Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2858 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   26 Temmuz 2016 - 17:34

Başbakan Yıldırım: Hasar Rus krizi kadar

Büyüt
Küçült
Başbakan Yıldırım: Hasar Rus krizi

BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Ekonomimizde mutlaka bir hasar oluÅŸtu ama hasarın boyutu hakkında fikriniz olsun diye söylüyorum, Rusya ile uçak krizi yaÅŸadığımız zaman, bizim ekonomik göstergelerimizde ne kadar oynama olduysa bu darbe giriÅŸimindeki oynama da o kadar oldu dedi. BaÅŸbakan Yıldırım, Bloomberg Newste katıldığı programda gündeme iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. 

S&P BİZİ ÜZDÜ

Darbe girişiminin Türk ekonomisine verdiği zarara işaret eden Yıldırım, Türkiyenin kredi notunu düşüren S&Pyi eleştirerek, Nitekim Standard&Poors hemen not düşürdü. Bence orada da çok etik davranmadılar. Böyle bir fırsatçılık yaptılar. Biz büyük bir darbeyi defetmiş bir milletiz. Demokrasiyi ayakta tutmak için mücadele vermişiz. Bu tip değerlendirme kuruluşlarının aceleci davranmayıp, durumu iyice gördükten sonra hareket etmelerini beklerdik. Bu durum doğrusu bizi üzdü. Bunu söylemek isterim diye konuştu. Türk ekonomisinin bunu hak etmediğini, göstergelere bakıldığında, Avrupa ülkelerinin, borcunun Türkiyenin borcundan fazla olduğunun görüleceğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

GEÇİCİ HAREKETLİLİK

Yani gayri safi milli hasılaya göre oranladığımız zaman, Türkiyenin gayri safi milli hasılaya göre borcu yüzde 30-32 civarında. Avrupa Birliğinde bu, yüzde 116, OECDde yüzde 93 civarında. Avrupa Birliğinde, Maastricht kriterlerini tutturan ülke neredeyse kalmadı ama Türkiye, 2009 küresel krizinden beri çok güzel bir performans gösteriyor.

Bankacılık sistemi çok sağlam, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15.5. Yani yüzde 8in neredeyse iki katı. Bütün bunları dikkate aldığımızda Türkiyenin notunu düşürecek ne var? Bu bilimsel değil. Ekonomik verilere dayalı bir karar değil. İdeolojik veya siyasi bir karar olduğu konusunda hiç tereddütümüz yok. Yıldırım, öyle ekonomiyi altüst edecek, bütün değerleri altüst edecek bir değişim yaşanmadığını vurgulayarak Hafif borsada düşüş, kurda hafif bir yukarıya doğru hareketlenme var. Faizde de politika faizinde de çok hafif bir kıpırdanma var. Ama bunlar geçici. Bunlar zannediyorum önümüzdeki günlerde normal seyrine gelecektir dedi.

Ekonomiyi bozmaya bunların gücü yetmez

BaÅŸbakan Yıldırımın verdiÄŸi iki örnek dün Borsa Ä°stanbulda yükseliÅŸi destekledi. Yıldırım, ÅŸunları kaydetti: Diyelim ki Türkiye ekonomisinde kriz oldu, darbeden sonra efendim uyarılar geliyor; daha dün Odea Bank sermaye arttırımı talebinde bulundu, 1 milyar lira. Türk özel sektörü, dünyanın her tarafından kredi alabiliyor. Darbeden sonra iki firmamız borçlanma yaptılar. 200 milyon TLlik bir tahvil ihracatı yaptılar. Bunun yüzde 40ını yabancılar aldı. Daha önceki tahvil ihracatında bu firmanın, vade 3 yıldı, ÅŸimdi 4 yıl geldi. Niye? Çünkü 200 milyona 500 milyon talep geldi. Dolayısıyla bunu baÅŸka bir firmamız, Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankasından daha yeni 50 milyon Euroluk bir kredi temin etti. Yani bu ÅŸunu gösteriyor, Türk ekonomisine olan güven devam ediyor. Ekonomi üzerinde oluÅŸturulmaya çalışılan tereddütleri biz çok da iyi niyetli görmüyoruz. Bu tip manipülasyonlarla Türk ekonomisini bozmaya bunların gücü yetmez. Çünkü, bu ülkeye sahip çıkan büyük bir millet var. Bunu bu darbe giriÅŸiminde de gördük.

Vatandaşlar hiç panik olmadı

BaÅŸbakan Binali Yıldırım Bakın bir ülkede darbe oluyor. Normal ÅŸartlarda insanların paralarını çekmeleri lazım. Türkiyede ne oldu? Millet, vatandaÅŸ elindeki dövizi götürdü bankaya yatırdı diyerek, darbeden sonraki üç günde, 8 milyar dolar dövizin bozdurularak, bankalara yatırıldığına iÅŸaret etti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: Para vardı, yoktu, öyle Yunanistandaki gibi ATMler kapatıldı, ödeme sınırları getirildi... gibi hiçbir ÅŸey yok. Her ÅŸey sakin, herkes iÅŸinde gücünde çalışıyor. Dükkanını açtı, ticaretini yapıyor. Darbe iÅŸi tamamen bizim devletimizin, milletimizin dirayetiyle 8-10 saatte def ettiÄŸimiz bir meseledir.

Ekonomimiz çok güçlü

Darbe girişiminin Türkiye ekonomisini baskılayacağını ya da cari açığın genişleyeceğini düşünüp düşünmediği sorulan Yıldırım, 2016 Ocaktan, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz tarihine kadar Türk ekonomisinin dünyanın en fazla büyüme sağlayan, ilk 5 ekonomisi arasında yer aldığına işaret etti. Büyümenin iyi gittiğini, cari açığın azaldığını, bütçenin fazla verdiğini, yatırımlarda hiçbir kısıntının bulunmadığını anlatan Yıldırım, büyük projelerin teker teker devreye girdiğini kaydetti. Yıldırım, dünyadaki ekonomik daralmaya, dünya ticaretinin küçülmesine rağmen Türkiyede bu gelişmelerin yaşandığını vurgulayarak, Üstelik de Türkiyenin her tarafında savaş var. Bütün bunlara rağmen Türkiye ekonomisi bu kadar güçlü dedi.

3üncü köprü 26 Ağustosta

BaÅŸbakan Yıldırım büyük yatırımlara hız kesmeden devam edildiÄŸini dile getirerek, 30 Haziranda Osmangazi Köprüsünü açtıklarını, 26 AÄŸustosta 3. BoÄŸaz Köprüsünü hizmete alacaklarını bildirdi. Dünyanın en büyük havaalanının ilk etabını 2018in başında, boÄŸazı denizin altından geçen Avrasya Tünelini 20 Aralıkta hizmete alacaklarını vurgulayan Yıldırım, 2016da da dünyanın en uzun köprüsü Çanakkale Köprüsünün temelini atacaklarını söyledi. Türkiye her ÅŸeye raÄŸmen yatırımlarına hız kesmeden devam edecek. Çünkü Türkiye 2009 küresel krizini yatırımları arttırarak aÅŸan bir ülke oldu diyen Yıldırım, yatırımları kısmadıklarına iÅŸaret etti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024