Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2436 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   10 Eylül 2018 - 11:54

Yılda 1.2 trilyon dolar çöpe gidiyor

Büyüt
Küçült
Yılda 1.2 trilyon dolar çöpe
Boston Consulting Group, dünyada yılda 1.6 milyar ton yani 1.2 trilyon dolarlık gıdanın israf edildiğini açıkladı. Gıdanın üçte biri israf edilirken açlık çeken 870 milyon insan var

Boston Consulting Groupun (BCG) yaptığı bir araştırmaya göre, dünyada çöpe gıdan gıda miktarı yıllık olarak 1.6 milyar tona ve 1.2 trilyon dolara karşılık geliyor. Dünyadaki üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor.

BCG öngörüsüne göre 2030 yılında bu rakam yıllık 2.1 milyar tona çıkacak ve parasal değeri de 1.5 trilyon dolar olacak. Bu devasa rakamlara karşın bir diğer taraftan da dünyada açlık içinde yaşayan yaklaşık 870 milyon insan var. Yapılan açıklamalara ve araştırmalara rağmen durum yıllardır düzelmek yerine kötüye gidiyor. Bu kötüye gidişin arkasında, dünya nüfusundaki artış ve gelişmekte olan ülkelerdeki tüketim iştahı yatıyor.

2000DEN BU YANA 3 TRİLYON DOLAR ARTIŞ GÖSTERDİ

 BCG in paylaştığı rakamlara göre, çöpe giderek israf edilen gıdaların 2000 yılındaki değeri 0.9 trilyon dolar iken, 2015 e bu rakam 1.2 trilyon dolara çıktı. Bu sorunu çözmek için atılacak adımlar da raporda sıralandı. Örneğin sadece farkındalığın artırılması ile 260 milyar dolarlık bir kaynak, zorunlu önlemler ile 110 milyar dolarlık bir rakam kurtarabiliyor. Kanuni düzenlemeler ve vergilendirmeyle gıdaların çöpe gitmeden önce yeniden değerlendirilmesi veya geri dönüştürülmesinin yolu açılabilir.

QAT6i_1536556732_1924

EN ÖNEMLİ ETKEN TEDARİK ZİNCİRİ

Rapora göre en önemli etken tedarik zinciri. Tedarik zincirinde hem altyapıda sağlanacak reform hem de verimlilik artışı toplamda 270 milyar dolarlık bir kaynağın kurtarılması anlamına geliyor. Tedarik zinciri altyapısındaki iyileştirmelerle 150 milyar dolarlık tasarruf sağlanabiliyor. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda soğuk zincirin yaygınlaşması nakliye esnasındaki kayıpları engelleyebilecek nitelikte.

BİLİŞİM VADİSİ EKOSİSTEM YARATACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi de güçlü bir ekosistem kurmaya kararlı olduklarını belirterek, Bilişim Vadisi, oluşturacağımız güçlü ekosistemle dünya ölçeğinde bir teknoloji üssü olacak ifadesini kullandı. Bilişim Vadisi in uluslararası ölçekte bir merkez olacağını belirten Varank, vadinin, bakanlığının vizyon projelerinden birisi olduğunu ve projeyi çok önemsediklerini aktardı. Varank, şunları kaydetti: Bilişim Vadisi de altyapısı, ortak atölyeler, teknoloji transfer ofisi, veri ve kuluçka merkezleri ile güçlü bir ekosistem kurmaya kararlıyız.

KAYNAK: SABAH





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024