Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1981 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   02 Mayıs 2015 - 13:14

İhracatçı 2015 hedefini revize etti

Büyüt
Küçült
İhracatçı 2015 hedefini revize

İhracattaki düşüş, paritenin etkisiyle nisanda da devam etti. Nisanda ihracat yüzde 9.8 düşerken paritenin bir aylık negatif etkisi 1.5 milyar doları buldu. Kaybın yıl sonuna kadar 8.5 milyar doları bulacağını belirten TİM Başkanı Büyükekşi yıllık ihracatın 160 milyon dolara düşebileceğini söyledi.

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M), 2015 yılı Nisan ayı ihracat verilerini Bayburtta açıkladı. TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸinin açıkladığı verilere göre paritenin etkisiyle nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 gerileyerek 11 milyar 823 milyon dolar oldu. 4 aylık ihracat ise yüzde 8.1 gerileme ile 48 milyar 951 milyon dolara indi. Son 12 aylık ihracattaki düşüş ise yüzde 1.6 oldu. Ä°hracatta Nisan ayında kilogram bazında yüzde 3 artış kaydedilirken, ağırlıklı olarak Euro-Dolar paritesine baÄŸlı olarak gerileme yaÅŸandı. Döviz kurlarına dikkat çeken TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi “Ä°hracatımız bu yıla maalesef arzu ettiÄŸimiz ÅŸekilde baÅŸlayamadı. Tüm dünyada doların deÄŸer kazanması ve paritedeki düşüş, ihracatımıza baskı yapıyor. GeçtiÄŸimiz yılın nisan ayına göre ortalama 1.38 seviyesinden yüzde 22 düşüşle 1.08 seviyelerine inen paritenin negatif etkisi aylık 1.5 milyar doları buldu” dedi. Kümülatif bazda bakıldığında sadece AB-28 ülkelerine Euro-dolar paritesi kaybı sebebiyle yaÅŸanan ihracat düşüşü ilk 4 ayda 4.5 milyar doları aÅŸtı. BüyükekÅŸi, gazetecilerin bir sorusu üzerine miktar bazında artış olmasına raÄŸmen, 2015 ihracat hedefinde parite kaynaklı 8.5 milyar dolarlık bir kayıp olabileceÄŸini öngördüklerini hatırlatarak, bu çerçevede hedefledikleri 173 milyar dolarlık ihracatın parite kaynaklı 160 milyar dolar seviyesinde olabileceÄŸini aktardı.BüyükekÅŸi Türkiyenin küresel  ticaretteki pazar payını geliÅŸtirdiÄŸini de belirtti.

EKONOMÄ°K VE SÄ°YASÄ°  Ä°STÄ°KRAR TÃœRKÄ°YEYE SINIF ATLATTI

TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi, “Bugüne kadar Türkiyenin kazanımları ülkeyi krizler ülkesi sıfatından kurtardı,  Türkiye rol model oldu. Ekonomik ve siyasi istikrar Türkiyeye sınıf atlattı” dedi. Dünyadaki diÄŸer ülkelerin ekonomilerinde de sıkıntılar olduÄŸunu dile getiren TÄ°M BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi ”Dünya ekonomilerinin durumuna göz attığımızda görüyoruz ki geliÅŸmiÅŸ büyük ekonomiler bütçe açıkları, yüksek hane borçları, zayıf bankacılık sektörü, yaÅŸlanan nüfus gibi çok ciddi sorunlarla uÄŸraşıyorlar. Türkiye ise tam tersine saÄŸlam bütçe disiplini, kaliteli bilançoya sahip bankacılık sektörü, düşük hane halkı borç gibi nedenlerle oldukça önemli avantajlara sahip.”

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024