Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3452 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   30 Kasım 2017 - 12:15

Bugün Emlak vergisinde son gün

Büyüt
Küçült
Bugün Emlak vergisinde son
Kasım ayında başlayan emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri için süre bugün doluyor. Ayrıca geliri 30 bin TLyi geçmeyenler ise emlak vergisi ödemek zorunda değil.

2017 yılının emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri kasım ayında başladı. Son ödeme günü 30 Kasım 2017 Perşembe. Tam da taksit ödeme günü gelmişken bir gerçeği hatırlamakta fayda var. Öyle bir gerçek ki belki de ödememeniz gereken emlak vergisini ödüyorsunuz.

Şimdi gelelim o gerçeğe. Ev sahiplerinin tümü emlak vergisi ödemek zorunda ancak bazıları için vergi yok. Bunlardan ilki emekli, gazi, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelliler. Kanunda gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret bulunanlar diye geçiyor. Diğerleri ise hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler. Yalnız kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç. Bu vergiyi ödemeyecek bir başka kesim ise engelliler. Önemli bir konu da Türkiye sınırları içinde bulunan tek mesken şartına brüt 200 m2yi geçmeme şartı da eklenmiş. Yani evi 200 metrekarenin üstünde olan ve diğer yandan birden fazla evi olanlar bu istisnadan yararlanamıyor. Ayrıca, sadece dinlenme amacıyla kullanılan meskenlerde de vergi ödenmek zorunda.

ARTIK BELGELEMEK YOK

Habertürk e yer alan habere göre, 2005 yılına kadar emlak vergisi ödememek için işsizlerin birçok belgeyi toplayıp belediyeye vermesi gerekiyordu. 2005 e çıkarılan bir tebliğ ile ise sadece hiçbir geliri olmadığını taahhüt ederek emlak vergisinden kurtuluyor. Tebliğin adı 44 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği. Tabii bu taahhüdün doğru olması gerekiyor. Günümüzde kişilerin çalışıp çalışmadığını belgelemek o kadar da zor değil.

Hiçbir geliri olmadığını belgelemek yerine bu taahüdü verenlerin emlak vergisi ödememesi için hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sinai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veye benzeri bir gelirinin olmaması şart.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK GEREKMİYOR

Bir kesim var ki onların geliri bu yıl için toplamda 30 bin lira, aylık 2 bin 500 lira olsa bile emlak vergisi ödemesi gerekmiyor. Bu da bir tebliğ ile sağlanmış. Tebliğ, parasını bankaya yatıran emekli, işsiz ve ev hanımlarının durumunu düzeltmek için çıkarılmış. Bu haktan başta belirttiğimiz iki kesim yararlanabiliyor.

Bunlardan ilki emekli, gazi, dul, yetim ve engelliler. İkincisi ise hiçbir geliri olmadığını taahhüt edenler. Bu iki kesimin elde ettiği her türlü menkul sermaye iradı (yani hisse temettü, kâr payı, faiz gelirleri) gelirin emlak vergisi ödediği yıldan bir önceki yıl Gelir Vergisi Kanunuyla belirlenen tarifenin ikinci diliminde yer alan tutarı geçmiyorsa bu vergiyi yine de ödemek zorunda değil. Bu tutar 2016da 30 bin lira olduğu için bu yıl ayda 2.500 lira faiz, kâr payı geliri olanlar bile bu olanaktan yararlanabiliyor. Yalnız gelirin sürekli olması özelliğinin göz önüne alındığını da belirtelim. Eğer bu geliri sürekli elde ediyorsanız belediye ile sorununuz olabilir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024