Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1696 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Temmuz 2015 - 10:06

Kredili ve günübirlik işlemlerden kaçınılmalı

Büyüt
Küçült
Kredili ve günübirlik işlemlerden

Geçen hafta yaşanan olaylar sonrası piyasalardaki dalgalanmaya dikkat çeken SPK Başkanı Ertaş, bu tür dönemlerde yatırımcıların sakin olması gerektiğini söyledi. Ertaş, yatırımcılara günübirlik ve kredili işlemlerden kaçınması tavsiyesinde bulundu.

Ercan Baysal

Suruçta meydana gelen patlama sonrası yaşanan saldırıların borsada düşüşe, kurlarda kısmi yükselişe yol açtığını belirten Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiyenin makro ekonomik göstergelerinin güçlü olduğunu söyledi. Özellikle mali disiplinin tavizsiz sürdürüldüğüne dikkat çeken Ertaş “Bu da ekonominin dayanıklılığını artırmakta, dalga şiddetini daraltmaktadır” dedi. Yatırımcıların bu tür dönemlerde sakin olması gerektiğinin altını çizen Ertaş, günübirlik pozisyon değişikliklerine gidilmemesi gerektiğini kaydetti. Ertaş, yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:

Analize dayalı yatırım

“Özellikle mali tablosu güçlü, borcu az, döviz girdisi yüksek olan sektörler daha yakından izlenmeli, kredili işlemlerden (borçla hisse senedi alınması) kaçınılmalı, portföyler farklı yatırım seçenekleri arasında paylaştırılmalı, yani yumurtaların hepsi bir sepete konulmamalı, yetkili yatırım kuruluşlarından danışmanlık hizmeti alınmalı. Kısaca yatırımcıların analize dayalı yatırım yapmaları, risklerini azaltacak ve piyasalardaki dalgalanmaların getireceği fırsatlardan yararlanma imkanı sağlayacaktır.”

Kısa vadede Komşu riski azaldı

Yunanistanın kısa dönemde risk olmaktan uzaklaştığını belirten SPK Başkanı Ertaş “Ancak Yunanistanın ekonomik problemleri çok büyük, önümüzdeki aylarda yeniden farklı boyutları ile gündem olmaya devam edecektir.  Yatırımcıların bu ülkedeki gelişmeleri yakından izlemesi özellikle yapılan anlaşma hükümlerine Çipras Hükümetinin uyum sürecinin yakından izlenmesi gerekiyor” dedi.

İRAN PAZARI BÜYÜK FIRSAT

İranın Batılı ülkelerle yaptığı anlaşmanın Türkiyenin ihracatını olumlu yönde etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirten Ertaş, özellikle inşaat ve taahhüt sektörünü canlandırma potansiyeli taşıdığını kaydetti. İrana gelecek yabancı sermaye yatırımlarından Türkiyenin pay almasının mümkün olduğunu dile getiren Ertaş “Özellikle İran pazarı büyük bir piyasa. Hane halkı gelirlerindeki artış tüketim mallarına olan ihtiyacı artıracak ve bu ihtiyacın karşılanabileceği ilk ülke Türkiye. Yine gelecek yeni yabancı sermaye ülkedeki yatırımları artıracak ve bu yatırımlarda kullanılacak girdilerde büyük ölçüde bizim ülkemizden karşılanacaktır” diye konuştu.

YUNANİSTAN VE ÇİNDEKİ YABANCI YATIRIMCI TÜRKİYEYE GELEBİLİR

Yunanistan ve Çinde güveni sarsılan yatırımcının Türkiyeye gelebileceğini ifade eden Ertaş “Türkiye, son 13 yılda özellikle kamu borç yükünü azaltarak ve mali disipline uyarak iyi bir başarı hikayesi gösterdi. Küresel piyasalardaki gelişmelerin Türk ekonomisini fazlaca etkilememesinde mali disiplinin korunması ve cari açıktaki düşüşün önemli etkisi oldu. Önümüzdeki dönemde Çin ve Yunanistanda bulunan yabancı yatırımcıların diğer piyasalara özellikle Türkiyenin de içinde bulunduğu gelişmekte  olan ekonomilere yönelme ihtimali de söz konusu olabilir” dedi.

Yakından izlenmeli

Çin Hükümeti ve SPKsının önlemlerle Çin borsalarındaki düşüşü şimdilik durdurduğunu ifade eden Ertaş “Alınan önlemlerden sonra likidite daraldı ve işlemler büyük şirket hisselerine yöneldi, küçük ölçekli şirketlerde işlem hacimleri çok daraldı. Altı aylık süre bitiminde yatırımcıların nasıl reaksiyon verecekleri yakından izlenmeli” diye konuştu.

FEDİN FAİZ ARTIRIMI 2016 İLK ÇEYREKTE

Gelişmekte olan  piyasaların ilk gündem maddesi olan Amerikan Merkez Bankasının (FED) faiz artırım beklentilerini değerlendiren Ertaş “FEDin faiz artırım zamanıyla ilgili sonbahara yönelik beklenti oluştu. Ancak analistlerde hâlâ net bir görüş oluşmadı. Faiz artırma ve artırmama ihtimali yüzde 50-50 eşit. Enflasyonda ABD istenilen seviyeye gelemedi. İstihdamda durum daha iyi görünüyor. Faiz artırımının ilk adımını 2016nın ilk çeyreğine kayma ihtimali artık daha yüksek sesle dile getiriliyor” dedi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024