Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2956 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Ağustos 2016 - 22:19

Hastalık salçalık domatesi vurdu!

Büyüt
Küçült
Hastalık salçalık domatesi

Domates üreticisinin bu yıl sıkıntılı olduğunu söyleyen Bursa Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, fiyatların geçen yıl ile aynı olmasının, Karacabey çiftçisini üzdüğünü açıkladı. Sezon öncesi domateste pas akarı, kırmızı örümcek ve mildiyo hastalıkları ile mücadele ettiklerini ifade eden Erdem, Bu yıl yüzde 25 rekolte kaybına uğradık. Rekolte beklentisi 500-550 bin ton gibi. Üretici salça sanayinin taahhüt fiyatlarını yükseltmemesinden de mağdur. Bu yıl maliyetler yüzde 15 oranında arttı. Çiftçimiz, sanayicinin alım fiyatlarını ton başına 300 TLye çıkarmaması durumunda zarar edecek dedi.

REKOLTE 7.5 TONA DÜŞTÜ

Erdem, hava şartlarının mevsim normallerinin üstünde sıcak ve rüzgarlı geçmesi sebebiyle mahsulün sık sık pas akarı, kırmızı örümcek ve mildiyo hastalığına yakalandığını belirterek, Karacabeyde dekar başına rekolte beklentimiz önceki yıllarda 10 ton iken bu sezon 7.5 tona düştü. Salça fabrikaları ton başına 230 ila 250 TL aralığında alım yapacağını açıkladı. Bu rakamlar çiftçinin üretim maliyetlerini karşılamaz. Taahhütlü bir malın çiftçiyi kurtarması için domatesin bir tonununa 300 TLnin altında  ödeme yapılmamalı. Çiftçi geçimini ancak bu rakamla sağlayabilir. Karacabeyde salçalık domateste dekar başına maliyet 2 bin lira civarında diye konuştu.

Yasin KESKİN/KARACABEY (Bursa), (DHA)





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024