Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 6088 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Aralık 2014 - 13:54

İkinci el lüks araç satışında şaşırtan yöntem

Büyüt
Küçült
İkinci el lüks araç satışında şaşırtan

Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülkelerin vatandaşları üzerinden yüzde 50-60 düşük fiyata Türkiyedeki müşterilerine vekaletle satılan yabancı plakalı ikinci el lüks araçların, kayıt dışı bir pazar yaratmaya başladığı iddia edildi. Oto galericileri, yabancı ülkelerde yaşayan kişiler üzerine kaydı yapılan, Türkiyedeki müşterisine ise vekaletle kullanım hakkı verilen satış yönteminin, devleti büyük ekonomik kayba uğrattığı, vatandaşlar arasında ise mağduriyetlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kayıt dışı ticaret, Türkiyeye komşu Bulgaristan, Romanya ve Gürcistanda bu işi yapanlar ve onların İstanbuldaki aracılarıyla telefon veya internet üzerinden kurulan bağlantıyla başlıyor. Aracılara, satın almak istediği özellikleri taşıyan ikinci el lüks araç talebini ileten müşteri, bu ülkelerden Türkiyedeki muadillerine göre yüzde 50-60 düşük fiyata temin edilen araç için bir miktar ödeme yapıyor, kalan borcu ise araç kendisine teslim edildikten sonra kapatıyor. Bu arada, aracılar satışını yaptıkları lüks araçları, söz konusu ülkelerde yaşayan kişilerin üzerine kayıt yaptırıyor, Türkiyedeki müşterilerine ise vekaletle kullanım hakkı sağlıyorlar. Alanın da satanın da memnun gibi göründüğü ticaretin kaybedeninin ise devlet ve vatandaş olduğunu söyleyen oto galericileri, bu tür satışlara dur denilmemesi halinde ciddi mağduriyetler yaratabileceği uyarısında bulunuyor. 

Çok ciddi bir sektör olmaya başladı

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede yeni ama kayıt dışı bir sektör oluşmaya başladığını söyledi. Yanık, Türkiyenin komşu ülkelerinden, özellikle Bulgaristan, Romanya, Gürcistan üzerinden vekalet yoluyla Türkiyeye araç satışları başladığını ifade ederek, Türkiyede de bu çok ciddi bir sektör olmaya başladı, ileride ciddi anlamda da hem ekonomik kayba yol açacak hem de vatandaşlarımızı mağdur bırakacak dedi. Sistemin nasıl işlediğine değinen Yanık, şöyle konuştu:

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Bulgaristandan, Gürcistandan, Romanyadan modelli, lüks araçlar, oranın vatandaşları üzerine satış yapılıyor ve Türkiye fiyatına baktığınız zaman 100 bin liralık bir aracı yüzde 50-60 düşük fiyatla oradan satın alabiliyorsunuz. O ülkelerin vatandaşlarına bu araçlar satılıyor, aracı alan Gürcistan, Bulgaristan ya da Romanya vatandaşı, Türkiyede talepte bulunan şahısa Türkiyede kullanılmak üzere 3 isime kadar vekalet veriyor. Gümrükte bu arabayla vekalet size teslim ediliyor ve siz Türkiyede bunu çok rahat kullanabiliyorsunuz. Müşteriden sadece arabanın sigortasının yapılması isteniyor.

 Telafisi mümkün olmayacak sorunlar ortaya çıkacak

Türkiyede işin boyutlarının büyümeye başladığına dikkati çeken Yanık, Şu anda Türkiyede bu şekilde çok ciddi satışlar var. Ekonomik olarak çok ciddi kayıp, devletimiz, milletimiz zarara uğratılmakta ve eğer birisi bu işe dur demezse ileride de telafisi mümkün olmayacak sorunlar ortaya çıkacak ifadelerini kullandı. Yanık, Türkiyedeki müşterilerin parasını ödemelerine rağmen aracın sahibinin söz konusu ülkelerde göründüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: Bu yabancı plakalı arabalara Türkiyede sahip olma şansınız yok, ruhsat sahibi x kişi, kullanma hakkı sizde. Yarın bir gün bu ticaret pazarı bozulursa, bu arabalar elde kalacak ve buraya yatırılan paralar hiçbir şekilde temin edilemeyecek. Yani bir şekilde dolandırıcılık olacak. Siz de bu işe ortak olarak yapılan dolandırıcılığa ortak olmuş olacaksınız. Yasal bir güvencesi yok. Hiçbir şekilde sizin yurt dışından getirilen yabancı plakalı araçlara, Türk plakası takma şansınız yok. Sadece oradaki kişinin vermiş olduğu vekaletle siz bu arabayı burada istediğiniz gibi kullanıyorsunuz. Bu tür satın almaların, lüks bir araca kolayca sahip olmak dürtüsüyle yapıldığını ifade eden Yanık, Türkiyede milyarlarla ifade edilen araçlara, yurt dışında üçte bire varan düşük fiyatla sahip olunduğunu vurguladı.

Plakalara yazılan cezaları bile ödemiyorsunuz

Yanık, bu araçların belirli periyotlarla yurda giriş çıkış yapması şeklinde zorunluluğunun olmadığını, vekalet bulunduğu müddetçe rahatça kullanıldığını belirterek, Hatta aracılar, Yediğiniz cezaları bile ödemeyin diyorlar. Kameralardan, OGS ve KGSden kaçak bile geçseniz, bu cezalar plakaya yazılacağından dolayı siz bu cezalardan bile muafsınız diyorlar diye konuştu. Türkiyede, plakalarına ceza yazılan yabancı ülkelere ait tırlardan, gümrük kapılarında entegre sistem olmadığı için bu cezaların tahsil edilemediğini hatırlatan Yanık, söz konusu yabancı plakalı lüks araçların da bu boşluktan yararlandığını sözlerine ekledi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024