Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2451 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   26 Kasım 2018 - 16:14

Dönmez:Petrol veya gaz bulana kadar durmayacağız

Büyüt
Küçült
Dönmez:Petrol veya gaz bulana kadar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanmış ve planlanmış bu kuyularımızdan sonra da, sonuç ne olursa olsun sondaja devam edeceğiz. Kazdığımız kuyularda petrol veya doğal gaz bulana kadar asla durmayacağız. ded

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersinde sığ deniz sondajını baÅŸlatma töreninde konuÅŸtu. Milli Enerji ve Maden Politikasının arz güvenliÄŸi, yerlileÅŸtirme ve öngörülebilir piyasa felsefesiyle oluÅŸturulduÄŸunu hatırlatan Dönmez, hedefin enerjide bağımsız ve güçlü bir Türkiye olduÄŸunu söyledi.

Dönmez, bütün plan ve stratejilerin temelinin Türkiyenin enerjide kendi öz yeterliliğini sağlaması üzerine kurduklarını belirterek, Büyük ve Güçlü Türkiye idealini gerçeğe dönüştürmek için yerli ve milli kaynaklara dayalı dengeli bir enerji portföyünü oluşturmak için her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu stratejimiz doğrultusunda projelerimizi bir bir hayata geçirdik, geçiriyoruz. Attığımız adımlar sadece ülkemizi değil, bölgemizdeki enerji piyasasını da temelden değiştirebilecek etkiye sahip. diye konuştu.

Son dönemde STAR Rafinerisi, Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım gibi projelerin hayata geçtiÄŸini hatırlatan Dönmez, yerli kömürde atak yapıldığını ve doÄŸal gaz fiyatlarının serbest piyasada belirlenmesine katkı saÄŸlayan Organize Toptan DoÄŸal Gaz Satış Piyasasının da aktif hale getirildiÄŸini vurguladı.

Bakan Dönmez, Fatih gemisiyle ilk derin deniz sondajının geçen ay başlatıldığını anımsatarak, Bugün de Mersinde sığ deniz sondajına başlamanın heyecanı içerisindeyiz. dedi.

DOÄžAL GAZ VEYA PETROL BULANA KADAR DURMAYACAÄžIZ

Gerçekleştirilen projelerle sadece Türkiyeye değil bölgeye de önemli katkılar sunulduğunun altını çizen Dönmez, Bölgemizde barış, huzur ve istikrarın sağlanması temel amacımız. Türkiye, tarihi misyonuna uygun hareket ederek, Doğu Akdenizde de barış ve istikrarın savunucusu olacak. Daha önce de birçok defa söylediğimiz gibi bizim kimsenin kaynaklarında gözümüz yok. Derdimiz hukuki haklarımızı kullanarak kendi kaynaklarımızı ekonomimize kazandırmak. Böylece bölgemize de katkı yapmak. Biz kendi enerji stratejimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. değerlendirmesinde bulundu.

Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa gemileriyle sismik arama faaliyetlerinin yürütüldüğüne dikkati çeken Dönmez, şöyle konuştu:

Fatih ve envanterimize kattığımız ve kısa bir süre sonra ülkemize gelip sondaj faaliyetlerine baÅŸlayacak olan ikinci gemimizle derin ve ultra derin deniz sondaj çalışmalarımızı ve son olarak da bugün de sığ deniz sondaj hamlemizi yapıyoruz. Sığ denizdeki sondaj çalışmalarımızı, projenin ihtiyaçlarına uygun olarak 101 metre ve 90 metre su derinliklerinde çalışabilecek sondaj platformumuzla gerçekleÅŸtireceÄŸiz. DoÄŸu Akdenizde sahip olduÄŸumuz ruhsat alanları içerisinde ilk olarak iki adet sığ deniz arama kuyusu kazacağız. Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanmış ve planlanmış bu kuyularımızdan sonra da sonuç ne olursa olsun, sondaja devam edeceÄŸiz. Kazdığımız kuyularda petrol veya doÄŸal gaz bulana kadar asla durmayacağız. Fatih, Barbaros, Oruç Reis, bu platformumuz ve yakında filomuza katılacak olan yeni sondaj gemimiz denizlerdeki mevcudiyetimizin belgeleridir. Bayrağımız buradaki varlığımızın ebedi tescilidir.

KEÅžFEDÄ°LMEMÄ°Åž, ARANMAMIÅž NE SIÄž NE DE DERÄ°N DENÄ°Z BIRAKACAÄžIZ


 Sığ deniz arama projesi kapsamında ilk kuyunun Mersinin yaklaşık 19 deniz mili güneyinde olan Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda kurulacağını ifade eden Dönmez, 2 bin 100 metre derinliÄŸindeki ilk kuyunun 101 metre su derinliÄŸine sahip bu lokasyonda açılacağını söyledi.

 Söz konusu sondajın yaklaşık iki ay süreceÄŸini belirten Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

 Sonrasında, sondaj faaliyetini yapan platform Adana/KarataÅŸa taşıyacağız. Orada da yaklaşık 4 bin 100 metre derinliÄŸindeki Kuzupınarı-1 kuyusu açacağız. Ä°kinci kuyumuzdaki çalışma süremizi de yaklaşık dört ay olarak belirledik. Bu iki kuyuyu tamamladıktan sonra da çalışmalarımıza tüm hızıyla devam edeceÄŸiz. KeÅŸfedilmemiÅŸ, aranmamış ne sığ ne de derin deniz bırakacağız. Hidrokarbon aramacılığının sabır gerektiren faaliyetler olduÄŸunun farkındayız. Bu nedenle yerli mühendislerimizin gayretiyle çalışmalarımız devam edecek. Dünyada sondaj faaliyetleri ile öne çıkan ülkeler dahi ilk aramalarında hedeflerine ulaÅŸamadılar. Bu nedenle bizim de sabırlı ve bir o kadar da kararlı olmamız gerekiyor. Her zaman söylediÄŸimiz gibi “varsa mutlaka bulacağız. Gayret bizden takdir Allahtan.

 Türkiyenin bölgesel ve uluslararası enerji piyasasında önemli bir yere sahip olduÄŸunu vurgulayan Dönmez, büyüyen ekonomi, artan talep, jeostratejik önem ve siyasi istikrarın küresel enerji piyasasında Türkiyeyi vazgeçilmez kıldığını söyledi.

 Dönmez, Türkiyenin artık enerji piyasasındaki oyunculardan birisi olmakla yetinmediÄŸinin belirterek, Artık oyunu deÄŸiÅŸtirmek, enerjide dışa bağımlılığımızı sonlandırarak oyunu deÄŸiÅŸtirmek niyetindeyiz. Ä°ÅŸte bugün baÅŸlattığımız sığ deniz çalışmamız ve 30 Ekimde sondaja baÅŸlayan Fatih gemimizin faaliyetleriyle oyunu deÄŸiÅŸtireceÄŸiz. ifadelerini kullandı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024