Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4892 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Kasım 2016 - 13:29

bağkurlulara İşgörmezlik Müjdesi

Büyüt
Küçült
bağkurlulara  İşgörmezlik
Sadece SSKlılara tanınan iş görmezlik ödeneği Bağ-Kurlulara da tanındı.

Bağ- Kurlu esnafa, geçici veya sürekli iş göremezlik ödeneği imkanı sağlanıyor.

Bağkurlu un Ekim 2008e kadar böyle bir hakkı yoktu. Sosyal güvenlik reformuyla halk arasında istirahat ve rapor parası olarak bilinen ve sadece SSKlıların yararlandığı bu hak, Bağkurlulara da tanındı. 

Kendi nam ve hesabına çalışan Bağkurlu artık iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde hastaneden rapor alıp istirahat ederse para alacak.

İstirahat parası almanın en önemli koşulu, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hastanede yatarak tedavi görmek ve rapor almak. 

Yani grip, nezle gibi rahatsızlıklardan dolayı çalışamayan Bağkurluya para ödenmiyor. Ayrıca, Bağkurlu un rapor aldığı günden önceki 90 günlük sürede prim borcu olmayacak.

Yasaya göre; şirket ortağı olan Bağkurlu rapor parası alamazken, muhtarlar, esnaf ve tüccarlar bu paraya hak kazanıyor. Bağkurlu, rapor parası alabilmek için rahatsızlığı geçince üç gün içinde SGKya bildirim yapacak

KİM NE KADAR ALIR?

İstirahat parası, kazanca yani aylık ödenen prime göre belirleniyor. Ödeme, raporun alındığı üçüncü günden itibaren başlıyor. En düşükten prim ödeyen esnafın günlük rapor parası ayakta tedavide 36.60 lira, yatarak tedavide 27.45 lira. 

Tavandan prim ödeyenin ise günlük rapor parası ayakta tedavide 238, yatarak tedavide ise 178 lira. 10 gün rapor alan esnaf SGKdan en düşük 220 lira, en yüksek ise 1903 lira rapor parası alabilir. Rapor paraları, rapor bitim tarihinden itibaren 20-45 gün arasında ödeniyor. 

Para, her ayın 8-14ü arasında Ziraat Bankası a yatıyor. Kesin tarihi öğrenmek için Alo 170i arayabilirsiniz. Ayrıca, urkiye.gov.tr (e-devlet) üzerinden önce SGK hizmetlerini, ardından 4A/4B işgöremezlik ödemesi görme seçeneklerin tıklayarak sorgulama yapabilir ve ne kadar rapor parası alacağınızı görebilirsiniz. 

Kaynak: Posta



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024