya ile ilişkilerin gıda fiyatlarına olası etkilerinin de temmuz ayı enflasyonuna etkide bulunabileceğini belirten Derici, Buradan hareketle temmuzda yüzde 8in biraz üzerinde bir enflasyon bekliyoruz. Enflasyonun bunun biraz altında gelmesi hususunda ay sonuna doğru gıda fiyatlarında yaşanan gelişmeler etkili olacak. ifadesini kullandı.

ÇEKİRDEK ENFLASYONU ETKİLEMEZ 

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan da alkollü içecekler ve tütün grubunun yüzde 90ını sigaraların oluşturduğuna dikkati çekti. Bu açıdan bakıldığında zammın, temmuz ayı enflasyonuna 0,46 puan civarında yukarı yönlü etkide bulunmasını beklediklerini dile getiren Turan, Çekirdek enflasyondaki düşüş trendini etkileyecek bir durum ise öngörmüyoruz. diye konuştu.

Kendilerinin yıl sonu enflasyonunu yüzde 8,5 ile piyasa ortalamasının biraz üzerinde belirlediklerini anlatan Turan, bu yüzden sigara zammının yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirecek düzeyde etkide bulunmayacağını ifade etti.

Gerek temmuz gerekse yıl sonu enflasyonu açısından gıda fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olacağını bildiren Turan, Rusya ile ilişkilerdeki normalleşme yılın ikinci yarısında gıda fiyatlarını artırabilir. dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyonunu 3 Ağustosta açıklayacak. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda yüzde 0,47 artış göstermiş, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,64 olmuştu. 

AA



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024